Prohis-Prezentare_detaliata_review_1

Prohis este un joc de carti realizat de designerul francez Marc Brunnenkant si “desenat” de graficianul Tony Rochon. Marc nu este un designer cunoscut, acesta este primul lui joc si a fost lansat de editura Blackrock Editions.

Folosind mecanica de Hand Management, Prohis este un joc de petrecere de bluff/cacealma, ce dureaza aproximativ 20 de minute si poate fi jucat de 3 pana la 6 jucatori.


Tematica si scopul jocului

Actiunea jocului este plasata in Statele Unite ale Americii, in perioada anilor 1920, a prohibitiei.

Fiecare jucator va lua rolul unui contrabandist ce va incerca sa aduca in depozitul sau cat mai multa marfa (bunuri legale sau ilegale) si sa faca astfel cat mai multi bani.


Componentele

Prohis vine intr-o cutie mica si contine 110 carti impartite astfel:

58 de carti Bunuri Legale;
30 de carti Bunuri Ilegale;
20 de carti Controlori (8 carti Locotenent, 6 carti Capitan si 6 carti Inspector);
2 carti Ajutor.


Desfasurarea jocului

Prohis se desfasoara pe parcursul a mai multe runde.

Pentru 3 sau 4 jucatori se vor scoate din carti: 18 carti Bunuri Legale, 10 carti Bunuri Ilegale si 2 carti Locotenent.

Fiecare jucator primeste o carte Capitan si o carte Inspector. Restul cartilor (Bunuri Legale, Ilegale si cartile Locotenent) se vor amesteca si apoi se vor da cate 4 fiecarui jucator. Cartile ramase se vor pune intr-un teanc in mijlocul mesei din care se vor trage 4 carti si se vor plasa langa, cu fata in sus.

In sensul acelor de ceasornic, jucatorii vor juca pe rand. Cand ii vine randul unui jucator, acesta va trebui sa faca o actiune din doua posibile:
1. Sa traga 1 sau 2 carti
sau
2. Sa incerce sa trimita un convoi in depozitul sau.


Sa traga 1 sau 2 carti


Prohis-Prezentare_detaliata_review_4


Jucatorul poate lua 2 carti din cele aflate in mijlocul mesei cu fata in sus, sau 1 carte din acestea si una din deck-ul de carti, sau o singura carte din deck (foarte rar, de obicei se intampla spre sfarsitul jocului).

Imediat ce o carte din cele cu fata in sus a fost luata, se va intoarce alta si se va plasa in locul ei. Mecanismul este asemanator cu cel de la Ticket to Ride.

Un jucator nu poate avea mai mult de 8 carti in mana. Daca are deja atatea, nu va mai putea trage carti din deck.

Exceptie: La sfarsitul jocului, in ultima runda, un jucator poate decide sa nu traga carti si nici sa incerce sa trimita un convoi. El poate zice Pass. Daca toti jucatorii au zis Pass, jocul se termina imediat.


Sa incerce sa trimita un convoi in depozitul sau


Prohis-Prezentare_detaliata_review_3


Jucatorul plaseaza in fata sa 2,3 sau 4 carti cu fata in jos, camioanele de pe spatele cartilor formand astfel un convoi.

Un convoi poate contine carti de Bunuri Legale, Bunuri Ilegale sau Controlori.

Imediat ce un convoi a fost format, adversarii pot decide daca sa controleze sau nu convoiul:
a) Daca niciun adversar nu a controlat convoiul, acesta ajunge in depozitul tau (un teanc de carti cu fata in jos format din convoaiele reusite sau mita primita).

b) Adversarii doresc sa controleze convoiul tau, plasand astfel din mana lor o carte Controlor cu fata in sus in dreptul tau. Cartile Controlor sunt de 3 tipuri si au puteri diferite:
– cartea Locotenent are cel mai mic grad si si iti da dreptul sa verifici o singura carte;
– cartea Capitan iti da dreptul sa verifici 2 carti;
– cartea Inspector iti da dreptul sa verifici 3 carti si are cea mai mare putere (cel mai mare grad).

Daca mai multi adversari doresc sa controleze transportul, o va face cel care are cartea cu cel mai mare rang. Daca exista egalitate la nivelul rangului cartii Controlor, cel care a pus cartea primul va efectua controlul.

Jucatorii pot sa ofere drept Mita controlorului carti din mana. Controlorul poate accepta sau nu mita oferita. In cazul in care o accepta, isi va lua inapoi in mana cartea Controlor, iar cartile primite drept mita le va plasa in depozitul personal. Daca nu accepta mita, acesta trebuie sa controleze convoiul.

In functie de rangul cartii Controlor, jucatorul va putea intoarce pe rand 1-3 carti.

In functie de cartea/cartile intoarse, avem urmatorul rezultat:
– Controlorul intoarce doar Bunuri Legale – convoiul se va duce in depozitul celui care l-a format, iar cartea Controlor va ajunge in mana celui controlat;
– Daca este intoarsa o carte de Bun Ilegal, controlul se opreste imediat si cartile convoiului impreuna cu cartea Controlor se vor duce in depozitul celui care face controlul;
– Controlorul intoarce o alta carte Controlor – convoiul se va duce in depozitul celui care l-a format, iar cartea Controlor va ajunge in mana celui controlat.

Sfarsitul jocului se declanseaza atunci cand nu mai pot fi completate cele 4 carti din centrul mesei. Runda continua pana cand va juca si cel la care s-a terminat teancul de carti. Jocul se termina imediat si daca toti jucatorii au zis Pass.

Dupa terminarea partidei, jucatorii isi vor calcula sumele de pe cartile aflate in Depozit si din mana.

Bunurile legale ajunse in depozit valoreaza 1000$, cele ilegale 4000$. Daca la sfarsitul jocului jucatorii raman cu bunuri ilegale in mana, valoarea acestora se va scadea din marfa afla in depozit. Bunurile Legale ramase in mana jucatorului nu valoreaza nimic.


Prohis-Prezentare_detaliata_review_2


Controlorii ajunsi in depozit:
– Locotenentul 3000$;
– Capitanul 4000$;
– Inspectorul 5000$.

Controlorii ramasi in mana:
– Locotenentul 1000$;
– Capitanul 2000$;
– Inspectorul 3000$.

Cel care a strans cei mai multi dolari castiga.


Impresii

Prohis l-am incercat pentru prima oara in cadrul targului Spiel 2014 in 3 jucatori si l-am cumparat imediat. L-am jucat apoi in hotel in numar maxim de jucatori si asta mi-a confirmat ca e un joc de petrecere foarte bun, ce distreaza si relaxeaza jucatorii.

Momentele acelea in care te-ai hotarat sa risti cu un transport valoros cu 4 marfuri ilegale si reusesti sa scapi dand mita destul de consistenta controlorului, sunt de neuitat, mai ales cand vezi cum i se lumineaza fata la vederea celor 1-2 bunuri ilegale! Sau cand Controlorul are voie sa intoarca o singura carte din cele 4 si intoarce singurul bun Legal sau un alt Controlor… PRICELESS! 😀


Concluzie

Daca sunteti in cautarea unui joc de petrecere de bluff/cacealma care sa va binedispuna, sa nu dureze foarte mult si sa se explice repede, Prohis ar putea sa fie acest joc. Cine ar refuza un joc cu politisti si contrabandisti, in care poti sa dai sau sa primesti mita? Eu nu stiu pe nimeni! 🙂