Articol scris de Andrei Filip

 

Prophecy_Front_Cover 

 

SCURT REZUMAT

Prophecy e un joc de aventura pentru 2-5 jucatori creat de designerul ceh Vlaada Chvatil. Jucatorii se intrec unul pe celalalt in acumularea de experienta, obiecte si abilitati in incercarea de a invinge cei zece gardieni si a recupera cinci artefacte. De cele mai multe ori jocul culmineaza cu o batalie finala intre jucatori iar cel care reuseste sa acumuleze patru artefacte cistiga jocul.

Jocul are complexitate medie spre mica, poate fi jucat de oricine, fara a necesita experiente anterioare similare. Mecanicile sint simple si intuitive si se ivesc destul de rar situatii conflictuale. Componentele sint de calitate superioara, lipsind doar miniaturi si o grafica ceva mai tematica.

Durata jocului este destul de mare, undeva pe la 45 minute per jucator, dar poate scadea dupa ce jucatorii se familiarizeaza cu jocul. Runda unui jucator nu dureaza de obicei mai mult de 1-2 minute deci jocul curge destul de rapid. Din nou, depinde de gradul de familiarizare. La inceput, cind lumea inca nu cunoaste cartile se va petrece destul de mult timp cu cititul informatiilor de pe ele. Se recomanda jucarea lui in mai putini jucatori pentru primele doau-trei sesiuni sau cu un obiectiv mai usor de atins, doua artefacte din cele cinci in loc de patru.

Prophecy este in opinia mea cel mai bun joc de aventura in momentul de fata. Am jucat Runebound, WoW the Adventure Game, Talisman, Arkham Horror si alte citeva jocuri minore cu aceeasi tematica dar nici unul nu mi se pare atit de bine realizat. Gusturile variaza dar daca te intereseaza un joc de aventura in care sa faci mai mult decit sa te uiti la personajul tau cum se joaca, atunci Prophecy e singurul joc pe care pot sa-l recomand.

DE CE PROPHECY E NET SUPERIOR ALTOR JOCURI CU ACEEASI TEMATICA

1.Mecanica de deplasare

Marea majoritate a jocurilor de aventura folosesc aceeasi mecanica de deplasare: zarul. Arunci un zar, te misti cit scrie pe el. Monopoly. E o mecanica ideala pentru copii si pentru cei prea plictisiti sa gindeasca. De fapt e o componenta comuna a jocurilor americane. Vorbesc de tipologie de jocuri, nu de natiune. De ce sa te muncesti cu atitea variante posibile cind poti sa arunci un zar si sa lasi norocul sa hotarasca? De ce sa faci o corvoada din jucat in loc sa stai relaxat cu miinile la ceafa si sa lasi zarurile sa joace pentru tine? Ce distractie mai e si asta daca trebuie sa gindesti?

Cum spuneam, zaruri pentru miscare. Unele o fac la un mod ceva mai evoluat, gen WoW Adventure Game sau Runebound, dar tot zaruri sint si alea. Intr-un final rezultatul e aproximativ acelasi, si anume faptul ca vrind-nevrind ajungi unde te poarta norocul, ceea ce pentru mine personal reduce mult din valoarea unui joc.

In Prophecy nu se folosesc zaruri pentru miscare. Se foloseste creierul. Un concept revolutionar! Poti sa te deplasezi un pas in orice directie vrei. Poti sa te deplasezi doi pasi, dar trebuie sa platesti o moneda pentru asta. Daca esti intr-un port, poti sa te deplasezi in alt port, iar daca esti pe un spatiu cu portal magic, poti sa te deplasezi la alt portal magic de pe harta, din nou, platind. Practic in orice spatiu al jocului te gasesti ai minim patru optiuni la indemina din care sa alegi. In pe masura de-ti dezvolti personajul, alte optiuni de deplasare pot aparea, in functie de optiunile fiecaruia. Din orice spatiu al jocului poti ajunge in oricare altul, diferenta consta doar in faptul ca fara resursele necesare o sa dureze ceva mai mult.

 

Prophecy_Gameplay_1 

 

2.Mecanica de intilnire cu aventuri

In toate jocurile de aventura pe care le-am jucat eu exista pachete de carti care simuleaza intimplari, evenimente, diverse intilniri mai mult sau mai putin dureroase cu care eroii se confrunta. Acest lucru, combinat sau nu cu efecte speciale ale locatiilor de pe harta fac jocul divers. De obicei pachetele de aventura sint suficient de stufoase incit sa permita unui jucator sa joace de vreo doua-trei ori inainte de a trece prin toate. Toate astea bune si frumoase dar diferenta fundamentala dintre Prophecy si alte jocuri este faptul ca aici aventurile se joaca cu fata in sus, inainte de a ajunge la ele.

In toate celelalte ajungi intr-o locatie, tragi o carte si surpriza! E un dragon, ai pierdut…sau e o galeata de bani, te-ai imbogatit…sau ceva de genul asta. Oricum ideea e ca nimeni nu stie peste ce o sa dea. Poate fi ceva potrivit pentru tine, poate fi ceva complet anapoda, poti sa te distantezi instant de ceilalti jucatori spre victorie, poti sa te afunzi mai tare in groapa. Cum ti-o fi norocul. Ceea ce e similar cu a da cu zarul, ca in cazul miscarilor. Daca analizezi mai atent evolutia jocurilor de genul asta o sa observi ca cel care a tras cele mai norocoase sau usoare aventuri a si cistigat jocul.

Pe linga asta pachetul de carti mai e menit sa stimuleze interesul jucatorului simulind surpriza. Nu te plictisesti sa joci acelasi joc in baza prezumtiei ca nu stii ce-o sa vina, si diversitatea cartilor combinata cu ordine aleatorie face jocul diferit de fiecare data. In fapt prezumtia e falsa, dupa ce ai trecut de doua ori prin pachet aventurile devin simple statistici. Ce e ala, leul furios pe fundal verde? Da, stiu, daca dau 6 l-am batut. Cartea cealalta imi cere sa dau 5, aialalta sa dau 4 dar imi da -1 la zar daca atac cu magie, etc.

In Prophecy sistemul se bazeaza exact pe aceste neajunsuri. La intervale aleatorii aventuri noi ajung pe harta. Ele se joaca cu fata in sus, astfel incit toata lumea le poate analiza si poate decide daca merita sau nu sa se indrepte catre ele. La un moment dat toata harta e plina de aventuri si atunci nu-ti mai ramine decit sa te decizi la care din ele ai sansa mai mare de reusita. Acest lucru combinat cu posibilitatea de a alege tipul de miscare transforma un joc de noroc chior intr-unul de strategie. Poate ca trolul nimereste linga Ionut, dar Ionut nu e bine dotat si nu poate sa lupte cu el. Alegi sa lasi trolul pe mai incolo, dat fiind ca nu o sa ti-l ia el. Dar linga Vasile sint o gramada de aventuri usoare. Cine stie, daca le face suficient de repede are sansa sa ajunga la el inantea ta. Pe de alta parte ai vrea sa te duci la zina aia care sta izolata pe harta. Numai ca e in partea cealalta si o sa-ti ia o gramada de runde sa te intorci inapoi. Si tot asa. Fiecare runda de Prophecy e un lant de decizii si in final cel care a reusit sa ia cele mai bune cistiga.

 

Sursa foto: BoardGameGeek