Articol scris de userul Chris pe Forum

Afara se insereaza. Jucatorii tocmai au intins tabla de joc si aseaza piesele pe pozitiile de start in tacere.
Va fi o seara lunga si grea, o lupta a ideilor, vor urma ore pline de tensiune si evenimente narative. O seara pe care fiecare o va tine minte mult timp inainte, rememorind greselile sau succesele, loviturile de teatru sau reanalizind planul de joc.

Acest articol este cea de-a doua parte din seria jocurilor de razboi, prima, intitulata “jocuri tactice” se poate citi apasind pe link’ul de mai jos:
http://www.boardgames-blog.ro/board-gam … de-razboi/

Voi analiza doar cele mai bune jocuri strategice si acestea sunt trei la numar.
Toate au citeva caracteristici comune:
– timp de joc mare, de ordinul a citeva ore;
– sunt jocuri pentru 2 jucatori de complexitate medie (spre mare);
– tabla de joc reprezinta de obicei tari sau chiar continente, nu mici zone locale, ca si in cazul jocurilor tactice;
– jocurile recreeaza o perioada istorica, intre citiva ani pina la jumatate de secol; ele au o componenta educativa, jucatorul invatind multe despre caracteristicile acelei perioade istorice;
– mecanica de joc este de tip “card-driven”, cartile de joc contin evenimente istorice sau elemente strategice sau tactice; evenimentele ce apar pot da peste cap un plan de joc mai slab, aduncind o mare diversitate;
– la fiecare mutare, jucatorul are de ales intre mai multe variante, decizii grele ce vor influenta filmul jocului;
– prin diverse planuri de joc creative, jucatorii incearca sa controleze diverse zone, uneori politic, au loc deplasari de forte militare si ocazional scurte batalii tactice;
– sunt pline de tensiune si fir epic, un joc este de cele mai multe ori mai bun decit vizionarea unui excelent film istoric.

Aceste trei superbe jocuri (la data scrierii articolului, toate pozitionate in primele 20 de jocuri in topul mondial de pe BGG) se aseamana oarecum intre ele, diferenta fiind perioada istorica tratata si un grad diferit de complexitate.
Le voi prezenta in ordinea crescatoare a complexitatii.

1. Twilight Struggle (GMT Games)
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/ … t-struggle

Image

Este cel mai accesibil joc de acest tip, de complexitate medie. Un joc tine in medie cca. 3 ore. Recomandat si pentru doamne.  🙂
Twilight Struggle este un joc de control al diverselor zone geografice.
Fiecare turn (game turn) reprezinta aproximativ patru ani din razboiul rece dintre Statele Unite ale Americii si URSS.
Jucatorii incearca sa controleze politic cit mai multe zone geografice, de multe ori apelind la tehnici murdare, cum ar fi lovituri de stat, spionaj etc.
Cartile de joc pot fi folosite in mai multe feluri: declansarea unui eveniment (ce va schimba mersul istoriei), ca o operatiune, ca o incercare de cucerire a spatiului cosmic sau ca o modalitate de inluentare a punctajului.
Jocul permite o multitudine de modalitati diferite de obtinere a victoriei. Este dramatic, are tensiune si are exact doza necesara de noroc ca sa-l faca interesant. Astfel, niciodata un jucator nu poate fi sigur ca a cistigat jocul pina la incheierea acestuia.
Componentele jocului in varianta Deluxe Edition sunt superbe: tabla groasa si cartile de joc au o calitate foarte buna.

2. Hannibal: Rome vs. Carthage (Valley Games)
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/ … s-carthage

Image

Joc de complexitate medie-spre-mare, Hannibal recreeaza razboiul punic al anilor 200 inaintea-erei-noastre dintre Imperiul roman si Cartagina. Va cistiga jucatorul care va reusi sa controleze cel mai bine ambele fronturi, atit militar cit si politic.
Timpul de joc este de aproximativ 3 ore.
Este genul de joc cu multiple posibilitati la fiecare mutare, de multe ori jucatorul fiind pus in fata unor decizii grele privind ce carte sa joace si, mai ales, ce intrebuintare sa dea cartii alese.
Jocul are doua tipuri diferite de carti de joc: pe linga cartile strategice exista si un deck de carti tactice folosite in momentele cind are loc o batalie.
Cartile strategice pot fi folosite in diverse feluri pentru diferite scopuri: deplasarea generalilor (armatelor), sporirea numarului unitatilor, obtinerea controlului politic in provincii sau generarea evenimentelor istorice.
In joc apar lovituri de teatru si este plin de tensiune, seamanind cu un film de cinema. Citeodata, norocul are un cuvind greu de spus, astfel un jucator poate cistiga si intr-o situatie disperata, dar de cele mai multe ori jucatorul cu un plan de joc mai bun are sanse mai mari de cistig. Perioada istorica este recreata splendid, astfel, jucatorii ce vor avea citeva cunostinte istorice vor fi avantajati. De exemplu, in istorie, Hannibal a ales sa treaca cu trupele (inclusiv cu elefantii) Muntii Alpi. Jucatorul care va incerca sa treaca direct cu Hannibal pe mare va avea sansa de a-si vedea trupele scufundate si de a pierde jocul.
In ceea ce priveste componentele jocului, acestea sunt foarte frumoase si de calitate.

3. Paths of Glory (GMT Games)
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/ … s-of-glory

Image

Cel mai complex joc de acest tip. O adevarata bijuterie despre primul razboi mondial.
Un joc va tine in medie cca. 7-8 ore, se poate juca in mai multe zile sau prin corespondenta.
Jucatorii, folosind cartile de joc, vor intra in pielea generarilor vremii, controlind diviziile din dotare prin planuri strategice cit mai valoroase. Un joc cu un urias grad de tensiune (8 ore de tensiune continua) si fir epic, considerat de multi ca cel mai bun joc strategic de razboi existent.
Nu voi intra in detalii, apasind pe link’ul de mai jos se poate citi un excelent review:
http://www.boardgamegeek.com/thread/426 … s-of-glory
Varianta Deluxe a acestui joc va fi disponibila incepind cu vara-toamna anului 2010.
Iata si un blog dedicat unor sesiuni de Paths of Glory:
http://osprey-gamesandthings.blogspot.com/

Toate imaginile sunt (c) http://www.boardgamegeek.com.
Inchei aici, urmatorul articol va fi dedicat jocurilor de razboi mixte (atit strategice cit si tactice).