Dupa ce a fost lansat in Polonia in anul 2011 de Institutul Memoriei Nationale (IPN), jocul de societate Kolejka a ajuns si in Romania prin intermediul celor de la Ideal Board Games sub numele de “Stai la Coada!” .

Plasat in Polonia comunista a anilor 1980, “Stai la Coada!” aduce in fata jucatorilor o imagine extrem de autentica si vie a acelor ani. Chiar daca oamenii aveau in viata un scop cu totul si cu totul diferit, dorinte prozaice, realizarea viselor fiecaruia era strans legata de aprovizionarea cu marfuri a retelei de magazine de cartier.

Vestea buna este ca jucatorii incep incursiunea lor in istorie cu ceva bani pusi deoparte. Vestea proasta este ca pe langa problema aprovizionarii, livrarea produselor se face in cantitati foarte mici.

Nu trebuie sa intrati in panica, masina de aprovizionare este pe drum, iar marfa, poate, va ajunge pentru toata lumea. In acelasi timp, va reamintim ca, in unitatile de comert cu amanuntul, servirea preferentiala se va face doar catre persoanele autorizate. Asadar, “Stai la coada!”

Publicat in mai multe limbi, “Stai la Coada!” poate fi jucat de catre 2 pana la 5 jucatori, avand o durata medie de joc de 60 de minute. Inca de la lansare, jocul a atras atentia nostalgicilor perioadei comuniste, dar si a celor care isi amintesc de acea perioada. Un lucru amuzant (sau nu), inainte de lansarea oficiala, auzind ca jocul este produs in editie limitata, in fata Institutului Memoriei Nationale al Poloniei oamenii s-au pus la coada pentru a reusi sa prinda macar un exemplar. Un lucru cel putin ironic, desi oamenii nu pareau chiar entuziasmati de acea asteptare.



Lansarea oficiala in Romania a jocului adus de Ideal Board Games va avea loc Vineri, 14 iunie 2013, intr-un cadru special realizat de Institutul Polonez & Institutul BalassiInstitutul Maghiar din Bucuresti (str. Gina Patrichi nr. 8 – fosta str. Orlando), cu ocazia evenimentului anual Noaptea Institutelor Culturale.


Mai jos aveti programul oficial al Noptii Institutelor Culturale organizata de Institutul Polonez:

Ajunsa la cea de-a saptea editie, Noaptea Institutelor Culturale este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Bucuresti. Ca si in editiile trecute, portile centrelor si ale institutelor culturale, precum si ale partenerilor acestora, vor fi deschise pentru o noapte intreaga miilor de vizitatori asteptati.

Un eveniment organizat de 12 centre si institute culturale aflate sub egida EUNIC – British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura si Institutul Polonez, carora li s-au alaturat anul acesta Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania. Coordonatorul editiei 2013 este Institutul Polonez.

Pe durata evenimentului, Asociatia Green Revolution va pune la dispozitia doritorilor, fara plata, 50 de biciclete. Bicicletele vor putea fi imprumutate de la centrul de inchiriere situat in parcul Herastrau, intre orele 18.00-22.00. Solicitarea imprumutului unei biciclete se va face la adresa de email: bucuresti@instytutpolski.org.


Program
Institutul Polonez & Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti
str. Gina Patrichi nr. 8 (fosta str. Orlando)


Hai sa ne jucam impreuna!

Anul acesta, de Noaptea Institutelor Culturale, sediul Institutului Maghiar va deveni locul de joaca comun al Institutului Maghiar si al Institutului Polonez. Vom avea si o surpriza, sub forma vizitei Institutului Italian de Cultura. Am pregatit tot felul de jocuri si distractii, pentru fiecare.


16.00 – Jocuri plastice, jocuri mecanice. Nu va jucati cu mancarea!
In curtea Institutului Maghiar vom incepe Noaptea la ora 16.00, cand tineri studenti ai Universitatii de Arta vor picta pe gardul cladirii variatiuni ale logo-ului Institutului Maghiar. Tot de la ora 16.00, doritorii vor putea sa-si antreneze carpul si alte incheieturi la fussball, in timp ce savureaza o delicatesa de la micul targ cu produse unguresti si poloneze.


18.00 – Expozitii – Jocuri cu logo, distractii la Sziget si Peninsula
La ora 18.00 vom vernisa doua expozitii: una poloneza, in care puteti vedea cum artisti polonezi si romani s-au jucat cu pensule, vopsele si programe grafice pentru a concepe logo-ul pentru Anul Prieteniei Polono-Romane, in cadrul concursului organizat de Institutul Polonez.
In acelasi timp, se va deschide expozitia de fotografie despre renumitul festival Sziget de la Budapesta a fotografului Konkoly-Thege György, iar organizatorii festivalului vor tine o conferinta de presa. Fratele mai mic al festivalului din Ungaria, Peninsula, se muta de anul acesta la Cluj-Napoca si vom afla primii detalii despre trupele si artistii invitati la ambele festivaluri de anul acesta!


18.30 – Turnir la board-game. „Stai la coada!”
Ce semnificatie practica au avut „problemele temporare ale aprovizionarii” in timpuri ale „economiei centralizate, multilateral dezvoltate”? Insemna ca tot timpul trebuia sa stai la coada. Cei dornici vor putea sa-si puna la incercare rabdarea si sa-si exerseze abilitatile de speculant jucand board-game-ul „Stai la coada!”, ales „Jocul Anului 2012” in Polonia, proaspat aparut pe piata din Romania. Participarea la turnir se face pe baza de inscrieri la adresa de email: bucuresti@instytutpolski.org.


19.00 – Devenim mai seriosi. Dar fara exagerare. Let’s play blues!
Anul acesta, cu ocazia stagiunii culturale italo-maghiare din Italia ne-am unit fortele cu Institutul Italian de Cultura si am invitat grupul maghiaro-italian Parafusions sa sustina un concert de blues. „Parafusions” e o combinatie intre „paranoia” si „confusion”, iar muzicienii se joaca cu blues-ul, jazz-ul, ritmurile balcanice, melodiile flamenco, scalele arabe si multe influente etno.


20.30 – Jocuri de la curtile regale si din carciumile medievale, cu ansamblul Codex
Codex – formatia de muzica veche ne va incanta cu melodii si dansuri populare si culte din Transilvania si Europa. Special cu aceasta ocazie vine din Ungaria celebra vocalista Andrejszki Judit. Vreti sa invatati sa dansati saltarello si pavana? E simplu, veniti la noi!


22.00 – Muzica si dans in trans cu Janusz Prusinowski Trio
„Jocuri in doi” din Polonia? Exista mai multe! Se numesc „mazurca”, „oberek” ori „kujawiak”. Sunt pline de pasiune ca tango-ul si pot fi hipnotice ca drogurile. La dans va invita Janusz Prusinowski si prietenii lui: discipoli ai rapsozilor de la sat, in acelasi timp o formatie avangardista cu un „sound” si un spirit al improvizatiei neastamparat. Aproape la fiecare concert al lor, muzicienii coboara de pe scena si danseaza impreuna cu publicul.


01.00 – Metraje scurte si lungi
Dupa miezul noptii, la ora 01.00 va invitam la filme: in sala din incinta Institutului puteti sa vizionati peliculele castigatoare la Festivalul International de Scurt-metraje ALTER-NATIVE 2012 de la Targu-Mures. In curtea Institutului vom proiecta o comedie despre polonezi si mostenirea Papei Ioan Paul al II-lea: Afacerea sfanta / Święty interes (Polonia, 2010, 100 min., regia Maciej Wojtyszko, subtitrare in romana).


Noi o sa fim acolo incepand cu ora 18:30, pregatiti sa stam la coada! Nu uitati sa va inscrieti la adresa de email bucuresti@instytutpolski.org daca doriti sa participati, locurile sunt limitate!