Pentru ca jocurile de societate nu sunt chiar ieftine, fiecare dintre noi isi doreste ca ele sa se pastreze exact ca atunci cand le-a cumparat. De ceva timp am inceput sa am si eu aceasta dorinta de protejare a componentelor unui board game, mai ales dupa ceva carti de la Agricola s-au cinstit cu un vin alb. Desi s-au uscat destul de repede, au ramas un pic ingalbenite si deteriorate.

Haideti sa vedem cum putem proteja componentele jocurilor impotriva acestor evenimente nefericite cum ar fi udarea cartilor de joc sau pierderea componentelor mici.

Primul lucru ce trebuie protejat la un boargame sunt cartile (asta daca este un joc ce are carti 🙂 ). Pentru asta exista niste pungute/folii speciale ce se numesc Sleeves. Acestea sunt speciale, transparente, foarte subtiri, dar rezistente si sunt facute special pentru marimea cartilor de joc. Nu toate jocurile au aceeasi marime la carti, deci trebuie verificat inainte de achizitionare ce dimensiuni au cartile de joc.

Un furnizor important de Sleeve-uri este Mayday Games, din pacate nu din Romania. Au o lista de sleeve-uri de diferite dimensiuni ce pot fi folosite la peste 600 de boardgame-uri. Lista o puteti gasi aici.

Primul joc din colectia mea (si singurul deocamdata) ce a beneficiat de aceasta protectie a cartilor este Agricola. Cu aproximativ 360 de carti, a fost nevoie de 4 pachete de Euro Game Card Sleeves (59 MM X 92 MM), un pachet avand 100 de bucati. Toate cartile de Agricola, asa cum vin ele in cutie, formeaza un teanc de aproximativ 10.5 cm. Dupa ce au fost invelite cu aceste tiple speciale, proces ce a durat cam 1 ora si 30 de minute, teansul de carti a crescut la 13.3 cm. Matematic vorbind, o crestere de 26 % a fost adusa teancului de carti. Ce am castigat? In primul rand cartile sunt protejate de diferite evenimente neplacute, manevrarea lor se face mai usor, aluneca mai bine si se pot amesteca mult mai repede.

Pentru restul componentelor cum ar fi cartonase mai groase de diferite dimensiuni, cuburi de lemn sau diferite componente de plastic, acestea se pot pastra in pungi zip cu sistem de reinchidere. In acest fel nu se mai pierd chiar asa de usor, se tin organizate pe diferite categorii si tipuri.

O alta solutie de pastrare si organizare a componentelor unui boardgame sunt cutiile de tip Organizator pentru suruburi sau alte lucruri de dimeniuni mici. Aceste cutii cu despartitoare se gasesc cam prin toate magazinele de unelte sau auto.

Daca aveti impresia ca sunt un pic obsedat de protejarea componentelor de joc, mai jos aveti un cantec/videoclip facut de un fan Mayday Games 🙂