20141014_173636

Dupa prima editie de Spiel la care am participat impreuna cu Oitza Neagra, ne-am dat seama ca daca nu mergem cu temele facute de acasa, ne vom pierde printre sutele de jocuri noi-noutze, care mai de care mai atragatoare.

Cum in familia BGB totul se petrece in mod democratic( Costy: il vreau!, Oitza Neagra: NU!), de vreo 2-3 ani am adoptat un sistem ce pare ca functioneaza destul de OK(asta dupa ce mi-am dat seama ca nu pot sa cumpar in fiecare an 500-600 de jocuri si extensii noi).

Sistemul nostru de cumparaturi la Essen functioneaza astfel:

1. Fixarea limitelor

Din pacate, trebuie impuse limite inainte de a pleca in aceasta calatorie spre Mecca jocurilor de societate, Spiel. Bugetul este cel mai important (400-500 de euro in cazul nostru), dar si spatiul din bagaje, mai ales ca noi calatorim cu avionul (2 trolere de cala, 2 rucsaci si ce mai putem tine in buzunare, maini, dinti, etc.).

2. Liste cu jocuri interesante

20141014_173003


Inainte cu 2-3 zile de a pleca, consultam individual topicul dedicat de pe BGG unde sunt enumerate si prezentate pe scurt editurile si ce aduc acestea la targ (lista de anul acesta).

Dupa ce parcurgem cele 20-30 de pagini a cate 25 de jocuri si extensii, confruntam listele. Ce se regaseste pe ambele, va fi cumparat in proportie de 80% (in limita bugetului stabilit la punctul 1). Ni s-a intamplat sa mergem croiti sa cumparam un joc, dar cand l-am vazut in “carne si oase”, mai exact cartoane si lemn, dupa o schimbare scurta de priviri, ne-am dat seama ca nu ne-a convins si trebuie scos de pe lista.

Jocurile ce nu sunt pe ambele liste, vor fi analizate vizual la fata locului si daca este posibil, chiar testate acolo.

Bineinteles, mai exista si situatiile in care descoperim acolo jocuri interesante sau cu preturi fooooarte mici (nu neaparat jocuri noi).

3. Materialele ce vor proteja achizitiile la intoarcere

Exista un intreg ritual inainte de intoarcerea in tara, ritual ce presupune ambalarea jocurilor in folie cu bule, asezarea materialului din burete in interiorul trolerului pentru a proteja cutiile de mecanismele interioare ale rotilor sau ale manerului, lipirea cutiilor intre ele, una cate una, fata in fata, infolierea trolerelor.

Toate materialele folosite sunt aduse din Romania, pregatite cu grija inainte de plecare, nu ne lasam la voia intamplarii. Si operatiunea are loc in camera de hotel :).

Tot procesul de ambalare dureaza vreo 2-3 ore, timp in care purtam tot felul de discutii in contradictoriu constructive, pe care unii neavizati le-ar considera drept CEARTA. Se inseala amarnic saracii de ei, totul este pentru binele suprem, protejarea jocurilor impotriva oamenilor rai si cu suflet rau ce manevreaza bagajele in aeroport!

4. Actualizarea aplicatiei pentru platforma Android – Spiel in Essen – realizata de cei de la Gioconomicon, dar si descarcarea listelor cu jocuri si standuri de pe site-ul oficial.

Cei de la Gioconomicon au realizat o aplicatie ce ii poate ajuta pe cei care se duc la Spiel 2014 sa gaseasca mai usor anumite jocuri sau standurile editurilor. Pentru platforma Android, ea poate fi descarcata de aici.

Listele oficiale se gasesc pe site-ul oficial.

Cam asta se intampla in fiecare an inainte de a pleca spre targul Spiel din Essen, Germania.

In momentul publicarii acestui articol, noi suntem in drum spre Essen, via Koln, pentru a participa pentru a patra oara. De abia astept sa ajungem si sa vizitam cele 2 standuri romanesti de la targ, NSKN Games si Mind Fitness Games, dar mai ales sa ne delectam cu jocurile noi si sa ne intalnim cu ceilalti pasionati romani ce participa la targ, iar seara sa degustam din berea nefiltrata, insotita inevitabil de burgeri sau costite.