FLEX, 50 de jocuri logice competitive
Colectia de jocuri FLEX a aparut in perioada comunista, fiind gandita de matematicianul Anton Serban si publicata de editura ReCoop, o subdivizie a CentroCoop. Ca sa intelegeti mai bine ce este cu aceasta colectie de jocuri, aveti mai jos prezentarea facuta chiar de catre autorul ei:
“FLEX cuprinde mai multe jocuri logice pentru toa-te varstele, care au in comun mecanica. Prin mecanica unui joc se intelege “baza materiala” necesara pentru desfasurarea acestuia, in cazul nostru platoul si pionii. Pentru a deveni un joc, acestea trebuie insa “insufletite” de regulile jocului. Ne-am oprit in aceasta selectie asupra unor jocuri logice competitive pentru doi jucatori, care folosesc ca platou grila de 8X8 casute si o parte din setul de 64 pioni bicolori, pe de o parte, datorita numarului impresionant de mare de astfel de jocuri, iar pe de alta parte, datorita frumusetii si profunzimii deosebite a multora dintre ele. De asemenea, pentru cei mai mici (dar nu numai pentru ei), am inclus la sfarsit cateva jocuri, care folosesc ca platou grila de 3X3 casute si acelasi set de pioni.
De altfel,limita de varsta este discutabila — in primul set exista jocuri care pot fi jucate de copii, iar an al doilea, unele sant de o remarcabila complexitate chiar ; pentru adulti.
Fiind ampla, selectia a fost inevitabil eterogena. Unele jocuri sunt vechi de milenii (APIT-SODO, DAME, etc.), altele foarte recente. Unele au milioane de adepti (DAME, REVERSI), in timp ce altele au fost descoperite intr-o fila ingalbenita de vreme. Cateva dintre ele nu mai sunt jocuri pentru ca s-au gasit pentru ele reguli (mai precis algoritmi) care duc la victorie. Le-am inclus totusi si pe acestea din doua motive : pe de o parte, datorita faptului ca, in general, sunt putin cunoscute, iar pe de alta parte, in speranta ca jucatorii iscoditori vor avea placerea sa descopere singuri asemenea algoritmi, chiar pentru jocuri care nu au fost inca “demonstrate”. Cateva dintre jocurile selectate sunt iesite de pe “bancul de proba” al creatiei originale.
Inainte de a incepe prezentarea celor 50 de jocuri bazate pe aceasta mecanica FLEXibila, va recomandam sa nu descifrati mai mult de un joc o data, cititi regulile lui cu atentie, patrundeti bine mecanismul acestuia, jucati cateva partide. Daca un joc nu va place sau va plictiseste repede, reluati-l dupa o vreme. S-ar putea, pe de o parte, sa fie mai profund decat a parut prima oara, iar, pe de alta parte, s-ar putea sa gasiti precizari, reguli noi care sa-l faca mai placut. Nu este obligatoriu sa le descifrati in ordinea prezentarii, desi in unele dintre ele se fac referiri la alte jocuri prezentate anterior in lista. Cautati sa nu va limitati doar la cateva jocuri, chiar daca ele va plac foarte mult. Va dorim mult succes!”
In galeria foto de mai jos o sa gasiti poze ce prezinta in detaliu tabla de joc, pionii bicolori:
Prezentarea celor 50 de jocuri si explicarea acestora a fost atasata aici, spor la joaca!