Cooperativ (joc, mecanica) – mecanica din joc care transforma jocurile clasice in care exista conflict intre jucatori intr-un conflict intre jucatori (care lucreaza impreuna) si jocul in sine (reprezentat printr-un anumit algoritm, dus la indeplinire tot de jucatori intr-o faza speciala). De exemplu in Arkham Horror exista o faza a unei runde, cand dupa mutarea normala a unui jucator si rezolvarea tuturor actiunilor posibile, se trage o carte speciala care reprezinta actiunea jocului, care este potrivnica jucatorilor prin efectele sale si care se rezolva bineinteles tot de un participant la joc, acesta lucrand temporar “din partea” jocului.

Exista jocuri pur colaborative in care toti jucatorii lucreaza impreuna impotriva jocului dar exista si posibilitatea existentei “tradatorilor” (de exemplu in Shadows over Camelot sau Cylonii din Battlestar Galactica). In forma cu tradator fiecare jucator primeste (in general la inceputul jocului) o carte prin care afla daca este tradator sau nu, carte secreta. In functie de aceasta carte el poate fi:
– “loial” – va juca impotriva jocului si a celorlalti tradatori daca stie care sunt
– “tradator” nedescoperit (unrevealed) – va mima ca joaca impreuna cu ceilalti jucatori incercand sa-i saboteze cat mai mult si incercand sa reziste cat mai mult nedescoperit
– “tradator” descoperit (revealed) – de obicei regulile care i se aplica acestui jucator se schimba din momentul in care este descoperit si din acel moment poate juca in mod vizibil impotriva jucatorilor.
 
Jocul este castigat ori de jucatorii loiali (daca jocul a fost infrant, impreuna cu el pierd si tradatorii, descoperiti sau nedescoperiti) ori de tradatori sau de joc (caz in care toti jucatorii loiali au pierdut). Jocurile induc o stare de paranoia, pentru ca nimeni nu stie in cine sa aiba incredere, si exista mereu suspiciuni si o stare de … “razboi psihologic”, chiar si in jocurile in care se intampla sa nu existe tradator.

Alte jocuri de societate cooperative: Saboteur, The Resistance, Pandemic, Elder Sign

Seria de articole Termeni in Board Games se bazeaza pe Ghidul Board Games pentru incepatori scris de Adrian Pirciu. Cu aceste articole incercam sa-i familiarizam pe incepatori cu termeni si concepte din lumea board games. Pe langa explicatiile din ghid, am completat si cu alte informatii utile, strans legate de termenul prezentat.