Sfarsitul de weekend nu a fost unul potrivit pentru invatarea board game-ului Age of Empires. Vecinul muck a fost in deplasare cu sotia, iar Carmen – oaia neagra de la Boardgames Blog a avut ca ocupatie principala terminarea traducerii in limba romana a jocului de societate Risk, varianta revizuita in 2008.

Fiind singur si obosit dupa o saptamana incarcata, nu am avut dispozitia psihica necesara pentru citirea regulamentului in profunzime si dorinta de a juca de unul singur un joc de Age of Empires.  Atunci ce am facut legat de joc?

Ei bine, am rasfoit regulamentul in limba engleza (cred ca o sa ma apuc de o traducere pentru ca jocul promite) si m-am familiarizat cu piesele componente. Sunt piese din plastic, viu colorate, alaturi de carti si jetoane. Harta este destul de bine realizata.

IMG_0012.jpg
Harta este impartita in 3 zone: cele 9 regiuni ale Americii ( de Nord si de Sud), Caseta de evenimente (Event Boxes) si Caseta de Runde (Turn).

Jocul este format din 8 runde, impartite in 3 Epoci: rundele 1-3 formeaza Epoca I, rundele 4-6 Epoca II si rundele 7-8 Epoca III.

Sunt prezente 5 natiuni:

  • Anglia – rosu
  • Franta – albastru
  • Spania – galben
  • Portugalia – verde
  • Olanda – portocaliu.

Ca si unitati, fiecare din cei 5 jucatori maxim posibil au la dispozitie cate 30 de colonisti, 5 capitani, 5 comercianti, 10 misionari si 10 soldati.

Fiecare jucator porneste cu cate 10 dolari spanioli si 5 colonisti. Exista carti de descoperire (Discovery Cards), bunuri de comert, barci de comert.

In ordinea stabilita, fiecare jucator isi plaseaza cei 5 colonisti unul cate unul pe casutele de evenimente.

Cam asta este ce am reusit sa prind in putinul timp avut. Sper ca in weekend sa si jucam ceva. Intre timp mi-am instalat si jocul pentru PC cu acelasi nume. Amintirile ma chinuiesc mai rau decat pe 3 Sud Est 🙂 , dar nu se compara cu sentimentul de a juca acest board game cu prietenii si de a muta cu mana piesele atunci cand o sa reusim sa ne strangem toti in jurul mesei.

Citeste si:
BoardGames BLOG invata Age of Empires III – Episodul 1


Age of Empires III: the Boardgame a fost oferit spre testare de catre Red Goblin