Ca sa spui ceva despre batranul boardgame Monopoly, tind sa cred ca e tardiv. Desi foarte multe multi cand aud de boardgame se gandesc prima oara la Monopoly, iata ca sunt din ce in ce mai putini cei ce consuma acest joc.
M-am gandit totusi sa fac un “remember”, in ciuda faptului ca nimeni nu mai vorbeste despre el.
Haideti sa ne aducem cu totii aminte!
In Romania, jocul a aparut pe undeva prin anii 1997-1998, netinand cont de faptul ca pana atunci multi romani ce au fost plecati din tara se intorceau cu cate un Monopoly.
Impactul asupra romanilor a fost unul destul de mare, tinand cont ca piata era una saracacioasa in materie de boardgames.
La orice intalnire intre prieteni, party sau mai stiu eu ce intalnire de socializare, Monopoly era nelipsit. Daca ar fi sa tragem o concluzie sau sa clasam Monopoly intr-un top al celor mai jucate boardgame-uri din Romania, cred ca acesta este cu siguranta lider.
Zilele trecute am adus acasa primul meu joc de societate, Monopoly. Il aveam la parintii mei si nu l-am mai deschis de foarte multi ani.
Facand pozele pentru galeria foto, cu care sper sa va delectati, mi-am dat seama ca desi jocul meu nu este unul original, ci o copie facuta de un producator roman, calitatea componentelor pentru acea perioada era una destul de buna.
Monopoly contine:
– 260 bancnote impartite in:
* 40 bancnote 1$
* 40 bancnote 5$
* 50 boncnote 10$
* 50 bancnote 20$
* 30 bancnote 50$
* 30 bancnote 100$
* 20 bancnote 500$
– 32 case verzi din plastic.
– 15 hoteluri rosii din plastic.
– 16 cartonase Community Chest.
– 16 cartonase Chance.
– 22 cartonase propietati.
– 2 cartonase Utilitati.
– 4 cartonase Gari.
– 4 Pioni.
– 2 Zaruri.
– 1 Tabla de joc.
– 1 Regulament.
Ideea jocului e una cate se poate de simpla si la obiect. Fiecare jucator trebuie sa cumpere cat mai multe propietati de aceeasi culoare in cartiere cat mai bune, reusind astfel sa-si construiasca case si pe urma sa le transforme in hoteluri.
Castigatorul jocului este cel care face cele mai multe propietati, are cei mai multi bani si bineinteles “nu mai are cu cine juca”. Daca e ceva de ce trebuie sa-ti fie frica la Monopoly, acela este falimentul.
Sper ca pozele de mai jos sa va reaminteasca cu placere de zilele in care fiecare dintre noi se delecta alaturi de prieteni cu un boardgame Monopoly.