Lansat in anul 2013 de designerul Nikolay Pegasov, World of Tanks: Rush este un joc de carti bazat pe cunoscutul joc video on-line World of Tanks si a fost desenat de acelasi artist grafic – Sergey Dulin.
Folosind mecanicile de Deck-Building si Hand Management, World of Tanks: Rush dureaza aproximativ 30 minute si se poate juca in 2 pana la 5 jucatori.
De versiunea in limba romana s-au ocupat cei de la Le&Le Games, avand grija ca pe langa jocul propriu zis, pentru cei care joaca si versiunea digitala, sa puna in cutia acestuia un cod ce va aduce un loc in garaj si un Tanc PREMIUM (Pz.Kpfw.B2 740(f), TIER IV), tanc ce nu se mai poate cumpara on-line (doar in anumite cazuri speciale, cum este acesta).
Din cate am inteles de la jucatorii de World of Tanks (Tanchisti.ro), varianta digitala, tancul este bunicel si atunci cand se putea cumpara, costa destul de mult.
Tematica si scopul jocului
Actiunea din World of Tanks: Rush se desfasoara in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar jucatorii devin conducatorii unor armate de tancuri.
Ideea principala a jocului este de a cumpara sau utiliza in mod strategic carti din multimea pusa la dispozitie (cele 6 carti de inceput ale jucatorilor, alaturi de tancurile cumparate pe parcursul jocului), pentru a forma o armata puternica de tancuri cu ajutorul careia veti distruge bazele adversarilor. Jucatorii isi vor conduce tancurile in lupta, isi vor apara bazele, vor chema intariri si vor primi medalii.
In joc vor fi prezente 4 tari: URSS, Germania, SUA si Franta.
Scopul jocului este de a castiga cat mai multe medalii.
Componentele
Fiind un joc de carti, in cutie veti gasi regulamentul in limba romana si 2 teancuri de carti de joc, de diferite tipuri. De prezentarea componentelor ne-am ocupat in detaliu aici.
Desi sunt realizate dintr-un carton de calitate, cartile de joc vor avea totusi nevoie de protectie pentru ca se amesteca de foarte multe ori in timpul jocului si se vor toci in timp. Dar asta depinde foarte mult de cat de des il veti juca.
Desfasurarea jocului
Exista mai multe tipuri de carti in joc.
Cartile Tehnicieni ofera o abilitate speciala (Cercetare 1), iar cartile Voluntari ofera abilitatea Recrutare.
Pe baza cartilor Ingineri se vor putea cumpara carti de vehicule (maxim o carte pe tura unui jucator, daca nu a fost folosita anterior o carte de recrutare). O carte Inginer valoreaza o resursa.
Cartile Medalii sunt de 4 tipuri, corespunzatoare celor 4 tari si se vor adauga in teancul unui jucator pe parcursul jocului atunci cand distruge vehicule inamice, fiind asemanatoare cu cartile Victorie de la Dominion. Spre deosebire de acestea, cartile Medalii pot fi folosite pentru a cumpara vehicule apartinand tarii respective, existand medalii ce aduc 1 sau 2 resurse.
Cartile Baza sunt adaugate in pachetul unui jucator pe masura ce acesta reuseste sa distruga o baza inamica. O carte Baza va aduce la sfarsitul jocului celui care o are in pachet 3 Medalii.
Cartile Obiective vor aduce la sfarsitul jocului jucatorilor care le-au indeplinit 5 medalii.
Cartile Vehicul au o structura mai speciala:
a) Numele cartii;
b) Tara din care provine vehiculul;
c) Categoria din care face parte: tancuri usoare, medii sau grele, vehicule de tip SPG(autotun), trupe auxiliare;
d) Costul vehicului, cantitatea de resurse necesare pentru achizitionarea lui;
e) Resurse, cantitatea generata de carte atunci cand este folosita pentru o achizitie
f) Puterea de atac;
g) Armura;
h) Abilitatea speciala.
Cartile Vehicul se vor putea folosi in unul din cele trei moduri posibile:
– Folosirea resurselor pentru a putea face o achizitie;
– Folosirea abilitatilor de pe carti si cand este posibil, asezarea unei carti langa baza, pentru a o proteja;
– Atacarea vehiculelor sau a bazelor inamice.
Jocul se desfasoara pe parcursul a mai multor runde, iar cei care au jucat Dominion vor recunoaste cu usurinta modul de joc.
Fiecare jucator va avea in fata sa 3 Carti Baze si va incepe cu un deck format din 6 carti: 4 carti Ingineri, 1 carte Tehnicieni si 1 carte Voluntari.
In centrul mesei se va plasa teancul de Vehicule din care vom extrage 4 carti si se vor plasa in linie cu fata in sus.
La indemana jucatorilor se vor aseza cartile Medalii si cartile Obiectiv.
Dupa ce fiecare jucator isi va amesteca deck-ul initial (cele 6 carti primite), cel care a fost ales primul jucator va incepe jocul luand 3 carti din teancul sau.
Cartile trase se vor aseza in fata sa (cu fata in sus) si se vor juca pe rand, in ordinea aleasa de jucator. Dupa ce isi va juca cele 3 carti, jucatorul va extrage altele 3 si se va trece, in sensul acelor de ceasornic, la jucatorul urmator. Cartile cumparate impreuna cu cele jucate se vor aseza in teancul fiecaruia de carti decartate, numit Depou.
Jocul se incheie atunci cand este indeplinita una din cele doua conditii:
1. Unui jucator ii sunt distruse toate cele 3 Baze
2. Cand a fost luata ultima medalie cu un simbol din oricare din cele 4 teancuri, reprezentand cele 4 tari.
Impresii
Nejucand varianta digitala, ma voi limita la impresiile oferite de World of Tanks: Rush, jocul de carti, comparandu-l inevitabil cu Dominion.
Imi place modul in care o baza nu este distrusa din prima atunci cand este atacata cu un singur vehicul si sufera avarii, lasand loc pentru planificarea in avans a atacului si incercand sa nu lasi adversarului oportunitatea de a termina ce ai inceput tu.
Desi se poate juca in 2 jucatori, jocul este ceva mai sec, cel mai intens fiind jocul in 3-5 jucatori unde interactiunea dintre acestia este mai mare.
Daca de la inceputul jocului nu ti-ai facut cat de cat o strategie si nici nu cunosti foarte bine abilitatile speciale de pe cartile Vehicul, vei avea de suferit si vor exista runde in care nu vei putea juca nicio carte si vei nevoit sa zici PAS.
Singurul lucru care mi s-a parut deranjant, avand doar 3 carti in mana, exista sanse destul de mari sa fie runde in care nu poti achiziona niciun vehicul si nici sa ataci adversarii.
Concluzie
World of Tanks: Rush este un joc de carti bunicel ce se invata rapid si care nu dureaza mult. Eu personal il vad ca pe un joc de Dominion cu mult mai putine carti, dar cu mai multa interactiune intre jucatori si care se poate cara foarte usor in concediu. Iar faptul ca se poate juca si in 5 jucatori, ii mai aduce jocului o bila alba.
Pentru cei care joaca si varianta digitala sau vor sa se apuce de aceasta, tancul premium Pz.Kpfw.B2 740(f) si locul in garaj ii vor ajuta destul de mult.
Daca v-am convins sa-l incercati, World of Tanks: Rush, editia in limba romana, se poate comanda de pe site-ul celor de la Le&Le Games direct de aici sau din magazinele partenere.