Articol scris de Sergiu Bolog – Concurs Taraba de Jocuri & BoardGames BLOG

 

Formula D este un joc simplu, independent de limba, pentru doua pana la zece persoane ce dureaza aproximativ o ora (in functie de nr. de jucatori).

Are ca tema cursele de  masini, iar ca mecanism, foloseste zarurile (roll and move mai exact). Este acelasi mecanism precum in, tineti-va bine… Monopoly. Probabil multi au inchis deja pagina web… Celor care inca mai citesc le voi spune ca nu este chiar asa de rau precum in Monopoly.

Deocamdata vreau sa va prezint putin componentele:

Tadaaa!!!

Jocul vine cu o tabla de joc dubla. Pe o parte este circuitul Monaco, iar pe cealalta este Race City (un traseu destinat curselor „ilegale”).

Pe aceste trasee vor „scartai” pneurile acestor „bestii” :

Desigur, fiecare masina are si un bord. Mai exact, o cutiuta in care vine asezat un panou cu toate statisticile masinii si o cutie de viteze. Daca vor jucatorii, se poate alege si cate un sofer pentru fiecare masinuta.

Zaruri – cate unul pentru fiecare din cele 6 viteze ale masinii si unul negru pentru diferite evenimente ( accidente, hotararea ordinii jucatorilor, etc).

Alte componente (schimbator de viteze, „dibluri” pentru panoul de statistici ale masinii, jetoane pentru vreme si pentru diferite pericole de pe trasee) :

Am scris cam mult despre componente, iar asta doar pentru ca sunt principala atractie a jocului, acesta fiind unul tematic.

Cat despre regulamente, jocul are doua manuale. Unul pentru incepatori si unul pentru avansati. Nu prea are rost sa vorbesc despre primul, cel pentru avansati fiind destul de simplu.

 Jucatorii primesc fiecare cate un „bord” si isi aseaza masinile in grila de start in functie de valoarea zarului negru. Incepand cu cel din fruntea cursei, fiecare va rostogoli un zar in functie de viteza in care se afla masina. Valoare zarului indica numarul de spatii pe care masina trebuie sa-l parcurga.

Partea dificila este atunci cand jucatorii trebuie sa-si manevreze masinile prin curbe. Fiecare curba are o cifra ce indica numarul de opriri pe care masina trebuie sa le faca intre liniile rosii. Daca nu o fac, masinile pierd puncte ( mai sunt si alte metode de a pierde puncte). Atunci cand o masina pierde toate punctele din unele categorii (sunt 6 categorii pe bord), aceasta va iesi din cursa. Problema-i ca toti vor dori sa ajunga in fruntea cursei si aici pot aparea probleme. Nu poti castiga daca nu risti, dar daca risti prea mult, poti fi eliminat. 

Imi place  Formula D pentru ca este un joc simplu si merge jucat cu pana la 10 persoane. Dureaza destul de putin si are o tema ce nu se intalneste des in jocurile de societate. Componentele sunt bune, iar bordul masinilor creaza o atmosfera destul de placuta atunci cand schimbi „vitezele”.

Nu-mi place faptul ca jucatorii pot fi eliminati si ca jocul se bazeaza in totalitate pe zaruri. Pana la urma, castiga cine rostogoleste zarurile cele mai bune. Uneori se poate ca primul jucator sa-si creeze o distanta considerabila fata de ceilalti, iar acestia nu pot face nimic pentru a-l opri. 

In concluzie, este un joc dragut pe care il voi juca doar daca mai sunt cel putin inca 3 persoane care sa-mi ceara acest lucru. Este simplu si nu dureaza prea mult, dar nu uimeste pe nimeni, poate doar cand deschizi cutia pentru prima oara.