Jocurile de tip Euro, mai exact Euro Games (German Games) sau Euro-style, sunt jocuri de societate care au in general reguli simple (nu inseamna insa ca au si complexitate mica), durata de joc este mica spre medie, au un nivel mare de interactiune intre jucatori si componente sunt atractive.

Eurogame-urile accentueaza strategia in detrimentul temei(de multe ori tema nu are mare legatura cu jocul in sine, lucru cel face mai abstract), minimalizeaza norocul si conflictul, prefera teme economice in loc de militare si in general pastreaza toti jucatorii in joc pana la sfarsit.

Aceste jocuri sunt in contrast cu cele americane (denumite si Ameritrash) care prefera mai mult noroc, conflict si “drama”. Despre jocurile de tip Ameritrash o sa vorbim mai pe larg in lectia urmatoare.

O mecanica foarte des intalnita in jocurile de tip Euro este cea de worker placement (plasare de lucratori) si in general castigul se bazeaza pe puncte de victorie (victory points – castiga cel cu cele mai multe puncte la sfarsit).

Aceste jocuri au aparut prima oara in Germania in anii 1960, desi de-abia in anii 1970 – 1980 au cunoscut o dezvoltare foarte mare. Germania si-a pastrat traditia fiind si acum o sursa inepuizabila de board games. Jocul care a reusit sa se impuna si pe piata americana nu doar pe cea europeana si probabil jocul care a deschis drumul viitoarelor mii de jocuri Euro datorita popularitatii sale, a fost The Settlers of Catan (Colonistii din Catan) realizat de designerul Klaus Teuber in anul 1995.

Dintre jocurile cunoscute care fac parte din aceasta familie am putea aminti Puerto Rico, Agricola, Ticket to Ride, Fresco, Carcassonne, Stone Age, Alhambra, Ra, El Grande, Tikal.

Dintre designerii cei mai cunoscuti care au realizat Eurogames amintim pe Reiner Knizia, Wolfgang Kramer, Andreas Seyfarth, Alan R. Moon, Uwe Rosenberg.

Seria de articole Termeni in Board Games se bazeaza pe Ghidul Board Games pentru incepatori scris de Adrian Pirciu. Cu aceste articole incercam sa-i familiarizam pe incepatori cu termeni si concepte din lumea board games. Pe langa explicatiile din ghid, am completat si cu alte informatii utile, strans legate de termenul prezentat.