Jocul Conquest of the Empire 2 (prescurtat simplu COTE2 ) este o reeditare a celebrului joc aparut in 1984 a celor de la Gamemaster Series al lui Miton Bradley.
Varianta imbunatatita(COTE2), scoasa de catre cei de la Eagle Games aduce noi seturi de reguli(practic cea veche din care s-au eliminate erorile constatate si o alta noua) dar si un aspect grafhic mult imbunatatit sub semnatura celebrului.Martin Wallace.
Despre COTE 2 am mai scris, am tradus si am oferit cu mult drag regulamentul prietenilor de la Boardgames Blog(vezi sectiunea Regulamente in romana).
Jocul ne pune in postura unui General Roman ce incearca sa puna stapanire pe tronul Imperiului prin metode tipice jocului Risk(versiunea Euro) si prin metode mult imbunatatite(in care nu conteaza f mult razboiul cat partea diplomatica in variant Americana).
Este inspirit dintr-o situatie reala, este vorba despre perioada tarzie a Imperiului(dupa anul 274 en) cand a avut loc razboiul celor “6 Cezari”. Imparatul a fost asasinat si fiecare Guvernator roman si-a revendicat titulatura de imparat izbucnind astfel razboiulintern pentru putere.
Plusuri ale jocului:
1. Avand doua regulamente si doua stiluri de joc diferite acesta se preteaza si copiilor dar si jucatorilor profesionisti , invatati cu jocuri cu o dificultate mare.
2. Realizarea pieselor, cartilor, monedelor si a hartii este de o frumusete rar intalnita la un joc de societate. Obisnuit cu banalii pioni si hartile care nu spun mare lucru am ramas surprind sa vad legionarii romani atent confectionati, cezarii, tribunii, cavaleria, trireremele. Iar catapultele chiar se misca..ai senzatia ca sunt pregatite sa asedieze orasele dusmane!
3. Tema este iarasi deosebita. Implicatia istorica, bataliile navale sau terestre care sunt fenomenale(tactici, tactici , tactici), faptul ca trebuie sa stii cand sa ataci, cand sa ataci sic and sa te retragi, existent oraselor si provinciilor cheie(inclusive aparitia pe harta a Daciei Romane), regulile Americane in care pentru 4 sezoane(1 an) “vecinul” iti poate fi aliat dar nu stii daca apoi in urma relicitatiei nu-ti va deveni inamic il transforma(daca mai era nevoie) intr-un joc deosebit de antrenant (atentie la dusmani dar mai ales la prieteni! Un prieten poate deveni cel mai mare inamic si nu uita…1 singur va ajunge sa conduca Imperiul).
4. Jocul a prins atat de bine incat i se concepe acum si varianta online, este f cunoscut si apreciat(in special peste ocean) si sunt convins ca va fi reeditat si ca in cazul in care s-ar gasi in magazinele de specialitate din Romania ar deveni viral. Preturile mari de pe Amazon cat si dificultatea de a-l achizitiona spune totul despre aceasta bijuterie a jocurilor de strategie si tactica militara istorica.
5. Monedele. Zici ca sunt talantii romani. Realitate curata ca aspect, culoare, dimensiuni.
Minusuri ale jocului:
1. Tabla este mare. F mare as spune. Si pe unii jucatori s-ar putea sa-I deranjeze acest aspect. Eu nu am gasit o masa pe care sa intind tabla. Dar pe de alta parte cum poti sa intinzi armate imense, sa ai MINIATURI si nu cartonase .
Eu am rezolvat problema jucand jocul..”pe covor”. Provizoriu pana imi cumpar o masa mare sau pana ajung in Ludic sa-l ajucam acolo ptr ca ei au asa ceva.Pana atunci este superb sa-I vad pe amicii mei asezati turceste, cu o cafea sau o bere rece in fata cum gandesc tactici mai mult sau mai putin ortodoxe care sa-I conduca la victorie.
2. Pe varianta Euro jocul dureaza mai mult. Prima data a durat 12 ore! La inceput este mai greu si trebuie sa aveti multa rabdare. Dar (dupa parerea mea) este obligatoriu sa jucati mai intai varianta europeana, f simpla simpla(dar care dureaza mai mult) pentru ca va va fi apoi mai usor sa intelegeti sis a jucati varianta Americana(prefereata mea si care nu dureaza mai mult de 2-3 ore).
Numar de partide jucate:
Varianta Euro: aprox 6 partide cu un numar de 4 pana la 6 jucatori.
Varianta Americana: Greu de spus un numar de partide dar cred ca in jur de 60-70 minim. Iarasi numarul de jucatori oscileaza in functie de cum pot si ei. Media este de 4-6 jucatori. Dar am avut si 8 jucatori(adica 6 + 2 cu titulatura de “jucator – privitor” cum spunea un amic de-al meu).
Verdict final: Jocul merita cumparat si vi-l recomand din toata inima. Atat pentru dumneavoastra cat si pentru copii va fi o reala incantare.
Articolul Plusuri si minusuri in jocul de societate Conquest of the Empire 2 a fost scris de Dumitrache Valentin – Ovidiu pentru Concursul aniversar 5 ani de Board Games BLOG – Plusuri si minusuri in jocul de societate X. Textul articolului nu a fost editat.