Articol scris de Liviu Semacovschi (aka Supitza) – Concurs Taraba de jocuri

Specificatii de pe cutie:

Jucatori: 2-5
Durata: 40 min
Varsta: 10+

Puneti-va sorturile si bonetele de bucatar!

Mamma Mia! Este un joc de carti in care jucatorii sunt maestri pizzeri. Jucatorii primesc comenzi de pizza si  incearca sa stranga ingredientele necesare pentru a le prepara. Dupa ce toate ingredientele sunt bagate in cuptor, cine va fi jucatorul care a reusit sa onoreze cele mai multe comenzi?

Jocul este unul relativ simplu, usor de invatat, dar greu de stapanit. De ce? Veti afla in cele ce urmeaza, cand voi prezenta componentele, mecanicile si modul de joc ale Mamma Mia!.

Jocul este facut de Uwe Rosenberg, creatorul jocurilor Agricola si Bohnanza. A fost publicat prima data in 1999 de Abacus Spiele.

Ce e in cutie?

– 65 de carti cu ingrediente: ananas, masline, ardei iute, ciuperci si salam;
– 40 de carti cu comenzi de pizza: cate 8 pentru fiecare din cei 5 posibili jucatori;
– 1 carte Mamma Mia!;
– 5 foi cu reguli: engleza, franceza, germana, italiana si… iar italiana!?

Cartile de joc sunt de foarte buna calitate, din plastic. Singurul comentariu pe care l-as putea face vis-à-vis de componente este faptul ca ananasul seamana cu cascaval iar salamul cu o rosie. In jocurile cu prietenii mei, aceste denumiri au devenit consacrate, asa ca le voi folosi si de acum incolo, in restul review-ului.

Cartile cu comenzi si ingrediente

Cum se joaca?

Se amesteca cartile cu ingrediente si se impart cate 6 fiecarui jucator. Apoi se amesteca in pachetul de ingrediente ramase si cartea Mamma Mia!, astfel formandu-se stack-ul de “ingrediente”. Cartea Mamma Mia! este folosita pentru a determina cine goleste cuptorul la sfarsitul jocului.

Fiecare pizzer (am facut o trecere subtila catre universul jocului) ia 8 carti cu comenzi de o anumita culoare. Acestea formeaza stack-ul de “chelner”. Apoi fiecare jucator trage prima carte de comanda.

Cuptorul este stack-ul de carti in care se vor juca ingredientele si comenzile.

Pe turul unui jucator, acesta trebuie sa joace macar o carte cu ingredient, carte pe care o pune in cuptor. Poate pune mai multe carti, dar acestea trebuie sa fie cu acelasi ingredient. Dupa aceea, jucatorul poate juca si o carte de comanda, tot pe stack-ul de cuptor. Aceste carti de comanda ar trebui jucate numai atunci cand jucatorii considera ca in cuptor sunt deja suficiente ingrediente pentru a gati pizza dorita. Ca exemple de comenzi, avem Pizza Bombastica, unde trebuie sa ai cel putin 15 ingrediente, oricare ar fi ele, deja in cuptor; Pizza Monotoni – 6 ingrediente dintr-un singur fel (rosii, cascaval, ardei…) si 1 ingredient diferit; samd.

Important de retinut este ca nu ai voie sa te uiti in stack-ul de cuptor pentru a vedea ce carti au fost jucate, deci trebuie sa memorezi toate ingredientele care au intrat in cuptor si toate ingredientele care au fost deja folosite pentru comenzile adversarilor. Asta face Mamma Mia! un foarte bun joc de memorie.

La sfarsitul rundei, atunci cand s-au terminat cartile cu ingrediente, jucatorul care a tras cartea cu Mamma Mia! trebuie sa ia stack-ul “cuptor”, sa scoata rand pe rand cartile si sa le sorteze dupa ingrediente. In momentul in care apare o carte de comanda, va verifica daca in cuptor erau destule ingrediente pentru a face acea pizza. Daca da, atunci jucatorul a carui comanda a fost gatita cu succes elimina acea carte din stack-ul lui de “chelner” si o pune deoparte, la “comenzi finalizate”. Daca nu, aceasta se intoarce in stack-ul “chelner” si trebuie onorata in rundele urmatoare.

Se joaca 3 runde. Jucatorul cu cele mai multe “comenzi finalizate” de pizza castiga.

In concluzie?

Imi place foarte mult jocul. Pentru a juca bine trebuie sa-ti folosesti memoria.

Ca o erata pentru specificatiile de pe cutie, parerea mea este ca merge mult mai bine jucat in cat mai putini jucatori, preferabil doi. Asta, probabil, pentru ca singura data cand l-am jucat in 5 jucatori s-a transformat intr-un haos greu de controlat. Toata lumea punea ingrediente deodata, nimeni nu era atent… Desi trebuie sa te concentrezi, jocul nu risca sa devina tensionat si ramane amuzant si dinamic. Dureaza 40 de minute doar jucat in 4+ jucatori, altfel se termina mult mai rapid.

In concluzie, pot sa recomand Mamma Mia! atat jucatorilor avansati, cat si incepatorilor. E la fel de distractiv sa numeri cartile si sa-ti planifici fiecare miscare in parte cat este si sa arunci ingrediente la intamplare in cuptor si sa-ti asculti intuitia cand trebuie sa joci cartile cu comenzi. E un “filler game” foarte bun, desi de multe ori l-am jucat doar pe el, fara sa-l folosesc ca pregatitor pentru alte jocuri mai complexe.

Nu mai rezist, sun sa-mi comand o pizza…

Nota BGG: 6.57
Nota mea: 7

Sursa pozelor: Boardgamegeek.com