Plusuri, imi place pentru ca:
1. Este party game-ul perfect: distractiv, suporta de la 2 pana la 13 jucatori si se joaca la fel de bine in 12 ca si in 6.
2. Este un joc rapid. Timpul de joc se invarte in jur la 30 de minute.
3. Cutia mica anunta un filler. Implicarea pe care o necesita jocul si interactiunea mare intre jucatori il recomanda pentru un joc serios. Devine foarte greu cand este jucat cu persoane care au o experienta considerabila cu acest joc.
4. Reguli simple si scop clar: porneste cu 6 banuti in mana, manipuleaza personaje (si persoane..!) cu diferite abilitati pentru a strange si mai multi banuti si fii primul care ajunge la 13.
5. Necesita abilitati neintalnite in alte jocuri si asta il face foarte interesant.
6. Prin alegerea in mod aleator a personajelor cu care se joaca il face foarte rejucabil.
7. Este perfect pentru oportunistii care iubesc cacealmaua si inducerea in eroare si care in plus memoreaza usor miscarile celorlalti. Cu putin noroc si fara sa stii exact ce personaj ai in mana, dar cu mult tupeu, poti castiga o suma frumusica de bani doar fiindca ceilalti nu pot sa te contrazica cand iti anunti personajul.
8. Interactivitate intre jucatori? Oricand poti schimba (sau nu!) personajul tau cu al jucatorului de dupa tine care era sigur ca va juca Judecatorul si va obtine exact 2 banuti cat ii mai trebuie ca sa castige..
9. Distractiv. Cati dintre voi isi amintesc acele momente in care cineva striga ‘NU-NU! Eu sunt nebunul!’ intr-o sala de jocuri plina si intr-un moment (suspect) de liniste?
Mi se pare deranjant (sau nu…):
1. Jocul e foarte tactic. E nevoie sa memorezi constant miscarile celorlalti jucatori si cu toate astea, cateva actiuni consecutive de schimbare de personaje pot introduce foarte multa incertitudine in joc si iti pot zadarnici planurile.
2. E necesara implicarea jucatorilor altfel jocul poate fi castigat de un jucator care profita de neatentia celorlalti si inchide repede jocul castigand diferenta de la 10 (de exemplu) intr-o singura tura doar fiindca ceilalti nu i-au schimbat personajul.
3. Jocul devine previzibil cand joci mult cu aceiasi jucatori. Desi jocul are rejucabilitate mare prin schimbarea setului de personaje cu care se joaca, mini-strategiile celorlati devin vizibile si predictibile dupa cateva jocuri.
Numar partide jucate:
– 2 in 6 jucatori
– 3 in 10 jucatori
– 10 in 8 jucatori
– 2 in 12 jucatori
Verdict final: jocul Mascarade merita cumparat.
Articolul Plusuri si minusuri in jocul de societate Mascarade a fost scris de Alin Cobarzan pentru Concursul aniversar 5 ani de Board Games BLOG – Plusuri si minusuri in jocul de societate X. Textul articolului nu a fost editat.