Articol scris de Adrian Alexandrescu – Concurs Lex Hobby Store & BGB

A venit seara si dupa multe insistente (ale mele) am convins Ancutelu’ sa jucam un Carcassonne. Si cum jocul e lejer si nici nu dureaza mult (daca nu adaugi nici o extensie), in maxim 30 de minute am terminat povestea.

Pe scurt, in acest joc trebuie sa asezi supusi pe orase, drumuri, campuri sau manastiri pentru a puncta. Un jucator trebuie sa execute trei actiuni atunci cand este randul sau: sa aleaga si sa aseze un cartonas, sa plaseze un supus pe cartonasul asezat (daca are si vrea) si sa evalueze daca s-a completat un oras, un drum sau o manastire. Campurile se evalueaza la sfarsitul jocului.

Eu am jucat cu omuletii rosii, iar Ancutelu’ cu cei verzi… fiecare aveam cate 7. Ancutelu’ a fost prima (ladies first) si dupa primele runde avea deja cate un supus pe oras, pe un drum si pe camp, in timp ce eu aveam unul pe oras… pus strategic sa intregesc orasul Ancutelului. Jucatorul verde a punctat primul (5 puncte) pentru ca s-a completat drumul.

Apoi a urmat o batalie strategica pentru stapanirea campului. La sfarsitul jocului puncteaza doar stapanul unui camp, respectiv jucatorul care are cei mai multi supusi pe acel camp. Eu am pus doi tarani in speranta ca se vor uni cele trei segmente de camp ocupate.

Orasul de la inceputul jocului s-a completat, iar Ancutelu’ a facut 26 de puncte, iar eu 52 de puncte (pentru ca aveam doi supusi in interiorul orasului). In partea dreapta Ancutelu’ isi tot adauga la drumul pe care avea supus si mai avea putin si iesea de pe suprafata de joc ( 🙂 ), iar eu munceam la un oras care a ajuns sa arate ca un sarpe.

Jocul a devenit intens si amandoi am ajuns in situatia de a nu mai avea supusi de plasat.

Cartonasele au fost plasate toate, iar inainte de evaluarea finala eu conduceam avand 124 de puncte, pe cand Ancutelu’ avea doar 60.

Intr-un final, am castigat cu scorul de 144 la doar 99 poate si din cauza ca Ancutelu’ era destul de obosita… dar ii dau sansa sa se razbune la urmatorul joc 🙂 .

Ce-ar mai fi de zis… Carcassonne este potrivit daca ai chef de un boardgame si nu vrei sa gandesti prea mult. De altfel, e cam greu sa urmezi o strategie cap coada pentru ca nu stii cum evolueaza jocul si nici ce bafta ai la alegerea cartonaselor. De exemplu Ancutelu’ a tras in majoritate cartonase cu segmente de drum si a fost mai dificil sa puncteze la orase. Apoi mai e problema numarului de supusi, care pot fi “blocati” prin evolutia jocului si te poti trezi ca vrei sa punctezi si nu mai ai supusi care sa te ajute. Jocul are marele avantaj de a avea mai multe extensii care adauga noi cartonase si mecanici de joc si iti permite sa controlezi nivelul de dificultate sau strategiile de plasare a cartonaselor.