Golden City – Prezentare (Review)


Articol scris de Vali Gruschevici – Concurs Taraba de Jocuri & BoardGames BLOG

 

Golden City este un joc de control zonal si licitație. Se poate juca in 3 sau 4 jucători, dar exista si o varianta prezentata pe BoardGamegeek pentru 2 jucători. Nu am încercat-o încă, deci nu știu ce sa spun despre aceasta. Jocul este relativ rapid, aproximativ o ora, iar complexitatea este mica spre medie.

Dar hai sa vedem cum arata harta jocului:

Harta este împărțită in 3 zone: zona din exteriorul orașului, zona de periferie a orașului, si zona centrala a orașului. De asemenea harta este împărțită in 4 tipuri de pământ(culori).

Jocul presupune dezvoltarea unor rețele de afaceri prin care jucătorii ajung din port in centrul orașului. In partea exterioara orașului pe fiecare loc care permite așezarea de magazine se poate construi doar o afacere. In celelalte 2 cercuri se pot construi mai multe magazine dar doar de către jucători diferiți. De asemenea pentru a pătrunde in centrul orașului fiecare jucător are nevoie de o cheie. Aceste chei sunt prezente in partea exterioara a orașului si sunt doar 6. Deci bătaie este destul de mare pe ele.  

Fiecare jucător primește la începutul jocului magazine (16 pt. 4 jucători, 18 pentru 3), 1 carte care reprezintă un port, si o carte aleatoare cu unul din cele 4 tipuri de pământ.  De asemenea mai primește si 3 bănuți.

Pentru a putea începe o afacere un jucător trebui sa își plaseze un magazin pe unul din porturile de pe marginea harții. Pentru a continua aceasta afacere el va trebui sa folosească 2 cărți de aceeași culoare. De exemplu daca își deschide afacerea pe un port de pădure atunci pentru a își continua afacerea va trebui sa folosească doua cărți de pădure pentru a plasa următorul magazin. Exista si posibilitatea de a schimba 2 cărți de același fel pe un alt tip de carte(Ex: se pot schimba 2 cărți de desert pe una de pădure). 

Dar sa vedem cum se desfășoară o runda de joc:

Din pachetul de cărți cu tipuri de pământ se întorc 8 cărți (6 pentru trei) pe fata ca in imaginea de mai jos:

1.      Licitația

            Primul jucător își alege una din cele 4 perechi de cărți. Al 2-lea jucător are posibilitatea sa își aleagă una din cele 3 perechi ramase sau sa plătească 1 bănuț si sa ia perechea de la primul jucător. Se continua pana când fiecare jucător are o pereche aleasa. La fiecare runda in care se licitează asupra unei perechi se mărește numărul de bănuți cu 1. 

2.      Construcție afaceri

            După licitație urmează faza de constructive a magazinelor, maxim 2 magazine pe jucător pe rundă. După fiecare magazin construit jucătorii vor primi cate un bonus. Exista 5 tipuri de bonusuri:

a)      1 sau 2 bănuți
b)      carte cu tip de pământ
c)      carte cu puncte bonus pentru finalul jocului
d)     cheie pentru centrul orașului
e)      o carte bonus(tip comerț…. in imaginea de mai jos comerț cu pești) pentru punctajul fiecărei runde.

3.      Punctajul rundei

Pentru fiecare runda se va folosi o carte de punctaj din cele 16 disponibile.

Exista 2 zone de punctaj:

a)      Vor puncta 2 puncte toți jucătorii care au afaceri pe marginea râului dintre desert si munte
b)      Vor puncta 2 puncte si jucătorii care au luat una din cărțile bonus(de tip comerț)….. in cazul acesta comerț cu pești

De asemenea mai exista un bonus de 2 puncte pentru jucătorii care dețin monopol in cele 2 zone de punctaj.

Jocul  se termina când nu mai sunt puncte, sau căsuțe pentru dezvoltat afaceri.

Concluzie

Este un joc interesant, scurt, si necesita si ceva strategie pentru a putea ieși învingător. Din punctul meu de vedere este de un 7.5 din 10. 

Sursa foto: BoardGamegeek

Tags: , , , , , , , , , , , ,

16 Comments on Golden City – Prezentare (Review)

Costy said : administrator Report 14 years ago

Nota finala: 3,42.

Cristina S. said : Guest Report 14 years ago

4 - clar, scurt si la obiect, poate mergeau mai multe exemple sau impresii

VickdaReaper said : Guest Report 14 years ago

Ceea ce este prezentat, imi place. Ceea ce nu a fost prezentat (gen opinii personale asupra jocului, idei despre desfasurarea jocului), imi displace ca lipseste. Este prea scurt, ca si cum i-ai povesti cuiva despre joc intre doua statii de metrou/tramvai/autobuz. Nota mea: 3.5

Loredana - Elena Proţi said : Guest Report 14 years ago

Nota mea pentru acest review este 2.50. Mi se pare destul de fad, totul este explicat mecanic, nu exista parere personala care sa atraga spre a-l juca, nici detalii despre accesibilitate, componente.. Pe scurt, nu m-a convins.

Remus Rijnita said : Guest Report 14 years ago

2.5

Remus Rijnita said : Guest Report 14 years ago

Se putea complica mai mult matematica si iesea probabil un joc super.

Vlad Petre said : Guest Report 14 years ago

Nota mea este: 1.50/5 Jocul mi se pare interesant ca si idee, insa n-am reusit sa deprind din "review" tema, povestea sau un pic din senzatia pe care o ai cand joci. Scurt si succint, mi se pare o traducere abreviata a manualului, concluzia de 1 rand si 20 de cuvinte nu ofera nici o informatie specifica jocului. Imi pare rau, jocul mi se pare chiar interesant cu ideea de a te dezvolta concentric din afara hartii spre centru, dar "reviewul" nu este.

AlexD Dumitru said : Guest Report 14 years ago

Lipsesc impresiile despre tema, componente si aspecte de gameplay ca rejucabilitate, accesibilitate, lucruri care intereseaza orice jucator. Reviewul este in mare parte o repovestire a regulamentului. Nota mea: 2

Cristina Gruschevici said : Guest Report 14 years ago

Nota mea: 5

george enciu said : Guest Report 14 years ago

nota 4,5

Bobaru Ionut said : Guest Report 14 years ago

Nota Review: 4

Sergiu said : Guest Report 14 years ago

3

supitza said : Guest Report 14 years ago

Scurt si la obiect. Am inteles despre ce e vorba, concis si clar. Nu e prea mult detaliu care sa ingreuneze lectura. Foarte bun review. PS: ai grija la gramatica! :) Nota: 4,5

Dan said : Guest Report 14 years ago

4.00

Costy said : administrator Report 14 years ago

Multumim de observatie, am corectat.

Viorela said : Guest Report 14 years ago

Interesant joc, la fel si recenzia sa, insa... "deasemenea" nu există în DEX, ci "de asemenea". Si macar de-ar fi fost folosit o singura data...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked