Articol scris de Andrei Filip
Cum e cu interactiunea intre jucatori?
La urma urmei de asta te joci Puerto Rico si nu esti pe retea rupind tastaturi pe Counterstrike. Exista si este chiar foarte interesant implementata. Nu e insa ca la alte jocuri in care poti lua/negocia piese/resurse/bani de la ceilalti sau poti aranja aliante temporare. Desi nu te poti atinge de averea celorlalti, si nici ei de a ta, prin simplu fapt ca iti alegi un anumit rol in loc de cealalalt tu deja ai interactionat cu ei. Intr-un joc de 5 persoane doar una din optiunile pe tura iti apartine tie, celelalte 4 sint determinate de ceilalti jucatori. Si nici macar asta nu e 100% sigur pentru ca doar o data la 5 runde esti guvernator si ai prima decizie, in rest te multumesti cu ce ramine. Mare parte a strategiei de joc consta tocmai in a urmari cu atentie rolurile, cine ce isi alege, cine de ce are nevoie, cine ce urmareste…si nu numai pe runda in curs, ci chiar 2-3 in avans!
Cit dureaza?
Depinde de stilul de joc, de numarul de jucatori, de cantitatea de bere ingerata si numarul de coji de seminte. Oricum jocul se misca foarte repede, tot timpul e ceva de facut deci nu prea exista ocazia sa te plictisesti. Iar faptul ca in mod constant trebuie sa te adaptezi la actiunile celorlalti face ca rareori sa ai momente in care sa-ti fie distrasa atentia de la joc.
Citi pot juca?
Jocul e indicat pentru 3-5 jucatori dar exista reguli “neoficiale” pentru doi jucatori. Eu le-am testat impreuna cu prietena mea si functioneaza foarte bine. Parerea mea e ca jocul e cel mai bine jucat in 4 jucatori. In 3 fiecare isi cam vede de treaba nestingherit si nu e grav afectat de optiunile celorlalti, in 5 deja lucrurile se aglomereaza si miscarile trebuie calculate mult mai bine. Exista mai mari sanse ca altcineva sa foloseasca acelasi tip de strategie cu al tau si atunci pozitia la masa de joc devine prea importanta. Daca persoana respectiva sta in sensul de joc inaintea ta si stie ce face, poti sa pui pariu ca-ti va distruge toate planurile.
Cui se potriveste?
Eu am prezentat jocul la o gama larga de persoane, jucatori si nejucatori si pina acum am auzit doar lucruri bune. De cele mai mute ori, chiar daca pierd, jucatorii sint atit de incintati ca in sfirsit s-au prins de joc incit mai cer inca unul…numai ca sa descopere ca mai erau inca multe lucruri de care se pot prinde. As zice ca se potriveste oricui, indiferent de nivel de experienta in domeniul jocurilor sau de interese.
Ar mai fi ceva?
Ar mai fi o expansiune care adauga cladiri noi, care pot fi integrate in jocul de baza si un nou tip de plantatie, padure. Nu e esentiala dar daca se poate, de ce nu. Aduce combinatii noi si posibilitatea de strategii noi. In afara de asta exista si o conversie PC. De fapt mai multe conversii, dar facute amatoriceste, si una facuta profi. Nu va recomand varianta PC din doua motive: interfata e deosebit de greoaie si incurcata, facind jocul un chin, iar in al doilea rind parca unul din avantajele jucatului pe masa e interactiunea directa si contactul social. De ce ai vrea sa renunti la asta? Si sa nu uit de San Juan, un joc de carti supranumit Puerto Rico “fara zahar”. Dar despre el nu pot spune mare lucru pentru ca nu l-am jucat niciodata.
Deci?
Recomandarea mea e sa-l luati sau sa va rugati de prieteni sa si-l ia. E unul dintre primele jocuri pe care le-am cumparat si inca il mai joc. E genul de joc pe care poti sa-l joci la picnic cu prietenii, acasa la mama soacra in seara de Craciun, dupa o zi obositoare impreuna cu colegul de celula. E unul dintre jocurile pe care le scot cind vreau sa arat ce inseamna un adevarat jocul de societate. Acum in timp ce scriu sint in tren in drum spre Timisoara unde ma intilnesc cu niste prieteni si am la mine 4 jocuri. Unul din ele e Puerto Rico.
Citeste si partea 1 : Puerto Rico – Partea 1