Un institut de cercetare polonez a creat un joc de tip Monopoly pentru a-i invata pe tineri despre viata sub comunism.
In jocul inspirat de Monopoly, participantii trebuie sa astepte la cozi interminabile la magazine pentru bunuri rare, iar pentru a adauga o doza de realism, acestia trebuie sa se descurce cu oamenii care sar randul sau cu produse care se epuizeaza, daca nu au o carte de joc pe care scrie ‘coleg in guvern’.
Spre deosebire de Monopoly, in jocul polonez nu exista strazi bogate comerciale, hoteluri de construit, nu poate fi luata chiria sau nu se pot strange gramezi de bani. De fapt, noul joc este mai degraba un fel de totul despre comunism decat despre capitalism.
Scopul jocului, care a fost lansat oficial la 5 februarie 2011, este de a arata cat de greu si de frustrant a fost pentru o persoana obisnuita sa isi faca cumparaturile sub regimul comunist din Polonia. Jocul a fost creat de Institutul Memoriei Nationale (IPN), un institut de cercetare, cu sediul la Varsovia, care comemoreaza suferinta poporului polonez in timpul regimurilor nazist si comunist.
La fel ca in Monopoly-ul original, achizitia este principiul care sta la baza jocului. In acest caz insa, a achizitiona presupune a te lupta pentru a obtine bunurile de baza, cum ar fi hrana, imbracamintea si articolele de mobilier. ‘In joc, iti trimiti familia afara cu o lista de cumparaturi, iar aceasta afla ca la cele cinci magazine bunurile sunt epuizate sau ca nu s-au facut livrari in acea zi’, a explicat Karol Madaj, de la IPN, pentru Spiegel, adaugand ca jocul ‘pune in evidenta realitatile dure ale vietii in comunism’.
Intr-adevar, exista multe modalitati prin care jocul – care a primit numele ‘Kolejka‘, dupa cuvantul polonez ‘coada’ – te face sa acumulezi frustrare. Unele reguli permit altor jucatori sa sara randul si sa obtina ultimul produs disponibil, in timp ce altele ii forteaza pe participanti sa renunte la locul lor la coada.
Madaj subliniaza faptul ca jocul nu a fost inspirat de vreo nostalgie pentru perioada comunista, care a durat de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial pana in 1989. In schimb, IPN doreste sa educe tinerii care nu-si amintesc de respectiva perioada sa se foloseasca de joc pentru a deschide un dialog intre generatii.
La fel ca in perioada comunista, jucatorii se pot folosi de anumite avantaje pentru a obtine ceea ce au nevoie. Cartea pe care scrie ‘coleg in guvern’ este echivalentul celebrei carti ‘iesi din inchisoare’ din Monopoly. Orice jucator suficient de norocos sa aiba o asemenea carte poate afla in secret cand se aduc din nou produse in magazine. De asemenea, mamele cu copii au voie sa sara randul pentru a veni mai in fata.
Jocul a fost testat pe 100 de oameni in timpul fazei de elaborare si se considera ca ilustreaza intr-un mod autentic dificultatile traiului in comunism. Potrivit lui Madaj, cea mai varstnica persoana care a testat jocul a fost un barbat de 84 de ani, care a declarat ca, la fel ca in joc, cele mai lungi cozi au fost mereu la magazinele de mobila.
Jocul se vinde alaturi de o carte cu glume din perioada comunista, de fotografii de arhiva cu oameni care asteapta la coada si de o brosura care ofera o perspectiva istorica.
IPN crede in puterea jocurilor ca instrumente de educatie istorica. In ultimii doi ani, institutia a produs patru jocuri, dintre care trei se concentreaza pe al Doilea Razboi Mondial. Printre acestea figureaza ‘303’, un joc bazat pe rolul escadronului polonez 303 in Batalia Angliei. Un alt joc, despre organizatiile de rezistenta poloneze din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este in prezent in curs de elaborare.
‘Kolejka‘ a avut o productie initiala de 3.000 de bucati si este disponibil in magazine la pretul de 10 euro.
Sursa: Agerpress