Articol scris de George Enciu – Concurs Taraba de Jocuri & BoardGames BLOG

Jucători: 2-6
Durata: 1 ora
Complexitate: mica

The Game of Life” este o cursă prin evenimentele care ti se pot întâmpla in viața, iar daca ești norocos si eviți evenimentele negative cu siguranța o sa termini primul jocul, dar asta nu înseamnă ca o sa si câștigi. Ideea jocului este foarte interesanta, a tot fost dezvoltata de-a lungul anilor, prima variantă a apărut in 1960 si cu toate acestea ultima varianta nu este si cea mai buna după cum ar fi normal.

Prima decizie pe care trebuie sa o iei in acest joc este de a alege daca mergi la facultate sau daca mergi pe calea directa de a câștiga bani si atunci iți iei direct un job. Daca mergi la facultate atunci trebuie sa te împrumuți la banca 100.000 (vei înapoia cu 20% mai mult) si deasemenea o sa începi pe o ruta ocolitoare prin care vei fi cu 15 căsuțe in spatele celor care nu merg la facultate. Daca alegi sa iți iei viața in piept de la începutul jocului atunci iți va fi atribuit la întâmplare un job. Din păcate tipurile de activități sunt foarte puțin dezvoltate aici, fiind foarte puține…. 6 necalificate si 6 calificate. In principiu daca faci facultate o sa câștigi aproape dublu fata de job-urile necalificate, dar si aici daca ești profesor câștigi puțin, iar daca ești atlet, actor poți câștiga mai mult decât un profesor.

Pentru a te muta pe harta se folosește un fel de “roata norocului” , care se montează in mijlocul jocului si are cifre de la 1 la 10. Astfel te poți muta intre 1 si 10 căsuțe. Exista evenimente obligatorii pe harta, astfel ca indiferent daca dai cu zarul si ai putea sa treci peste ele, ești obligat sa te oprești in dreptul lor…(trebuie sa te căsătorești, sa iți cumperi o casa, sa faci copii.). Poți avea o familie de maxim 4 copii, fiecare copil punctează 10.000 la finalul jocului, dar gândiți-va ce înseamnă sa plătești colegiul cate 50.000 pentru fiecare, in cazul in care ai norocul sa pici pe o astfel de căsuța.

Voi prezenta in continuare câteva din evenimentele cele mai importante care apar in timpul jocului:

a)      Colectezi o anumita suma – scrisa pe căsuța pe care aterizezi
b)      Plătești o anumita suma …
c)      “Schimbarea locului de munca” – acest eveniment apare de 2 ori si in cazul in care ai fost la facultate pierzi acest privilegiu si trebuie sa reiei munca ca si necalificat…. Asta este cel mai tare eveniment din tot jocul…
d)     Salariu – se încasează salariul de fiecare data când se trece peste o astfel de căsuța. Exista si măriri de salariu câteodată.
e)      “SPIN AND WIN” – aici este o ruleta in care fiecare jucător mizează o anumita suma pe un număr de la 1 la 10 si daca îl nimerește după invertirea ruletei primește de 10 ori suma pariata.
f)       “Prima Casa” – ești obligat sa cumperi o casa la trecerea peste aceasta căsuța. Cu cat ajungi mai repede cu atât mai bine, ținând cont de faptul ca sunt decât 6 case, iar prețul lor începe de la 80.000 si creste la 180.000. 

Mai exista pe parcursul jocului alte 3 momente in care poți schimba cursul vieții:

1)      Posibilitatea de a urma o facultate, aici plătești doar 50.000, dar apare pe la prima treime a jocului 
2)      Posibilitatea de a iți mari numărul de copii, având mai multe căsuțe cu copii, apare undeva după mijlocul tablei de joc
3)      Posibilitatea de a merge pe o cale riscanta a vieții, unde poți juca de mai multe ori “SPIN AND WIN” dar si unde poți pierde 200.000 cu ușurința… si mi s-a întâmplat de câteva ori… Apare undeva aproape de finalul cursei…
4)      La finalul jocului exista posibilitatea sa te retragi liniștit la pensie intr-un super cămin de bătrâni care iți mai aduce si bani, dar deasemenea te tine in joc, adică alți jucători pot fura bani de la tine, sau te poți retrage liniștit la un azil si termini si nu câștigi bani in plus, dar nici nu se mai leagă nimeni de tine. 

Concluzie

Este un joc de familie care te tine in priza si foarte amuzant daca se joaca in cel puțin 4 jucători. Daca se joaca in 6 as putea spune ca este excelent. Are foarte multe moment amuzante pe parcursul lui… Daca iți place sa te amuzi de ce li se întâmpla celorlalți, dar nu este nicio problema ca in curând ti se va întâmpla si ție pentru ca roata se învârte.

Daca vrei sa îl joci in 2 nu l-as recomanda, deoarece se transforma intr-o cursa contra cronometru… cine învârte mai bine roata. Dispare amuzamentul evenimentelor…

După cum spuneam, nu este cea mai reușita varianta de “The Game of Life”, are prea puține tipuri de job-uri, prea puține cărți de bani de împrumut de la banca si copii nu stau prea bine fixați pe mașinuțe .

Nota:

–          9 daca se joaca in 4, 5, 6 pentru amuzament si interactivitate
–          7 ar fi o nota generala a jocului.