Plasat in universul Mage Knight lansat de cei de la WizKids in anul 2000, Mage Knight: Board Game realizat de cunoscutul designer Vlaada Chvátil si lansat la Essen 2011, te arunca pe tine si pe inca 3 jucatori in Imperiul Atlantean, mereu schimbator si dezordonat.

In aceasta lume fantastica iti vei construi armata, vei aduna in pachetul tau de carti vraji puternice, vei explora pesteri si temnite, pentru ca apoi sa cuceresti orasele puternice detinute de imperiu. Nu vei fi singurul care umbla prin aceasta lume si vei putea face aliante cu ceilalti, doar ca, unul singur va putea detine la sfarsit acest teritoriu.

Desi nu este tematica mea preferata, lumea Mage Knight m-a convins sa incerc si astfel de tipuri de jocuri, mai ales ca se poate juca de catre 1-4 jucatori. In cele ce urmeaza o sa va prezint in detaliu componentele acestui joc de strategie tematic.

Cutia jocului surprinde inca de la inceput cu o grafica exceptionala, “vinovati” de acest lucru fiind Chris Raimo, J. Lonnee si Milan Vavron.

Cutie fata Mage Knight: Board Game

Cutie spate Mage Knight: Board Game

Pentru ca nu este un joc ieftin, starea buna a componentelor trebuie pastrata cat se poate de bine, lucru la care s-au gandit si producatorii, insertul de plastic facandu-si foarte bine treaba.

Regulamentul tiparit este full color, alaturi de acesta existand si un ghid ajutator pentru joc, in total avand de studiat peste 40 de pagini.

O tabla de tinut evidenta Faimei si a Reputatiei

O tabla zi/noapte

54 Cristale de Mana (Mana Crystals) din plastic transparent: 12 rosii, 12 albastre, 12 verzi, 12 albe, 3 aurii si 3 negre

4 Miniaturi din plastic ale Oraselor, cu discuri pentru marcarea diferitelor evenimente

4 Miniaturi Eroi, cate una pentru fiecare jucator

7 Zaruri de Mana

20 Jetoane Harta impartite astfel: un jeton de inceput fata-verso, 8 jetoane centrale si 11 jetoane rurale.

196 de jetoane din carton impartite in 124 jetoane pentru Eroi, 60 de jetoane pentru adversari si 12 jetoane Ruina.

Cele 12 jetoane Ruina

Cele 124 de jetoane pentru eroi sunt impartite astfel:

60 de jetoane Scut, cate 15 pentru fiecare erou

24 de jetoane Nivel, cate 6 pentru fiecare jucator

40 de jetoane Indemanare, cate 10 pentru fiecare erou

Cele 60 de jetoane pentru Inamici (adversari) sunt impartite astfel (incepand de sus in jos): 12 Orc Khans, 8 Draconum, 10 Monstri Temnita (Dungeon Monsters), 10 Mage Tower Garrisons, 10 Keep Garrisons10 Garnizoane Oras.

Desi nu sunt mentionate pe cutie, mai exista 4 jetoane pentru marcarea Ordinii in runda de joc

Pe langa jetoanele enumerate mai sus, Mage Knight: Board Game vine si cu “doar” 240 de carti de joc frumos realizate, carti ce pastreaza aceeasi textura prezenta si pe cutia de joc. Daca ar fi fost realizate dintr-un carton un pic mai gros, erau perfecte. Recomandarea mea este sa le tineti in sleeve-uri, fiind foarte multa cerneala/vopsea pe acestea si nu stiu cat de bine va rezista in timp acest carton mai special folosit (eu sunt mai paranoic cand vine vorba de pastrarea componentelor 🙂 ).

Din cele 240 de carti de joc, 168 sunt Cartile de Fapte, impartite dupa cum urmeaza:

64 Carti de Actiuni de Baza

28 Carti de Actiuni Complexe

20 Carti de Vraji

16 Carti Artefact

40 Carti de Rana

Avem 40 Carti de Unitati: 20 Carti Unitati Normale si 20 Carti Unitati Avansate

12 Carti de Tactica impartite astfel: 6 Carti Tactici de Zi 6 Carti Tactici de Noapte

4 Carti Erou si 4 Carti Descriere a Abilitatilor

7 Carti Descriere a Locatiilor si 1 Carte de Scor a Realizarilor

 

4 Carti Descriere a Oraselor

Desi la inceput prima impresie a fost ca sunt prea putine componente si jocul nu prea isi merita banii (aproximativ 310 lei), dupa cum vedeti, cele 240 de carti si cele 196 de jetoane sunt arhisuficiente pentru a va tine ocupati ceva vreme inainte de primul joc. Pretul pentru Mage Knight: Board Game se justifica daca ne gandim la miniaturile folosite si la componentele atent realizate, destul de diferite de cele utilizate de obicei de producatorii de board games. Nu stiu daca niste cuburi simple de lemn ar fi fost la fel de expresive in bataliile epice ce se anunta.

O sa revin cu primele impresii dupa ce reusesc sa citesc regulamentul si sa joc cel putin un joc. Wish me bafta cum se zice! 🙂