Cei de la www.geekfun.ro fiind distribuitori autorizati exclusivi pentru Romania, ne-au propus sa incercam Khet 2.0, un joc de strategie abstract ce foloseste mecanica Point to Point Movement si a fost lansat pentru prima oara in anul 2005 de Luke Hooper, Michael Larson si Del Segura.
“Vinovat” de jocul Khet este Del Segura, un absolvent al unui program de inginerie mecanica al Universitatii Tulane, care cu ajutorul colegului Luke Hooper a reusit sa-l dezvolte in cadrul cursului profesorului asistent Michael Larson. Trioul a reusit initial sa produca 3500 de copii folosind o finantare de 12.680 USD din partea National Collegiate Inventors & Innovators Alliance.
Khet a fost apreciat inca de la inceput, reusind sa obtina:
– Nominalizare la Golden Geek Best 2-Player Board Game 2006;
– Castigator Mensa Select 2006;
– Castigator Årets Spel Best Adult Game 2007;
– Nominalizare la Årets Spill Best Family Game 2007.
Asemanat foarte frecvent jocului de Sah, Khet 2.0 se poate juca de catre 2 jucatori si dureaza aproximativ 30 de minute.
Prezentarea detaliata a componentelor jocului de societate Khet 2.0
Pana sa ajungem la componente, suntem intampinati de o cutie sub forma unei serviete ce aminteste de Bond, James Bond, doar el folosea tehnologii avansate:
In interiorul cutiei descoperim un regulament de joc in limba engleza full color, de 4 pagini, cu multe ilustratii.
Khet 2.0 – Regulament de joc
O tabla de joc din plastic dur dreptunghiulara cu tot felul de simboluri ne anunta ca vom patrunde in lumea Egiptului Antic. Multe semne celebre pe fiecare din cele 80 de patratele. Unde esti tu Cleopatra, Tutankamon, Ramses?
Khet 2.0 – Tabla de joc
Un insert de plastic va proteja foarte bine la transport piesele folosite in joc.
Khet 2.0 – Insert plastic
Ziceam ca putem asemana Khet 2.0 jocului de sah? Pai sa vedem ce piese vom avea la dispozitie!
Piesele sunt din plastic in culorile argintiu si rosu, fiecare jucator avand aceleasi piese si acelasi numar din fiecare:
– 2 piese Faraon, cate una pentru fiecare jucator;
– 2 piese Sfinx, acestea au lanseaza o raza laser la sfarsitul fiecarui tur al unui jucator;
– 4 piese Scarabeu, cate 2 pentru fiecare jucator ce au oglinzi pe ambele parti ale diagonalei;
– 4 piese Anubis, cate 2 pentru fiecare jucator, acestea vor proteja la inceput Faraonul;
– 14 piese Piramide, cate 7 pentru fiecare jucator, acestea avand o singura oglinda pe diagonala.
Jocul vine cu 3 setup-uri prestabilite ale pieselor, dar asta nu va impiedica sa realizati chiar voi altele noi. Un exemplu de setup clasic aveti mai jos:
Pe turul unui jucator, acesta va muta o singura piesa sau o va roti. Despre modul cum se deplaseaza pe tabla de joc piesele sau despre cum se rotesc, puteti citi in detaliu in regulamentul in limba romana al jocului de societate Khet 2.0.
Prin mutari succesive si urmarind traiectoria razei laser, vei incerca sa plasezi cat mai repede raza laser propie pe statueta Faraon a adversarului, acesta fiind si scopul jocului. Pana vei ajunge la Faraon, alte piese vor avea de suferit, ele fiind eliminate din joc.
Dupa doar 2 partide impreuna cu Oitza Neagra pot spune ca ne-a placut, este un joc foarte bine gandit in care iti vei exersa vederea in spatiu si iti vei dezvolta diferite strategii. Chiar daca nu se vad razele laser reflectate de oglinzi, ci doar putem vedea punctul final, acest lucru nu este deranjant, dimpotriva, aduce un plus de dificultate jocului. O solutie poate fi o masina de fum sau un trabuc, dar nu cred ca se livreaza ca extensie 🙂 .
Khet 2.0 va atrage cu usurinta iubitorii jocurilor abstracte, dar si cei pasionati de sah, la care putem adauga si pe cei pasionati de lasere, mai ales cei care incercau sa puna raza laser pe blocul vecin sau in camera prietenilor atunci cand erau mici.
Pentru unii, lipsa parapetilor laterali pentru situatiile cand raza depaseste tabla de joc, poate fi deranjanta. Dar asta nu este o problema! Folosind 2 coli de hartie A4 si 5 capse (mai exact o coala A4 si inca 1/8 ), veti obtine niste parapeti de toata frumusetea!
Khet 2.0 – Parapeti din hartie
Cei carcotasi pot spune ca poate nu avem la dispozitie hartie si capsator si vrem sa jucam neaparat! Nicio problema, scoate frumos insertul de plastic din cutia de joc si punem in locul lui tabla. Vedeti cat este de simplu? 😀
Oricum, dupa 1-2 partide, o sa vi se para inutili, deja o sa vizualizati raza si punctul de sosire, nu o sa mai aveti nevoie de ei, mai ales ca va acopera din campul vizual al tablei de joc.
Ca o nota de final, cele 2 partide jucate ne-au bine dispus si ne-au facut sa ne urnim neuronii, semn ca este un joc ce merita atentia voastra. Scorul pana acum este de 1-1, o sa ne mai duelam cu Oitza Neagra, chiar daca ea este o jucatoare de sah mai experimentata decat mine si am putea accepta ideea ca are, teoretic, mai multe sanse de castig. 😀
Jocul de strategie abstract Khet 2.0 se poate comanda de pe site-ul www.geekfun.ro de aici, unde puteti gasi si alte lucruri interesante pentru geeksi, adica astia ca noi, pasionati de gadgeturi, jocuri de societate si lucruri care ne fac sa gandim. Nota pentru mine: Cat de bine arata Jocul de Sah “Star Wars” sau acei Hexbugs ! 😀