Pistolari vestiti… Profesii mai bine platite sau mai putin bine platite… Cacealma… Aliante de moment… Distractie… Totul pentru a ridica un oras in Vestul Salbatic…

Suna ca un film vechi alb-negru cu serifi si pistolari… Ce legatura ar putea avea toate acestea cu un joc de societate?

Raspunsul este Wild Fun West, primul joc de petrecere realizat de Andrei Novac impreuna cu Agnieszka Kopera si Vlad Sladariu sub umbrela editurii – NSKN Legendary Games.

Dupa Warriors & Traders lansat in 2011 si Exodus: Proxima Centauri lansat in 2012, au simtit ca pot realiza si un alt tip de joc, unul din familia jocurilor de carti plasate in Vestul Salbatic American in care licitatia este prezenta la orice colt.

4 pana la 8 jucatori sunt invitati sa colaboreze la ridicarea unui oras. Frate frate, dar asa cum bine zice proverbul nostru romanesc, branza este pe bani! Fiecare va avea o agenda secreta si va incerca sa fie primul care va termina de construit 3 sau 4 cladiri din lista sa cu obiective, numarul de cladiri depinzand de varianta aleasa (joc scurt sau lung).



Daca la inceput mi s-a parut un pic ciudat faptul ca mai ai nevoie de minim 3 oameni ca sa poti juca Wild Fun West, mi-am dat seama ca… este un joc de petrecere! In doi sau trei nu prea poti spune spune ca esti la o petrecere… 🙂

De prezentarea detaliata a componentelor ne-am ocupat in episodul trecut, in continuare o sa va spun impresiile mele dupa cateva partide.



Fiecare jucator va pleca in misiunea sa cu o carte Personaj, o carte Obiectiv cu 6 Cladiri enumerate si 5 dolari. Wild Fun West se joaca pe parcursul a mai multe runde, fiecare runda fiind impartita in 3 faze:

1. Licitarea pentru Cartile de Profesii;
2. Licitarea pentru Cladiri;
3. Primirea venitului.

Cartile de Profesii vor influenta venitul jucatorului ce le detine, dar si pe cel al jucatorului din stanga. Licitarea pentru acestea in faza 1 se poate face in doua moduri: la vedere sau ascunsa.



Licitarea la vedere (Open Bid, stea verde) se va face in ordinea acelor de ceasornic, jucatorii putand sa ofere o suma mai mare decat adversarii dinainte, dar si sa zica “Pas”. Banii licitati vor fi platiti doar de catre cel care a licitat cel mai mult, restul ramanand cu ei in rezerva personala.

Licitatia inchisa (Closed Bid, stea albastra) se va face in secret, fiecare jucator punand in mana sa o suma de dolari. Cel care va avea suma cea mai mare va cumpara cartea licitata, restul jucatorilor pierzand banii oferiti.

Unele carti de Profesii scot din joc alte carti de Profesii. De exemplu, atunci cand un jucator va juca in fata sa profesia “Telegraph Operator“, jucatorul care avea “Gambler“, va ridica in mana cartea sa si nu o va mai putea juca pana cand cartea “Telegraph Operator” nu va iesi de pe masa.



Dupa ce toata lumea a licitat pentru cele 3-4 carti de Profesii, vom merge mai departe cu faza de Licitare Cladiri.

In aceasta faza se vor intoarce 3 carti cu fata in sus si fiecare, in ordinea acelor de ceasornic va pune daca vrea o suma de dolari. Dupa ce toata lumea a zis “Pas”, cladirea cu cea mai mare suma de bani se va construi in runda respectiva. Daca avem egalitate intre cladirile ce au cea mai mare suma de dolari pe ele, nu se va mai construi nimic.



In faza 3, Primirea veniturilor, jucatorii isi vor lua banii castigati in runda respectiva, tinand cont de cartile de Ocupatii jucate de ei, dar si de jucatorii din dreapta lor. Vor mai lua bani aditionali si daca sunt/nu sunt anumite cladiri/profesii in joc in acel moment (in fata adversarilor).


Ce mi-a placut la Wild Fun West

Tematica si desenele haioase de pe carti m-au atras din primul moment. Joc de societate cu pistolari in Vestul Salbatic? Cum as putea refuza asa ceva???!!!??? 😀

Mecanismul prin care influentezi venitul jucatorului din stanga ta mi s-a parut foarte interesant, la fel si cartile de Profesii ce scot de pe masa alte profesii.



Cartile Obiectiv sunt alese din mai multe seturi, lucru ce asigura o rejucabilitate ridicata.

Faptul ca se pot face aliante tacite in anumite momente ale licitatiilor pentru cladiri mi se pare ca adauga un pic de sare si piper jocului, mai ales ca poti avea surpriza ca cel care te-a ajutat sa construiesti o anumita cladire sa-si fi completat astfel agenda sa. Momentul in care iti vei da seama ca ai fost pacalit… PRICELESS!!! 😀


Ce nu mi-a placut la Wild Fun West

Desi durata de joc mentionata pe cutie este de 45-60 de minute, intr-una din partidele jucate am depasit 2 ore. In functie de adversari si de modul in care joaca acestia, mai ales in faza de licitatie cladiri, Wild Fun West se poate prelungi destul de mult, chiar si in situatia in care se joaca doar pana la 3 cladiri.

Nu as putea spune ca este o problema majora, pentru ca cei care joaca board games au cel putin un pic de sclipire in gandire si pot gasi cu usurinta modalitati prin care sa scurteze durata de joc, fara a renunta la portia sanatoasa de distractie.

Cateva exemple ar fi:
– limita de timp (maxim 1 h), se numara obiectivele, apoi banii;
– cand se termina deck-ul de Profesii, se declanseaza sfarsitul jocului;
– dupa ce se amesteca de maxim 2-3 ori deck-ul cladiri, se poate declansa sfarsitul jocului.


Concluzii

Daca vrei un joc de petrecere pentru gasca ta in care sa va duelati, aliati si sa va cunoasteti mai bine, Wild Fun West este jocul potrivit. Vei avea ocazia in timpul jocului sa iti cunosti mai bine prietenii, sa observi cat de bine stiu sa se ascunda de tine si mai ales, cat de bine stiu sa se foloseasca de slabiciunile tale.

Hohotele de ras vor umple camera atunci cand iti vei anunta adversarii ca tocmai ce le-ai anulat cartea de Profesie sau ca, datorita lor, ai reusit sa construiesti si ultima cladire de pe agenda ta!