De cand am fost mic mi-au placut jocurile, incepand cu cele create de imaginatia bogata a copiilor(de-a cosmonautii, de-a politistii careva? :)) , continuand cu jocuri mai traditionale: sah, table, prinsea, ascunsea si culminand cu jocurile interactive: Atari(sau terminator in varianta romaneasca), Nintendo si mai ales calculatorul, ale carui mistere am inceput sa le descopar de la 7 ani cu primul 286. Si acum imi amintesc cu placere de partidele de Prehistoric 2, Golden Axe, Lost Vikings si ulterior Half-Life, Starcraft, Warcraft,Age of Empires, Heretic si Quake. Dar cele care m-au marcat cel mai mult au fost RPG-urile(Role Playing Games) incepand cu Planescape Torment si Baldur’s Gate si continuand cu multe altele, de atunci am devenit atras de fenomenul Dungeons and Dragons, curiozitate starnita in mare parte si datorita cartilor lui R.A Salvatore(Drizzt DoÚrden anyone?), dar din pacate la noi acest fenomen nu era deloc dezvoltat si nu se gaseau nici macar regulile. In lumea boardgame-urile ca orice roman care se respecta am intrat prin jocuri ca Piticot, Nu te supară frate si mai ales, nelipsitul Privatizarea(sau Monopoly in varianta romanească), dar spre deosebire de multi altii de pe blog si de pe forum la mine fenomenul nu s-a continuat prin descoperirea Catanului sau a Carcasson-ului ci a stagnat pentru o perioada, rămânând doar pasiunea pentru jocurile PC.

Timpul a trecut, am mai crescut si o data cu cresterea in varsta a intervenit si nevoia de un hobby nou, pe langa jocurile pe calculator si uite asa, m-am trezit prin Diverta, cu un prieten, cautând ceva nou cu care sa ne ocupam timpul liber. Si nu a trecut mult timp pana ne-au sărit în ochi cutiile stralucitoare si imaginile fantastice de la Starter deck-urile si boosterele de Magic the Gathering(MTG), am fost captivati pe loc si bineinteles ca nu am plecat de acolo cu mana goala, ci cu doua intro packs si o mare pofta de joc. Au urmat ani buni in care am jucat MTG-ul si joc chiar si in prezent si pot spune, ca desi este un hobby scump daca vrei sa fi competitiv si sa participi la turnee, este un joc pe care l-am jucat de sute de ori daca nu chiar mii si l-as juca oricand cu placere, deoarece mereu poti gasi noi strategii si combinatii pentru a-ti infrange oponent-ul.

Intr-o buna zi, ma suna mai sus mentionatul prieten pe nume Mihai, si imi spune ca tocmai ce si-a cumparat un joc de societate si vrea sa ne strangem sa-l testam. Acum va dati seama….primul gand a fost “aha deci ceva gen monopoly”(deh, ignorant la vremea aceea), dar cum sunt o fire deschisa spre nou am zis sa vad despre ce este vorba si am pornit spre el. Jocul in cauza era Descent: Journeys in the Dark si pot sa spun ca m-am indragostit de el instant deoarece era ceva apropiat de fenomenul D&D desi mult mai simplist, dar totusi cum s-ar spune” the next best thing”. Au urma multe zile de joaca si sesiuni lungi de 4-5 ore in care mi-am asumat rolul atat de erou, cat si de Overloard rau si malefic cu telul suprem de a nimici tot ce nu e monstru si misca. Nu trecu mult timp si omu si-a mai luat un joc, de data aceasta nici mai mult nici mai putin ca Starcraft the boardgame, care desi ne-a dat multe dureri de cap cu regulamentul, a prins foarte bine in grup, inclusiv la partea feminina(cu totii stim ca sunt mult mai sensibile si monstruleti care se bat unul cu altul intr-o galaxie indepartata nu prezinta un interes aparte :)).

Desi am jucat aceste doua jocuri destul de mult, si dupa cum spuneam mi-au placut destul de tare, nu am fost impulsionat sa ma interesez mai mult despre acest fenomen, sa caut mai multe informatii, sa vad ce jocuri mai exista. Toate astea s-au schimbat dupa o seara in care am fost invitati, de catre sora prietenei si prietenul ei, la o partida de Bang! the Bullet!, joc pe care tocmai il primise acesta de ziua lui. Am ras, am mers la bluff, ne-am omorat unii pe altii si ne-am distrat de minune joc dupa joc incat, cand a venit timpul sa plecam, nu ne venea sa credem ca a trecut atat timp….ca am putut sa ne jucam chiar asa de mult…..si surprinzator inca aveam pofta de joc. A doua zi, am inceput sa caut de unde pot achizitiona jocul, impulsionat fiind si de prietena mea care, ramasese profund impresionata de joc, si uite asa am dat peste cateva magazine ludice, Red Goblin si Taraba de Jocuri fiind printre primele descoperite, si nu in ultimul rand peste BGG , BoardGames Blog si forumboardgames.ro. Nu imi venea sa cred cate jocuri exista, fiecare cu tema proprie, fiecare cu componente care iti captau privirea si cu diverse stil-uri de joc, si nu in ultimul rând faptul ca imi scapase total acest fenomen. Am inceput sa citesc BoardGames Blog si am descoperit inca un magazin de jocuri, ReginasiNebunul, si de asemenea Ceainăria Tabiet unde se țineau, miercuri de miercuri, întâlniri ale pasionaților de astfel de jocuri. Hotarat sa experimentez pe propria piele acest fenomen, intr-o zi de miercuri, am vorbit cu prietenii si am decis sa facem o vizita acestei ceainării si sa vedem exact cum se desfasoara o intalnire. Am ajuns la locatie pe la ora 6 si multe mese erau deja ocupate, pe suprafata lor fiind intinse harti care mai de care mai colorate cu pioni in diverse culori, zaruri, cărți de joc, token-uri de carton, creiere incinse si rasete si voie buna de jur împrejur. Am fost intampinati de Mihnea si de Carmen, care ne-au oferit o masa si ne-au luat si comanda, iar o data asezati am fost intampinati si de Costi. Vazandu-ne mai nedumeriti ne-a povestit despre intalniri si despre acest fenomen al jocurilor de societate, ne-a prezentat jocurile disponibile in ceainerie si ne-a si initiat intr-o partida de Samurai, joc ce a prins foarte bine la toata lumea.

Si uite asa aventura a incepe….la intalnirile de miercuri am inceput sa venim aproape saptamanal….am cunoscut o groaza de oameni deosebiti si mi-am facut si cativa prieteni noi….incet, incet am mai testat din jocurile ceaineriei, am vazut ce tip de jocuri imi plac si cu niste sfaturi din partea baietilor de la BoardGames Blog combinate cu citit din greu pe BGG si pe forumboardgames.ro am inceput sa imi alcatuiesc si o colectie proprie(Fresco fiind unul dintre primele jocuri achizitionate multumita sfatului lui Costi), care acum, dupa vreo 4 luni de activitate numara in jur de 20 de jocuri. Sunt foarte bucuros ca am descoperit acest fenomen si tin sa multumesc tuturor celor de pe BoardGames Blog si forumboardgames.ro pentru efortul despus in crearea acestei comunitati, dar si magazinelor locale pentru sustinerea fenomenului cu jocuri proaspete si intersante :). Sper ca fenomenul sa ia amploare si la noi si intre timp am reusit sa mai atrag cateva persoane de “partea intunecata” a jocurilor de societate.

Articol scris de Flaviu Diudea Sinea(Darksion) pentru Concursul BGB 2 ani