Jocul Numerelor este un joc de masa lansat pe piata in perioada comunista in anii ’70 de catre Centrocoop si era produs la Intreprinderea Poligrafica “Banat” din Timisoara. Autorii jocului sunt Schwarz Edita si Miskovits Ervin.

Jocul Numerelor se adresa copiilor de varsta prescolara si a celor de clasa I, ajutandu-i sa inteleaga notiunea de numar si sa faca legatura intre notatie si cantitate. Pretul de vanzare era de 7 lei.


Ce contine Jocul Numerelor

Toate componentele acestui joc erau realizate din carton de o calitate indoielnica, potrivita acelor timpuri. Regulamentul de joc era lipit in interiorul capacului cutiei. Componentele erau separate cu ajutorul unor despartitoare de carton fixe.

Jocul Numerelor – Cutie fata


Jocul Numerelor – Interior cutie


Mergand mai departe, in cutie gasim:

– Zece cartonase dreptunghiulare cu buline, de la 1 la 10;


– Zece cartonase dreptunghiulare cu patrate, de la 1 la 10, pozitionate diferit ca bulinele;


– Zece cartonase dreptunghiulare cu numere, de la 1 la 10


– Zece palete cu numere, de la 1 la 10, avand pe verso acelasi numar de dreptunghiuri (fie pentru autocontrol, fie pentru alte exercitii).


Cum se joaca Jocul Numerelor (regulament de joc original)



In cele ce urmeaza o sa va prezentam regulamentul de joc original, cei interesati putand sa descarce varianta digitala gata pentru tiparire de aici.

Acest joc care se adreseaza atat copiilor din gradinite, cat si celor din clasa I. Jocul Numerelor contribuie la intelegerea conceptului de numar. In urma exercitiilor cu cartonase, se evidentiaza cifra (semnul grafic), care denumeste numarul.

Exercitiile cu aceste cartonase sunt foarte variate si educatoarea sau invatatorul va putea crea desigur si alte variante decat cele indicate mai jos:

Varianta I
Copiii primesc obiecte in miniatura, vehicule, siluete, betisoare, etc. si cartonasele pe care sunt desenate patrate sau cercuri. Li se cere ca fiecarui cartonas sa i se asocieze multimi de obiecte corespunzatoare numerelor indicate pe acestea sau sa formeze multimi care sa contina un obiect mai mult sau mai putin decat multimea formata initial.

Varianta II
Copiii primesc cartonasele pe care sunt desenate patrate si cercuri si li se cere sa formeze perechi.

Varianta III
In etapa urmatoare se asociaza cartonasele avand desenate cercuri si patrate cu cele avand cifre.

Varianta IV
Copiii primesc cartonasele imprimate cu cifre si li se cere sa formeze multimi cu tot atatea elemente.

Varianta V
Copiii primesc cartonasele (avand cercuri sau patrate) si trebuie sa le aseze in ordine crescatoare sau descrescatoare dupa numarul figurilor desenate pe acestea; de asemenea trebuie sa realizeze acelasi lucru si cu cartonasele pe care sunt imprimate cifre.

Varianta VI
Cartonasele-paleta se folosesc atunci cand trebuie aratata cifra de la distanta. Figurile de pe spatele paletelor servesc pentru autocontrol, dar pot fi asociate si la exercitiile cu celelalte cartonase.

Paletele pot fi, de asemenea, folosite si in alt mod: fiecare copil are un numar diferit in mana si, la comanda, trebuie sa le aseze in ordine crescatoare si descrescatoare; sau sa formeze grupe cu tot atatia copii cat arata cifra de pe paleta.

Pentru verificarea modului in care copiii cunosc continutul numarului exprimat prin semnul grafic respectiv (cifrele), se vor da, pe rand, cartonasele cu cifre si se va cere copiilor sa formeze multimi cu tot atatea elemente c te reprezinta simbolul.

Jocul Numerelor este indicat si pentru educarea matematica de acasa a prescolarilor si a scolarilor din clasa a I-a.

Chiar daca nu se mai comercializeaza acest joc, educatoarele sau invatatorii vor putea folosi aceste informatii si sa-si confectioneze singuri materialele didactice necesare.


Daca aveti informatii despre alte jocuri din perioada comunista ce nu se regasesc la noi pe blog, nu ezitati sa le trimiteti pe adresa de Contact!