De putine ori ai sansa de a incerca un joc de societate inainte sa apara pe piata si mai ales sa-ti fie explicat chiar de catre designerul acestuia.

Dupa succesul jocului Exodus: Proxima Centauri, al carui stoc a fost deja epuizat la nivel de producator, Andrei Novac si NSKN Legendary Games ne pregatesc 3 noutati pentru acest an (2013):

Warriors & Traders: Middle Ages, o extensie pentru jocul de baza Warriors & Traders;
W: the Board Game;
Praetor.

In cele ce urmeaza o sa va povestesc despre W: the Board Game, pe care tocmai l-am incercat impreuna cu Andrei, jocul fiind inca in stadiul de prototip. Grafica din poze nu este cea finala, aceasta va fi definitivata in urmatoarele 2 luni.



W: the Board Game este un joc de strategie pentru 2 jucatori, ce se desfasoara pe parcursul a 34 de runde. Cei doi jucatori reprezinta echipele de campanie ale celor 2 partide dominante din Statele Unite ale Americii, Republicanii si Democratii. Acestia se vor lupta pentru a influenta cat mai multe state si sa stranga cel mai mare numar de electori pentru a castiga alegerile prezidentiale.

Jocul se bazeaza pe luptele din alegerile prezidentiale din anul 2000 dintre George W. Bush, Guvernatorul statului Texas, si Al Gore, Vice-Presedintele administratiei Clinton, pe tabla de joc fiind infatisate cele 50 de state alaturi de Districtul Columbia.

Fiecare din cele 2 partide va pleca in aceasta cursa cu un numar egal de electori (183). Pe tabla de joc sunt evidentiate 3 stari de influenta a unui stat: Republicani, cu rosu, Democrati, cu albastru, si Neutra, cu mov. Influenta din aceste state respecta adevarul istoric, Andrei Novac incercand sa ofere jucatorilor o situatie cat mai reala.



Pe rand, jucatorii au la dispozitie 5 actiuni posibile, din care vor alege sa faca una in fiecare runda:

1. Sa mearga in campanie pentru a castiga influenta intr-un stat;
2. Sa stranga fonduri de la corporatii (riscand sa piarda influenta);
3. Sa stranga fonduri de la populatie;
4. Sa traga una sau 2 carti Discurs;
5. Sa traga una sau 2 carti Publicitate Electorala.

Toate actiunile de mai sus se vor face sau vor fi influentate de aruncarea unor zaruri.

Exista 3 momente importante in joc, in rundele 10, 20 si 31, cand vor avea loc dezbateri si se vor folosi cartile Discurs stranse pe parcurs.

Chiar daca nu am jucat o partida completa ci doar 10 runde, pot spune ca W: the Board Game aduce mecanisme interesate, jocul fiind bine inchegat.

Ati putea crede ca fiind vorba de zaruri, Zeita Fortuna isi face de cap pe tabla de joc. V-ati insela destul de mult, influenta anumitor state sau cartile de Publicitate Electorala, tempereaza foarte mult factorul noroc.

Chiar daca jocul nu este balansat si Republicanii sunt mai avantajati, cu un pic de tact si cateva miscari strategice bine gandite, Democratii vor putea invinge in aceasta cursa electorala. Influenta pierduta intr-un stat se scade dintr-o parte si se aduna in cealalta, castigand astfel puncte pretioase. State precum California (55 de electori), Florida (27 de electori) sau Texas (34 de electori) pot inclina balanta in favoarea unui partid sau a celuilalt destul de mult.



W: the Board Game promite lupte crancene intre adversari si necesita planuri strategice puse bine la punct. Oricand puteti pierde state cheie daca nu sunteti atenti la miscarile adversarului.

Pe tot parcursul celor 10 runde am avut senzatia unei curse electorale adevarate, incercand sa strang cat mai multi electori si sa influentez cat mai multe state. Dar pentru asta a fost nevoie de fonduri si in politica nu sunt chiar usor de obtinut. Va trebui sa va ganditi foarte bine cand este momentul sa castigati influenta sau sa strangeti fonduri pentru campanie.

Astept cu nerabdare varianta finala a jocului si mai ales, sa ma lupt cu Oitza Neagra intr-o cursa electorala! Muahahaha! 🙂