Regulamente jocuri de carti: 66 (saisase)


Materiale necesare: Cartile de la 10 in sus sau o pereche de carti nemtesti (de 24 carti) la care se scoate 9.

Reguli:

Se joaca in 2 jucatori.
Valorile cartilor sunt: As=11, 10=10, K=4, Q=3, J=2
Se stabileste la inceput cine este primul jucator (dealer) apoi se alterneaza. Celalalt face cartile si le da la taiat. Se impart cate 5 carti (uzual in pachete de 2 si 3 carti). Urmatoarea carte din pachet se intoarce si culoarea ei este tromful. Celelalte carti se pun deasupra tromfului.

Dealerul pune jos o carte iar celalt trebuie sa dea si el o carte care nu este obligatoriu sa fie de aceeasi culoare sau de culoarea tromfului (atu). Mana este castigata de cartea cu valoarea cea mai mare sau de cartea de tromf cu valoarea cea mai mare. Mana luata se intoarce cu fata in jos si nimeni nu mai are voie sa se uite la cartile respective. Se ia cate o carte din pachet, castigatorul mainii avand dreptul sa ia primul si sa puna primul carte pe masa. Castigatorul mainii trebuie sa retina mental valoarea cartilor castigate. Primul care reuseste sa faca si sa anunte valoarea insumata a cartilor luate 66 (sau mai mult) a castigat.

Daca un jucator a facut 66 de puncte dar nu a anuntat, atunci celalalt jucator are posibilitatea sa anunte el atunci cand face 66 de puncte. Daca un jucator a anuntat ca a facut 66 de punte, iar la numaratoare rezulta ca nu sunt 66 de puncte, atunci jucatorul a pierdut jocul.

Cel care a castigat o mana, daca are J de tromf, poate sa il schimbe cu tromf-ul de sub pachetul de carti nejucate. Schimbul se poate face oricand in timpul jocului atunci cand cel ce are J a castigat o mana si inainte de a pune jos o carte.

In cazul in care un jucator are in mana K si Q de aceeasi culoare si este primul de pus jos, joaca una din cele doua carti, si o arata pe cealalta si obtine pentru asta 20 de puncte. In cazul in care K si Q sunt de culoarea tromfului se obtin 40 de puncte. Aceste puncte se adauga la valoarea cartilor doar dupa ce, cel care le-a cerut, a castigat cel putin o mana sau a anuntat cele 66 de puncte. Daca s-au terminat cartile din pachetul de pe masa, K si Q nu mai pot fi aratate pentru puncte.

Cand s-au terminat cartile din pachetul de pe masa (in cazul in care nici un jucator nu a inchis pentru ca a depasit cele 66 de puncte) regulile de joc se schimba putin:
– se da la culoare o carte mai mare decat cea data de dealer
– daca nu se da la culoare
– daca nu se da cu tromf
– daca nu se da cu orice carte.

Cel care ia ultima mana castiga 10 puncte.
In orice moment, dealer-ul (ce ce trebuie sa joace prima carte) poate inchide cartile prin plasarea tromfului de dedesubtul cartilor neimpartite deasupra lor. In acel moment se joaca pe aceleasi reguli ca si la terminarea cartilor.

Anuntul ca s-au facut cele 66 de puncte se poate face doar de catre cel care a castigat mana sau la aratarea perechii K-Q, daca cu cele 20 sau 40 de puncte s-au realizat cele 66.

Daca la anuntarea celor 66 de puncte, numaratoarea cartilor arata ca e corect, cel care a anuntat castiga 1 punct de joc daca adversarul a adunat cel putin 33 de puncte, 2 puncte daca numarul punctelor este sub 33 sau 3 puncte daca adversarul nu a facut nici un punct. Daca cel care a anuntat ca are 66 nu a facut acest punctaj, adversarul castiga 2 puncte sau 3 puncte daca nu a luat nici o mana.

Daca cineva inchide cartile si nu reuseste sa faca 66, adversarul castiga la fel ca mai sus.

Daca nimeni nu a strigat ca a facut 66 atunci castiga cel care are cele mai multe puncte.

Tags: , , , , , , ,

16 Comments on Regulamente jocuri de carti: 66 (saisase)

Popescu elena said : Guest Report 4 years ago

Va rog varianta cum jucau bunicii noștri...parca era cu mai multe carti

Gabriel said : Guest Report 7 years ago

Type your comment here

Radu: Si eu jucam exact cum joaca Alex, la mine in familie erau conexiuni cu Constanta, poate sa fie vreo varianta locala. Oricum, pare mai firesc sa se joace cu 24 carti, asa merge jucat si in 3. Eu cred ca astea sunt regulile corecte In 3 eu stiam asa: Se impart toate cartile (3-2-3), iar cel care este primul la rand se uita doar la primele 5 carti si alege atu-ul. Daca nu e sigur ce sa aleaga, poate trage la intamplare una din cele 3 carti ramase, si culoarea inscrisa pe care devine atu. In rest se juca la fel ca in 4 (dar fara parteneri, evident). Mult mai spectaculoasa era varianta in 3 numita “Licitatie”, de fapt un joc separat, in care se imparteau cate 7 carti fiecarui jucator, iar restul de 3 ramaneau in centru. Cei trei jucatori licitau apoi cate puncte cred ca vor face cu mana respectiva (dar minim 66 – primul fiind obligat sa liciteze, daca imi aduc bine aminte). Castigatorul licitatiei primea un “contract”, daca si-l indeplinea, primea numarul de puncte facute, daca nu si-l indeplinea primea cu minus numarul de puncte din contract. Jocul era destul de complex, pentru ca se termina doar dupa ce unul dintre jucatori strangea 550 puncte, reusea un “capot” (o mana in care lua toate cartile) si isi acoperea toate “minusurile” (un capot acoperea doar doua contracte ratate).
mi-ar pplace sa am mai multe reguli pentru aceasta licitatie in 3 cu 24 de carti Multumesc

Gabriel said : Guest Report 7 years ago

Type your comment here

Alex: “Licitatia” este un joc mult mai interesant decat “banalul” 66 in 3. In plus, este recomandat sa se joace pe bani, pe sistemul 10 lei (jocul), 5 lei (“mesa” / “urcatul” / “minusul” sau vrei sa-i mai spui) si 3 lei (“capotul”). Sumele se inmultesc cu 2 (si cand dai, si cand primesti). De ex: cine castiga jocul primeste 10 lei de la fiecare dintre ceilalti doi jucatori. In schimb, eu nu am jucat cu regulile pe care le-a spus Radu, in ceea priveste sfarsitul jocului – la noi se termina cand punctele “normale” minus “mesele” depaseau 550 puncte, indiferente de cate “capoturi” ai facut.
as dori mai multe amanunte, sunt regulile jocului pe care-l stiu de la parinti dar multe dintre ele le-am uitat

Ciprian said : Guest Report 9 years ago

Alex din comentarii are varianta buna. Varianta de pe site cred ca e o varianta olteneasca sau ceva. Si exemplificati jocul cu carti "unguresti" for fucks sake (seasons:ghinda,bata,rosu,verde)

Alex said : Guest Report 10 years ago

Pe la mine în cruce se joaca puțin diferit. Nu se ia în considerare 9, dealer ul face cărțil, cel din dreapta taie, împarte prima oara 3 la fiecare și ultima carte, a 3 carte a dealer ului e asul și apoi împarte restul cărților. Dacă nu se taie, ultima carte din pachet e asul. Se pot face acum mari sau mici, în care cel opus de cel care.anunță nu joaca, iar ceilalți trebuie sa ii prindă, la mare sa dea o carte mai mare sau invers la.mica. Dacă nu, normal, se da câte o carte jos pe rand, obligatoriu la.culoare, dacă nu ai culoar,, cu asul. Ia cărțile cine a dat cartea mai mare sau asul mai mare și el da primul apoi. Se mai pot face " trompf mars" sau cu nv

Ciprian said : Guest Report 11 years ago

Costy, tata, cred ca aste-as reguli de 66 de Craiova, nu de Ardeal. De unde le-ai scos? Le-ai visat intr-o noapte?

Costy said : administrator Report 12 years ago

@liviu: Nu poti juca la noi pe site nimic. Noi doar facem prezentari :) .

liviu said : Guest Report 12 years ago

unde intru sa joc 66 cu carti americane ca nu gasesec multumesc

Dani said : Guest Report 13 years ago

Salut, Pe la noi prin Bihor 66 este diferit de cruce, chiar daca au multe din reguli similare. Pentru cruce am un site unde se poate juca gratuit si unde apar si regulile pentru jocul in 2 (in engleza) Numai bine.

Alex said : Guest Report 13 years ago

"Licitatia" este un joc mult mai interesant decat "banalul" 66 in 3. In plus, este recomandat sa se joace pe bani, pe sistemul 10 lei (jocul), 5 lei ("mesa" / "urcatul" / "minusul" sau vrei sa-i mai spui) si 3 lei ("capotul"). Sumele se inmultesc cu 2 (si cand dai, si cand primesti). De ex: cine castiga jocul primeste 10 lei de la fiecare dintre ceilalti doi jucatori. In schimb, eu nu am jucat cu regulile pe care le-a spus Radu, in ceea priveste sfarsitul jocului - la noi se termina cand punctele "normale" minus "mesele" depaseau 550 puncte, indiferente de cate "capoturi" ai facut.

Radu said : Guest Report 13 years ago

Si eu jucam exact cum joaca Alex, la mine in familie erau conexiuni cu Constanta, poate sa fie vreo varianta locala. Oricum, pare mai firesc sa se joace cu 24 carti, asa merge jucat si in 3. Eu cred ca astea sunt regulile corecte :) In 3 eu stiam asa: Se impart toate cartile (3-2-3), iar cel care este primul la rand se uita doar la primele 5 carti si alege atu-ul. Daca nu e sigur ce sa aleaga, poate trage la intamplare una din cele 3 carti ramase, si culoarea inscrisa pe care devine atu. In rest se juca la fel ca in 4 (dar fara parteneri, evident). Mult mai spectaculoasa era varianta in 3 numita "Licitatie", de fapt un joc separat, in care se imparteau cate 7 carti fiecarui jucator, iar restul de 3 ramaneau in centru. Cei trei jucatori licitau apoi cate puncte cred ca vor face cu mana respectiva (dar minim 66 - primul fiind obligat sa liciteze, daca imi aduc bine aminte). Castigatorul licitatiei primea un "contract", daca si-l indeplinea, primea numarul de puncte facute, daca nu si-l indeplinea primea cu minus numarul de puncte din contract. Jocul era destul de complex, pentru ca se termina doar dupa ce unul dintre jucatori strangea 550 puncte, reusea un "capot" (o mana in care lua toate cartile) si isi acoperea toate "minusurile" (un capot acoperea doar doua contracte ratate).

Alex said : Guest Report 13 years ago

@daniel: Eu l-am jucat si in 4, pe "echipe". Jocul se desfasoara in felul urmator: - se impart toate cartile - cel care a primit prima carte alege atu-ul - apoi isi alege partenerul - pune o carte pe spate si cere, deobicei, un As (de inima rosie, caro, etc.) - cel care acel As este partenerul celui care a ales atu-ul si trebuie sa faca impreuna 66 de puncte - regulile sunt la fel ca atunci cand s-au terminat cartile din pachet la 66-le obisnuit. Stiu ca se putea juca si in 3, dar nu mai tin minte diferentele. Alex

Costy said : administrator Report 13 years ago

@daniel: Se pare ca se poate juca si in 4, am mai sapat un pic si am gasit aici un regulament mult mai bine scris, chiar si un tutorial video pentru jocul cruce (sau 66): http://dli.ro/regulament-si-tutorial-video-cum-se-joaca-jocul-de-carti-cruce.html

daniel said : Guest Report 13 years ago

in patru se poate juca jocul 66?

marian said : Guest Report 14 years ago

Si eu caut de ceva vreme regulile de joc pentru 66 si sunt bagat total in ceata...Tare as vrea sa putem lamuri diferentele astea de reguli de joc.

Alex said : Guest Report 14 years ago

Versiunea pe care o prezentati voi este diferita de cea pe care o stiu (66-le invatat de la parintii si bunicii mei). Diferente: - se joaca cu 24 de carti, in total, folosind si cartea de "9" (de valoare 0), cu 6 carti in mana, iar "9" de atu se foloseste ca sa schimbi un atu mai mare. Aceasta schimbare nu se poate face daca mai este doar o singura carte de tras. - poti sa te uiti oricand si sa numeri cate puncte ai strans - "20"-ul sau "40"-ul se poate arata si se ia in calcul chiar daca s-au terminat cartile din pachet - cel care ia ultima mana castiga jocul, daca adversarul nu a anunta pana atunci 66 de puncte Cam astea ar fi diferentele. Se pare ca in Constanta se joaca alt 66 decat in Bucuresti :) Alex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked