Desi aveam de mult timp regulamentul tradus pentru Power Grid, de abia ieri am reusit sa jucam in sfarsit si noi un joc complet. Cum s-a intamplat?
Vecinul muck fiind plecat prin Delta noastra, ne-am decis, eu si Carmen, sa invatam sa jucam faimosul joc pe tabla Power Grid, tradus in limba romana prin Reteaua Energetica. M-am dus cu “saru’ mana” la locuinta mai sus numitului vecin muck si am imprumutat jocul. Am scos regulamentul, ambele variante (romana/engleza), am inceput sa citim, am aranjat tabla de joc, am luat o mica pauza, un mic somn de vreo 3 ore, iar am citit si apoi am pornit in sfarsit sa jucam.
Un sfat pentru cei care pornesc in invatarea unui board game nou: NU STATI SA SI INTELEGETI REGULAMENTUL!!! Oricum veti avea nelamuriri, iar daca nu incepeti sa jucati imediat, va pierdeti in detalii.
Noi am inceput cu o varianta mai simpla, recomandata pentru incepatori si ajustata pentru 2 jucatori. In mod normal jocul este format din 3 etape, fiecare etapa are mai multe runde (nu este un numar fix), iar fiecare runda este compuse din 5 faze:
1. Determinarea ordinii jucatorilor ( la inceput se face tragere la sorti)
2. Licitarea centralelor electrice
3. Cumpararea resurselor
4. Construirea oraselor si a retelei energetice
5. Birocratie ( faza in care se utilizeaza centralele pentru producerea energiei electrice pentru orasele din retea si se castiga bani, se alimenteaza piata de resurse si se inlocuieste o centrala de pe piata – cea mai mica).
Noi am jucat doar Etapa 1, pana la 7 orase si cu 3 zone pe harta Germaniei. Trecerea de la o etapa la alta se face in functie de numarul de orase ( cel putin asta stiu pana acum, mai am de studiat 🙂 ).
Aceasta modalitate de joc este destul de scurta, mai ales la al doilea joc cand deja se stie ce are de facut fiecare si cum se joaca. Noi am jucat 2 jocuri, amandoi castigatori ( pe rand ).
Jocul are un regulament destul de stufos, ambiguu prin unele parti (nu stim inca ce diferenta este intre “a oferi spre licitatie” si “a licita pentru” si mai ales cand se fac aceste operatiuni). Mai avem de lucrat la el si sa vedem si un joc full cu cele 3 etape.
Mare atentie la cate orase are fiecare. Cineva si-a luat o mica teapa si a pierdut jocul (nu spun cine, este unul din cei 2 jucatori si nu sunt eu). Atent la resurse (sa cumpere cat mai multe si cat mai ieftin) a uitat ca jocul se va termina destul de curand cand cineva va avea 7 orase in faza de Birocratie.
Ca si joc, mi se pare destul de antrenant, gen Railroad Tycoon ( sau cum se zice “Railroad Tycoon” gen pentru cei care prefera aceasta formulare). Este un joc de tip economic, ce necesita folosirea a 2-3 neuroni (de preferat cat mai multi pentru cine are in dotare).
In continuare vom incerca sa deslusim tainele acestui joc electrizant. Am asteptat prea mult pentru aceasta satisfactie de a-i invinge pe micuti. In Galerie Foto am pus si cateva poze din timpul jocurilor.