Articol scris de Carmen Preotu – Concurs Lex Hobby Store & BGB
Colonistii din Catan este unul dintre cele mai populare jocuri din lume. Are variante in multe limbi si foarte multe extensii care fac jocul mai captivant. Este unul dintre jocurile mele preferate, pe care l-as juca la orice ora din zi si din noapte 🙂 . Astazi o sa jucam versiunea de baza a jocului.
Aventura noastra incepe pe insula Catan. Suntem primii locuitori ai bogatei insule (pe ea sunt pasuni roditoare, suprafete arabile, munti maiestuosi, paduri nemarginite), si trebuie sa fructificam si sa exploatam aceste regiuni pentru a obtine materiile prime (resursele) necesare pentru constructia de sate, drumuri si orase… Dar exista si pericole cum ar fi hotul care te poate ataca si te poate lasa fara bogatiile pe care le-ai strans cu atata truda.
Si astfel Carmen (rosu), Andrei (galben) si Jimmy (albastru) au pornit spre insula “misterioasa” pentru a o descoperi si coloniza. Dupa ce am stabilit ordinea jucatorilor, fiecare si-a plasat cate doua asezari si doua drumuri pe harta.
Nici nu am ajuns bine pe insula ca ne-au si atacat hotii (de doua ori la rand):P 🙂 . Am continuat sa strangem resurse (in jocul asta zarurile 6 si 7 au fost frecvente) table arata ca mai jos, dar nici unul nu reusisem sa ne dezvoltam asezarile la stadiul de oras.
Jimmy reuseste sa isi construiasca cel mai lung drum, dar Andrei este foarte aproape sa ii fure cartea cu drumul, daca isi mai plaseaza un drum va avea 6. Dar Jimmy reuseste sa isi mai construiasca 2 drumuri inainte ca Andrei sa incerce sa ii ia cartea. Si eu imi plasez primul oras 🙂 .
Iar acumulam resurse, mai construim cateva drumuri. Pentru ca Jimmy si-a luat carti de progres, el joaca cartea Descoperire cu ajutorul cariea isi ia 2 resurse la alegere de la banca si isi construieste un oras. (El este pe primul loc ca numar de puncte in momentul acesta)
Dupa cateva runde in care mai acumulam resurse si ne mai construim cateva drumuri Jimmy conduce cu 8 puncte , Andrei are 5 (3 pe tabla +2 cartea cu cea mai mare armata) si eu tot 5.
Dupa cateva runde in care si eu si Andrei ne mai construim cu greu cate un orasel, Jimmy ne da lovitura de gratie, castigand jocul cu 10 puncte (1oras=2 P + 4 asezari = 4 P + 2 P cartile de progres Universitate+Piata + 2P Cel mai lung DRUM).
Eu am 6P (2orase= 4P + 2asezari=2P)
Andrei are 6P (1 oras=2P +3 asezari= 3P + 2P Cea mai mare armata)
Jocul variaza foarte mult prin modul de asezare al hexagoanelor tablei, al plasarii jetoanelor cu numere, de plasarea asezarilor initiale pe tabla de joc si bineinteles de norocul pe care il ai la zar. Chiar daca jocul este dependent de noroc, poate fi o experienta placuta pentru unii sau frustranta pentru altii.