Materiale necesare:
– un pachet de carti de joc (32 sau 52 in functie de numarul jucatorilor)
– o foaie de hartie si pix pentru inregistrarea jocurilor

Reguli:
Jocul se poate juca intre 3 pana la 6 jucatori, in functie de numarul jucatorilor separandu-se numarul de carti de joc, de la A in jos pana se obtine un numar de carti egal cu 8 ori numarul de jucatori (pt 3 – de la 9 in sus, pt 4 – de la 7, pt 5 – de la 5, pt 6 – de la 3).

Se joaca cate 8 subjocuri (prestabilite) pentru fiecare jucator in parte, deci se face un tabel in care coloanele au numele jocurilor, iar randurile numele jucatorilor. Fiecare jucator, cand ii vine randul sa fie primul, dupa impartirea cartilor, poate alege o singura data, unul din jocurile ramase disponibile pentru el in functie de cartile ce i-au fost impartite. Pentru mai mult fun se pot juca partide “blind” (pe neve) in care jocul se alege inainte de impartirea cartilor si punctajul poate fi dublat pentru jocul respectiv, sau se poate juca complet “blind” si atunci punctajul ramane acelasi.

In cele 8 subjocuri sunt 3 jocuri in care se poate aduna punctaj pozitiv si 5 jocuri in care se obtine punctaj negativ. Jocul este castigat de catre cel care obtine punctajul cel mai mare sau de catre cel care reuseste la sfarsitul ultimului joc sa aiba 0 (zero) puncte.

Primul jucator se schimba pe rand in sensul acelor de ceas, iar cel care a fost primul face cartile pentru jocul urmator.

In nici unul dintre cele 8 subjocuri nu exista atu. Dealerul (cel ce a primit prima carte) incepe runda, punand jos o carte. Apoi pe rand, in sensul acelor de ceasornic, fiecare jucator este obligat sa dea cate o carte. Daca jucatorii au in mana carti de culoarea cu care a inceput dealerul, ei sunt obligati sa joace una dintre aceste carti. Daca nu au respectiva culoare, sunt liberi sa joace orice alta carte. “Mana” e castigata de cel care a dat cartea cu valoarea cea mai mare de culoarea cu care s-a inceput. Ordinea valorilor cartilor este 2-10, J, Q (D), K, A.

Cele 8 subjocuri sunt:

Regele de cupa
Scop: NU trebuie luat Regele de cupa (jocul se termina cand regele de cupa este luat de cineva)
Punctaj: Regele de cupa valoreaza -200 de puncte.

Dame
Scop: NU trebuie luate dame
Punctaj: Fiecare dintre dame valoreaza -40 puncte.

Caro
Scop: NU trebuie luate carouri
Punctaj: Fiecare caro valoreaza -30 puncte.

Levate mici (Levate)
Scop: NU trebuie luate levate (“maini”)
Punctaj: Fiecare levata valoreaza -50 puncte.

Totale
Scop: NU trebuie luate Dame, Carouri, Levate, Regele de cupa (cuprinde toate negativele)
Punctaj: Se obtine prin insumarea negativelor luate (dama de caro are valoare negativa dubla, fiind si dama si caro)

10 Trefla
Scop: Trebuie luat Zecele de trefla
Punctaj: Zecele de trefla valoreaza +200 puncte.

Levate mari (Whist)
Scop: Trebuie luate levate (“maini”)
Punctaj: Fiecare levata valoreaza +50 puncte.

Rentz
Scop: Obiectivul este de a termina cartile din mana inaintea celorlalti jucatori. Pe rand, fiecare jucator incepand cu dealerul trebuie, in masura in care este posibil, sa joaca o carte “valida”, asezand-o cu fata in sus pe masa de joc. Carti “valide” sunt cei 4 valeti, precum si cartile de aceeasi culoare si valoare adiacenta celor deja jucate pe masa. Cand un jucator nu poate juca, neavand carti “valide”, acest lucru este indicat automat, iar randul trece catre urmatorul jucator.

Cartile jucate se vor aseza pe masa intr-o formatie avand cei 4 Valeti pe coloana centrala si restul cartilor de aceeasi culoare de ambele parti formand o suita. Subjocul continua pana cand toti cei patru jucatori termina cartile din mana.

Punctaj: Cel care termina cartile primul primeste +400 de puncte, al doilea +200 de puncte, al treilea +100 de puncte si ultimul 0 puncte.

Obs: Plasarea unui:
As – iti da dreptul la o a doua mutare;
cea mai mica carte in functie de numarul jucatorilor (9,7,5,3) – urmatorul la mutare nu are dreptul sa plaseze si asteapta o tura.

Obs: Punctajul se stabileste la inceputul jocurilor de comun acord. Asta pentru ca am intalnit mai multe variante.

Sursa regulament: www.scritube.com