In februarie 2009 intram in lumea asta a jocurilor de societate, board games, asa cum le-am cunoscut eu cand ne-au fost facute prezentarile.
Daca la inceputuri, atunci cand eram intrebat de jocul X sau Y, spuneam ca este un joc prost, in ultimii 2-3 ani am ajuns sa imi schimb parerea despre aceste jocuri care nu sunt pe gustul meu.
Ca sa ma fac mai bine inteles de ce am ajuns la concluzia ca nu exista jocuri proaste, o sa va dau cateva exemple de jocuri sau situatii care o sa imi sustina, sper eu, aceasta concluzie.
Monopoly
Toate lumea vorbeste despre el ca si cum ar fi cea mai josnica manea si cea ma mare crima a umanitatii! Cel mai prost joc!
Daca stam sa il analizam in detaliu, Monopoly este cumva scanteia care a dus la crearea atator jocuri de societate moderne. Multi au inceput cu el, multi il dau exemplu atunci cand vor sa explice cuiva ce sunt board game-urile.
Nu poti sa ignori cei 80 de ani care au trecut de la lansarea lui, mai ales cand este cel mai cunoscut joc de societate aparut in secolul 20!
Stiu, au fost multe seri in camin cand ieseam de la masa de joc printre primii si apoi stateam cu orele si ma uitam cum joaca ultimii 2-3 jucatori. Dar in tot acest timp ne distram, vorbeam cu ceilalti in aceeasi situatie ca mine, discutam pe baza negocierilor de la masa. Ne distram!
Colonistii din Catan
In ultima vreme am auzit de multe ori de la jucatorii experimentati aceleasi “plangeri” ca si atunci cand aud de jocul Monopoly: prea mult noroc, un joc slab, nu ai multa strategie, etc. Ce uita jucatorii din aceasta categorie este faptul ca acest joc a fost lansat acum 20 de ani, a fost vandut in aproape 20 de milioane de exemplare, a fost tradus in cateva zeci de limbi si ca se va face si un film despre/cu acest joc.
Stiu, poate ca acest board game nu este pe gustul tau, dar cunosc o gramada de lume care asa a descoperit jocurile de societate si s-au infectat cu microbul. Stiu multe persoane care doar asta joaca, se simt bine, se deconecteaza de la probleme cotidiene. Si nu vor sa incerce altceva, deocamdata.
Pana la urma, nu despre asta este vorba? Sa te simti bine, sa socializezi, sa uiti de probleme si sa iti ridici moralul? Catan te ajuta sa faci asta? Foarte bine! Asta trebuie sa faca un joc de societate!
Colonistii din Catan a facut si face in continuare istorie, a adus in atentia multora board game-urile, a adus sute de milioane de zambete si voie buna multor milioane de oameni. Iar asta merita respect din partea mea si a ta, jucatorule!
Catan nu este un joc prost! Poate sa fie un joc ce nu este pe gustul tau, dar doar atat!
Exploding Kittens
Un joc pe care multi il considera banal si nu inteleg de ce a atras atata atentie inca din primele ore. Iar multi sunt foarte vehementi si erau foarte porniti sa dovedeasca celor care l-au sustinut, fie si doar cu link-uri postate pe retelele de socializare, ca este un joc prost, ca nu merita atentie si mai ales, bani.
Dupa o saptamana de la lansarea proiectului pe Kickstarter faceam pledge si acum sunt unul din cei 219.382 de conturi de Kickstarter care au sustinut acest joc. Si spun conturi pentru ca exemplare sunt mult mai multe (chiar eu am luat 2 copii ale jocului).
Chiar si cei de la Creative Monkeyz au facut pledge, oameni care nu sunt cu jocurile pe tabla, dar foarte implicati in jocurile video. Au vorbit despre acest joc intr-una din emisiunile on-line matinale, iar lumea, mai tanara, a aflat ca exista si alte jocuri de carti, nu doar acelea cu numere si semne precum rombul, trefla, inima neagra si inima rosie.
Nu ai cum sa ignori jocul asta sau sa spui de Exploding Kittens ca este un joc prost sau ca nu merita banii. Este un joc ce a facut istorie, a strans o finantare de 8.782.571 USD si cu siguranta va aduce multor jucatori seri pline de zambete si voie buna.
Poate ca dupa standardele tale/bugetul tau nu merita sa dai 50 de USD pe un joc de carti cu pisici si explozii! Dar hei, pe mine unul ma amuza desenele realizate de Matthew Inman si stiu ca voi gasi un grup de prieteni in care sa ma simt bine jucand Exploding Kittens. Si da, am fost dispus sa dau aproape 200 de lei pentru asta. Altii isi cumpara tigari de banii astia intr-o luna de zile, iar la sfarsitul lunii singurul beneficiu este o crestere a riscului de cancer pulmonar!
“Lipsa norocului intr-un board game” este diferita de “Jocul asta este foarte prost!”
Uneori se intampla sa joci anumite jocuri in care hazardul are o influenta destul de mare si orice ai face, orice strategie ai aplica, tot pe ultimul loc iesi? Ei bine, jocul nu este prost. Problema este la tine!
Si eu ma plangeam la inceputuri ca nu am noroc la zaruri, ca la ligile de Magic: The Gathering imi pica doar carti naspa. Cu timpul am observat ca sunt jucatori de MTG care orice carti ar avea, castiga aproape mereu. La fel la zaruri, sunt oameni care daca au nevoie de o valoare pe anumite zaruri, pai asta primesc.
Cred ca e vorba si de cat de optimist esti si cat de bine poti profita de situatia in care esti.
Ce daca intr-un joc ai pierdut spre sfarsit cam jumatate din ce ai constuit pe harta? Analizeaza daca puteai sa schimbi rezultatul respectiv si poate data viitoare nu va mai fi asa de rau!
Nu poti schimba rezultatul orice ai face si nu mai vrei sa pierzi? Ok, nu te mai juca board game-ul respectiv! Dar nu spune altora ca acel joc este prost, nu le influenta parerea despre el inainte sa-l joace. Iar daca acel joc este destul de cunoscut si este jucat de milioane de oameni, well… pai atunci problema chiar este la tine! 🙂
Concluzie
Atunci cand cineva va cere impresii despre un anumit joc care nu este pe gustul vostru, recomandarea mea este sa nu mai fiti asa de vehementi si sa incepeti cu ceva de genul “Este un joc prost, un joc mai naspa nu am vazut!!!”
Ce ii puteti spune in schimb?
Ii puteti prezenta pe scurt cam ce trebuie sa faci in jocul respectiv, sa ii spuneti lucrurile care va plac la jocul respectiv, sa ii spuneti si lucrurile care nu va plac si eventual, puteti mentiona si ca nu este pe gustul vostru.
Nu trebuie sa-l influentati inainte sa-l incerce. Este posibil sa ii placa acel joc si sa fi cautat de multa vreme ceva de genul acesta.
Problema cu placutul sau nu al unui joc o vad ca pe problema cu anumite canale TV sau cu anumite emisiuni. Nu iti place un anumit post sau o anumita emisiune? Foarte bine! Pune mana pe telecomanda si schimba canalul!
Nu te obliga nimeni sa te uiti la ceva ce nu iti place si nu are rost sa iti consumi energia sa le explici altor oameni ca postul/emisiunea X sau Y este naspa. Poate lor o sa le placa! Nu iti impune punctul de vedere! Fiecare este liber sa decida pentru el.
Daca te-ai regasit prin ceea ce am scris aici, te astept sa ma contrazici sau sa imi confirmi ca e asa. Nu exista jocuri proaste, da? 😀