Lansat la Essen 2011, Takenoko este un joc de societate pentru 2-4 jucatori realizat de catre designerul francez Antoine Bauza, foarte cunoscut pentru jocurile sale apreciate 7 Wonders si Ghost Stories.
Povestea din joc incepe cu jucatorii care sunt transportati la curtea Japoniei si desemnati sa aibe grija de cadoul primit de catre Imparatul Japoniei de la Imparatul Chinei: un frumos urs Panda. Pe langa acest cadou ceva mai special, ajutati si de Gradinarul Regal, jucatorii trebuie sa aibe grija si de frumoasele gradini de bambus ale Imparatului, chiar daca aceasta planta este mancarea favorita a ursului Panda.
Takenono este un joc de familie, pentru toate gusturile, folosind mecanici precum Worker Placement si Action Point Allowance System.
Inca de cand a fost prezentat la targ, Takenoko m-a atras si nici acum dupa ce l-am incercat nu stiu de ce. Poate “de vina” sunt miniaturile, segmentele de bambus care tot cresc e tabla, regulamentul sub forma de poveste, harta modulara care asigura o rejucabilitate ridicata, cutia frumos desenata.
Fiind un joc de familie, regulile jocului se explica rapid, nu cred ca a durat mai mult de 10-15 minute pana am inceput. Pe rand, jucatorii vor arunca cu un zar special si in functie de ce simbol pica se va putea face una din actiunile:
– Soare: jucatorul va putea face inca o actiune, diferita de urmatoarele 2;
– Ploaie: jucatorul va putea plasa o bucata de bambus pe orice jeton de harta irigat;
– Vant: jucatorul va putea face (doar daca vrea), 2 actiuni identice;
– Furtuna: jucatorul va putea muta pe Panda acolo unde doreste;
– Nori: jucatorul poate lua un token de imbunatatire;
– ?: jucatorul isi va alege oricare actiune din cele 5 de mai sus.
Dupa aceasta actiune, jucatorii vor face cele 2 actiuni normale:
– jucatorul poate lua 3 jetoane de harta si va plasa unul singur;
– jucatorul poate lua si plasa un canal de irigatie;
– jucatorul poate muta gradinarul;
– jucatorul poate muta pe Panda;
– jucatorul trage o carde de obiective din ce categorie doreste: carti de obiectiv ce se refera la jetoanele de harta, carti de obiectiv ale Gradinarului si carti de obiectiv ale ursului Panda.
Jocul se termina atunci cand un jucator indeplineste 7 ocarti obiectiv si apoi se aduna punctele aflate pe cartile respective. Jucatorul care are cele mai multe puncte va castiga jocul.
Desi am jucat doar o singura partida, Takenoko m-a surprins placut si m-a facut sa imi doresc sa mai joc iarasi. Este genul de joc care iti lasa la sfarsit senzatia ca puteai sa faci mai multe puncte si ca data viitoare vei reusi asta.
Asa ca, in concluzie, daca vreti un joc de familie, usor de explicat si de jucat, distractiv si destul de antrenant, Takenoko este perfect pentru voi, mai ales pentru pauzele dintre jocurile complexe. Eu cu singuranta il am pe lista de cumparaturi si va ajunge cat de curand in colectie.
Voi ati incercat Takenoko? Cum vi se pare?