Intro
Mi-a dat Costy o listă cu jocurile pe care le are, dar o parte n-a apucat să le joace. Fără să știu prea multe lucruri, i-am propus să încerc eu Tobago. Ieri am făcut acest test cu 3 iubitori de euro.
Trebuie să spun, încă de la început că Tobago are reguli simple, ușor de înțeles, setup-ul se face foarte ușor și nici nu durează mult. Cred că în 30 de minute deprinsesem regulile, deși erau la prima vedere. Este un joc de 1 oră pentru 2-4 jucători, cotat de BGG pe locul 214, cu o dificultate de 2,1 (relativ ușor).
Componente
Tobago are o hartă foarte interesantă, formată din 3 părți, care se pot combina în mai multe moduri. Ele descriu o insulă, cu diverse forme de relief, fiecare spațiu fiind un hexagon. Pe aceasta se vor găsi și 4 colibe, 3 statui și 3 arbori. Acestea se pun aleator la început, fără a fi prea apropiate între ele.
De asemenea, jocul mai conține două seturi de cărți mici, unul cu indicii și unul cu comori. Indiciile sunt poze cu înțelesuri de tipul: “nu se află pe râu”, “nu se află lângă statui”, “se află în cea mai mare pădure”, “nu se află lângă ocean” etc. Comorile au un număr de monede, între două și șase. Suma acestora este punctajul final al fiecărui jucător.
Locațiile celor patru comori care sunt concomitent pe hartă sunt indicate cu ajutorul a patru seturi de cuburi de culori diferite, care se așează pe hartă imediat ce jucătorii au restrâns îndeajuns locațiile posibile ale comorilor.
Fiecare jucător are un Jeep și un set de markere cu care își va marca indiciile cu care a contribuit la descoperirea diverselor comori. Jocul mai conține și un set de amulete, care sunt utile pentru a folosi diverse extra-acțiuni.
Mecanismul de joc
Fiecare jucător, pe tura lui, poate face una dintre următoarele două acțiuni:
a) Adaugă un indiciu sub celelalte indicii de la o comoară, cu condiția să nu contrazică niciunul dintre cele deja plasate și să reducă locațiile posibile ale comorii cu cel puțin una.
b) Mută jeep-ul maxim 3 lungimi, care pot fi schimbarea terenului sau oricâte hexagoane în același teren. Când trece peste o amuletă sau o comoară le poate lua, cu mențiunea că o comoară încheie acțiunea de mișcare. Pentru a putea ridica o comoară, locația acesteia trebuie să fie determinată (rămâne un singur cub de culoarea respectivă).
Adițional poate juca o amuletă care îi dă încă o acțiune sau are posibilitatea de a înlătura un cub de pe hartă (reduce locațiile posibilele ale unei comori pe căi mistice).
Când un jucător ridică o comoară, se declanșează procesul de împărțire a acesteia:
1. cel care a ridicat-o plasează un marker sub celelalte (ca și cum ar fi pus un indiciu).
2. fiecare jucător trage un număr de cărți de comoară egal cu markerele de participare și le vede în secret.
3. se trage o carte adițională de comoară și se amestecă cu celelalte.
4. prima este întoarsă și este oferită jucătorului cu markerul cel mai jos (cel care a ridicat comoara), dacă o refuză este oferită următorului șamd; procesul se finalizează când toate comorile au fost oferite sau nu mai există markere (fiecare acceptare de comoară conduce la retragerea markerului respectiv).
5. cel care a luat ultima comoară plasează un nou indiciu pentru comoara respectivă.
6. dacă în procesul de oferire se trage un blestem (2 carți din cele 41 de comori) celelalte cărți se aruncă, iar fiecare jucător trebuie să decarteze o amuletă pentru fiecare marker care se află încă pe indiciile care au dus la descoperirea comorii sau va pierde comoara cea mai prețioasă pe care o are.
7. pe țărm vor apărea 3 amulete în direcțiile în care privesc cele 3 statui, apoi statuile se vor întoarce o fațetă de hexagon.
Jocul se termină la epuizarea cărților de comori, cu mențiunea că acestea se vor reamesteca pentru ca ultimul proces de impărțire a comorii să se desfășoare normal.
Iată și poza la final de joc:
Concluzii
Tobago este simplu ca reguli, dar nu foarte ușor de câștigat, iar mecanismul extra acțiunilor pe baza amuletelor îl condimentează plăcut. Este amuzant modul de plasare a indiciilor, fiecare dintre jucători putând să “mute” comoara unde dorește. După acest joc, “testerii” au decis că trebuie să se regăsească și în colecția lor. Personal, i-am acordat nota 8.
Articol scris de Arte. Vezi si alte articole scrise
Sursa foto: BoardGameGeek