thumbs_istoria_zaruri2

 

Desi jucam fel si fel de jocuri, desi avem pareri referitoare la ele, multi dintre noi nu cunoastem istoria diferitelor componente.

 

M-am hotarat ca incepand de azi sa aduc in fata voastra cateva cuvinte care sa povesteasca istoria diferitelor componente ce adunate la un loc creeaza un BoardGame. In randurile de mai jos va voi povesti cate putin din Istoria Zarului.

 

 

Potrivit cercetatorilor, zarurile sunt cele mai vechi ustensile din lume destinate jocului.
Iar daca unii arheologi sunt de parere ca zarurile „au aparut“ in urma cu 3 – 4000 de ani, recent au fost descoperite in Iran, unele si mai vechi. Excavatiile efectuate in sud-estul tarii au scos la iveala relicve ale civilizatiei Harappan, unde s-au gasit zaruri preistorice, vechi de 5000 de ani, care ar putea indica originea asiatica a acestora.

De asemenea, zarurile sunt mentionate in vechile scrieri hinduse, cat si in Vinaya Pitaka, o scriptura budhista in care sunt enumerate 18 jocuri interzise. Iar in celebra scriere „Mahabharata“ sunt povestite diferite intamplari cu razboinici vestiti care pierdeau averi uriase la jocul cu zaruri. Jocul cu trei si, uneori, doua zaruri, era deosebit de popular in Grecia antica, in paturile superioare ale populatiei, dar si in perioada de glorie a Imperiului Roman, Augustin, Nero si Caligula fiind recunoscuti ca jucatori impatimiti de zaruri. De altfel, acest joc pe bani i-a determinat pe conducatorii Romei antice sa puna in aplicare o serie de noi legi. Una dintre ele suna cam asa: „nicio persoana care permite sa se joace zaruri la el in casa nu are voie sa faca plangere in justitie, chiar daca e inselat sau atacat“.

In operele sale, senatorul Gaius Cornelius Tacitus, istoric al Imperiului Roman, releva ca si popoarele germanice, aflate in permanente conflicte militare cu Roma, erau pasionate de zaruri. Zaruri in forma de cub, foarte apropiate de cele de astazi au fost descoperite in Egipt, in anul 600 I.C. si cateva secole mai tarziu, in timpul Evului Mediu, jocul de zaruri era modul preferat de petrecere a timpului liber pentru cavalerii aflati intre doua razboaie. Dupa caderea feudalismului, faimosii mercenari germani, cunoscuti sub numele de „Landsknechts“ si-au creat reputat ia de a fi cei mai inversunati jucatori din acea vreme. In acele vremuri, pe langa „numere“ (de la unu la sase), multe dintre zaruri aveau inscriptionate imagini cu barbati si animale iar in Franta cu doamne si cavaleri.

Indienii americani aveau si ei zaruri „in dotare“, in timp ce albii americani au facut cunostinta cu primele zaruri in zona New Orleans, unde au fost aduse de francezi. De-a lungul miilor de ani, zarurile au evoluat ca forma, marime, fel de inscriptionare dar si din punct de vedere al materialului din care au fost confectionate. Un zar obisnuit este in forma de cub, de cele mai multe ori cu margini rotunjite, care are inscriptionate, pe fiecare fata, puncte diferite, de la unu la sase. Daca primele zaruri de pe Pamant au fost facute din lemn, piatra, oase, dinti si coarne de animale sau coji de nuca, in antichitate deja erau folosite materiale mult mai scumpe, precum fildes, metale si pietre pretioase sau portelan. Mai trebuie amintita o interesanta origine a cuvantului zar (die) in engleza, provenit din frantuzescul „de“, care „se trage“ din latinescul „datum“.

 Avand in vedere ca de cele mai multe ori spunem „zaruri“ si rareori se vorbeste de „zar“, singularul englezesc „die“ e aproape necunoscut, in comparatie cu „dice“!

Sursa