Articol scris de Andrei Popescu – Concurs Taraba de Jocuri & BoardGames BLOG
Ticket to Ride: Marklin face parte din familia Ticket To Ride si spre deosebire de celalalte jocuri din serie acest joc are ca harta pe cea a Germaniei.
Jocul de societate Ticket to Ride: Marklin contine:
-pliant cu reguli
-240 vagoane din plastic (45 pentru fiecare jucator)
-118 carti cu vagoane (in 8 culori: albastru, rosu, verde, galben, negru, mov, alb si portocaliu)
-20 carti cu locomotive
-10 carti de pasageri
-23 de bilete pentru rutele scurte
-23 de bilete pentru rutele lungi
-5 pioni in culori, pentru fiecare jucator
-74 puncte de marfuri
-1 Carte Bonus Pentru Cele mai Multe Rute Completate
-15 pasageri, cate 3 in fiecare culoare
La inceputul jocului fiecare jucator primeste 45 de de vagoane in culoarea aleasa si isi plaseaza pionul la Start, pe tabla de scor. Apoi primeste 4 carti aleatorii cu vagoane si trage tichetele cu rute care pot fi ori toate 4 cu destinatii lungi sau scurte sau o combinatie intre cele scurte si cele lungi. Jucatorul se uita la ele si decide ce trasee pastreaza. Jucatorul este obligat sa pastreze cel putin un traseu dar le poate tine pe toate patru daca se gandeste ca le poate completa.
Jocul este castigat de jucatorul care are cel mai mare punctaj pe tabla de scor. Pentru a obtine puncte jucatorul trebuie sa completeze traseele de pe tichete, sa detina rute intre oricare doua orase, sa transporte pasagerii si sa aiba cele mai multe tichete cu trasee completate. Daca un jucator nu completeaza intreg traseul de pe un tichet, nu primeste niciun punct.
Pentru a detine o ruta intre doua orase, jucatorul trebuie sa aiba cartile cu vagoane in culoarea rutei. Jucatorul decarteaza cartile respective (ruta poate fi de 1 pana la 7 vagoane) si isi plaseaza vagoanele pe harta de-a lungul rutei. Existe si unele rute speciale care sunt in culoarea gri si se pot completa cu carti de vagoane in orice culoare.
Spre deosebire de Ticket to Ride: Europe (care este una dintre cele mai populare variante), Ticket to Ride: Marklin contine si carti cu pasageri care pot fi jucate ca si celalalte carti cu trenuri. Se poate folosi ruta unui alt jucator pentru deplasarea pasagerului, folosind pentru fiecare ruta traversata a altui jucator cate o carte de pasager. Cand un jucator devine posesorul unei rute acesta poate sa-si plaseze un pasager intr-unul din orasele de care se leaga ruta respectiva. Pasagerul se poate muta intr-o tura urmatoare pornind din orasul unde se afla de-a lungul traseului jucatorului. Pe parcurs, pasagerul colecteaza puncte de marfa din orasele prin care trece.
Dupa colectarea marfurilor de pe traseu, pasagerul este scos din joc.
O alta deosebire de Ticket to Ride: Europe sunt cartile cu locomotive “+4” care pot fi folosite ca niste carti speciale. De ex: ai de completat o ruta de sase vagoane si poti folosi cartea locomotiva +4 si alte 2 vagoane. Restul locomotivelor se pot folosi in locul oricarui vagon de orice culoare pentru completarea unei rute.
Pe tura lui un jucator are la dispozitie una dintre actiune de mai jos:
-ia 2 carti cu vagoane din cele 5 carti care formeaza masa de joc
-poate sa extraga 2 carti din pachet sau sa ia una din cele 5 si una din pachet.
-daca alege sa ia o locomotiva, jucatorul nu mai poate lua o alta carte de jos
-poate sa completeze o ruta si sa isi plaseze un pasager
-poate muta pasagerul de-a lungul traseului.
Ticket to Ride: Marklin este un joc de familie cu mecanici interesante si care are o harta destul de simpla si mai putin colorata decat celelalte jocuri din serie.
Fiind pasionat de trenuri de cand eram mic, seria Ticket to Ride imi place foarte mult, iar Marklin aduce cateva lucruri interesante care imbunatatesc actiunile din joc.
In schimb, imi place pentru ca poti alege o strategie din trasee scurte si pasageri si sa obtii puncte sau sa realizezi trasee lungi si sa faci multe puncte.