Stiu ca am mai vorbit pe blogul nostru despre acest joc de masa, Pacalici, dar intrand in colectia noastra un exemplar, am reusit sa avem si poze detaliate cu toate cartile de joc.
Editia prezentata in continuare este aparuta in anul 1984 si se comercializa la pretul de 6,60 Lei, fiind tiparita la Intreprinderea Poligrafica Banat Timisoara. Cartile de joc veneau intr-o cutie de plastic, partea superioara fiind transparenta.
Regulamentul de joc venea tiparit pe o carte inclusa in pachetul de joc. Pentru cei nostalgici sau interesati de regulamentul de joc al jocului de masa Pacalici, avem pentru voi varianta originala.
Pacalici Regulament de joc original
Pot juca 2-6 persoane.
Din cele 33 de cartonase, 16 sunt perechi, reprezentand costume nationale ale popoarelor din tarile socialiste si din alte tari, iar un singur cartonas il reprezinta pe Pacalici.
Se joaca astfel : dupa ce cartonasele au fost bine amestecate, se impart fiecarui jucator cate 4 cu fata in jos. Restul de cartonase se asaza pe masa tot cu fata in jos.
Jucatorul din dreapta celui care o impartit cartonasele incepe jocul. Daca acesta gaseste in cartonasele sale una sau mai multe perechi (costumul national din aceeasi tara la barbat si femeie), le asaza pe masa cu fata in sus si spune: “mai departe”.
In cazul cand nu are nici o pereche, ia un cartonas de deasupra pachetului. Daca nici in acest caz nu-si poate forma o pereche, spune “mai departe” si continua jucatorul urmator care procedeaza la fel.
Dupa ce s-au terminat cartonasele de pe masa, fiecare jucator, pe rand, fara sa se uite, trage de la jucatorul din dreapta sa cate un cartonas, dintre cele pe care acesta le tine in mana desfacute in forma de evantai.
Castiga primul care isi depune toate cartonasele pe masa; daca joaca mai mult de 2 jucatori, jocul continua pana cand unul din ei ramane in mana numai cu “Pacalici”; acesta a pierdut si i se pot da diferite pedepse amuzante; sa sara de 10 ori intr-un picior, sa cante ceva, sa faca o tumba etc. De asemenea tot el va imparti cartonasele in jocul urmator.
Puteti sa descarcati si versiunea scanata a regulamentului original al jocului de masa Pacalici.
Daca aveti poze si informatii despre jocurile de masa din perioada comunista, nu ezitati sa ne trimiteti pe adresa de Contact.