Plusuri:
1. Reguli simple, extrem de usor de explicat (cine nu a jucat tetris in copilarie?).
2. Este independent de limba.
3. Pe cat de simplu pare la prima vedere, pe atat de multe batai de cap iti va da rezolvarea puzzle-urilor.
4. Pentru a castiga nu trebuie sa fii cel mai bun la rezolvarea de puzzle-uri, ci trebuie sa ai cea mai buna strategie de colectare a pietrelor pretioase.
5. Este un family game reusit: poate fi jucat chiar si cu copii de varste mici.
6. Grad ridicat de rejucabilitate datorita celor 36 de planse de puzzle, fiecare cu 2 fete, plus posibilitatea de a alege din unul din cele 6 seturi de piese pentru rezolvarea unui puzzle (in functie de decizia zarului).
7. Poate fi jucat si cu prietenii mai putin pasionati de boardgame-uri (ideea rezolvarii de puzzle-uri tip tetris atrage pe oricine).
Nu imi place la acest joc / Mi se pare deranjant:
1. Cineva trebuie sa stea tot timpul cu ochii pe clepsidra. De multe ori jucatorii sunt concentrati sa isi finalizeze propriul puzzle si timpul se scurge fara ca cineva sa observe acest lucru. Ar fi fost util un cronometru cu sunet.
2. Se poate juca in maxim 4 jucatori. Ar fi fost un joc ideal de petrecere daca se putea juca in 6-8 jucatori.
3. Mecanismul de colectare a pietrelor pretioase poate crea imbulzeala intre jucatori, plus ca nimeni nu mai e atent la ce face celalalt, fiecare se concentreaza sa isi termine cat mai repede puzzle-ul si ulterior mutarile.
4. Exista un singur invingator, toti ceilalti jucatori fiind considerati invinsi. Ar fi fost frumos sa se poata realiza un clasament al jucatorilor.
5. Cheia succesului consta in colectarea de pietre pretioase si nu in rezolvarea de puzzle-uri.
6. Interactiune destul de redusa (aproape inexistenta) intre jucatori.
Numar partide jucate:
– 4 partide jucate in 2 jucatori
– 2 partide jucate in 4 jucatori
Verdict final: jocul Ubongo merita sa fie cumparat, dar trebuie avut in vedere faptul ca este mai mult un joc de tip filler sau un joc potrivit pentru cei care doar cocheteaza cu boardgame-urile, nu neaparat pentru pasionati.
Articolul Plusuri si minusuri in jocul de societate Ubongo a fost scris de Alina Cobarzan pentru Concursul aniversar 5 ani de Board Games BLOG – Plusuri si minusuri in jocul de societate X. Textul articolului nu a fost editat.