Dupa ce in 2011 a lansat Warriors & Traders, designerul roman Andrei Novac, impreuna cu Agnieszka Kopera, ne-a pregatit pentru Targul International Spiel Essen 2012 doua jocuri noi-noute: Exodus: Proxima Centauri si Wild Fun West.Exodus: Proxima Centauri al celor de la NSKN Legendary Games este un joc de strategie si explorare spatiala cu tematica Science Fiction pentru 2-6 jucatori. Cu o durata de 30-45 minute pentru fiecare jucator, Exodus foloseste intr-un mod inovativ mecanici precum Area Control / Area Influence, Area Movement, Auction/Bidding, Hex-and-Counter, Modular Board, Simultaneous Action Selection, Trading, Variable Player Powers.

Ambele jocuri au fost prezentate pe Indiegogo.com, un site asemanator platformei KickStarter ce permite utilizatorilor prezentarea de proiecte si posibilitatea de a strange bani pentru finantarea lor. Exodus: Proxima Centauri a fost finantat in proportie de 114%, iar cateva sute de cutii va vor asteapta la Targul International Spiel Essen 2012.Despre Wild Fun West o sa vorbim cu alta ocazie, acum o sa ne concentram pe componentele jocului Exodus: Proxima Centauri si o sa va prezint in detaliu ce gasiti in cutia de peste 2,5 Kg.Coperta cutiei jocului Exodus: Proxima Centauri ne prezinta in prim plan o flota de nave ce cutreiera spatiul cosmic:

Exodus: Proxima Centauri – Coperta fata cutie


Exodus: Proxima Centauri – Coperta spate cutie


Chiar daca avem o coperta care arata foarte bine, dupa ce o admiram mergem mai departe si, ridicand capacul cutiei, descoperim un regulament in limba engleza full-color:

Exodus: Proxima Centauri – Regulament in limba engleza


Sub regulament descoperim 6 table individuale ale jucatorilor, cate una pentru fiecare si o tabla de joc a Inaltului Consiliu:

Exodus: Proxima Centauri – Table individuale jucatori


Exodus: Proxima Centauri – Tabla de joc a Inaltului Consiliu


In continuare, sub tablele de jucatori si tabla Inaltului Consiliu, gasim nu mai putin de 8 foi din carton gros, plastifiat, de dimensiuni ce se apropie de A3, pe ele fiind stantate cateva sute de jetoane, markere si token-uri.

Exodus: Proxima Centauri – Foi cu jetoane, markere si token-uri stantate


Sub toate aceste joi cu jetoane stantate descoperim un insert de carton care protejeaza restul componentelor.

Exodus: Proxima Centauri – Insert cutie


Dupa ce vom detasa cu grija si rabdare jetoanele stantate si le punem langa restul componentelor, la un calcul rapid vom avea:- 48 nave din plastic, cate 8 pentru fiecare jucator, acestea fiind de 4 tipuri:

Exodus: Proxima Centauri – Battle Carrier


Exodus: Proxima Centauri – Dark Raider


Exodus: Proxima Centauri – War Cruiser


Exodus: Proxima Centauri – Fighter


30 de zaruri cu 6 fete, cate 6 in culoarea fiecarui jucator: violet, rosu, albastru, verde, galben si alb;
150 cuburi Populatie, din lemn, cate 25 in culoarea fiecarui jucator;
185 cilindri Resurse si Daune, din lemn, impartiti astfel: – 103 cilindri de culoare albastra – resursa Crystalized Platinium;
48 cilindri de culoare rosie – resursa Axinium;
24 cilindri de culoare verde – resursa Phasium;
10 cilindri de culoare neagra – Token-uri Damage (Daune).
24 schite de Nave, din carton, cate 4 pentru fiecare jucator, tipurile acestora fiind corespunzatoare tipurilor de miniaturi de mai sus: Battle Carrier, Dark Raider, War Cruiser, Fighter.
Harta jocului Exodus: Proxima Centauri este modulara, fiind formata din diferite jetoane sub forma de hexagon. Vom avea:- 6 jetoane Planeta Mama (cate una petru fiecare jucator);
24 jetoane Planeta Albastra;
12 jetoane Asteroid Rosu;
6 jetoane Asteroid Verde;
1 jeton Consiliul Inalt.
– 18 jetoane din carton reprezinta Navele Rezistentei Centaurian:
Deplasarea navelor se va face cu ajutorul jetoanelor de miscare. Pentru aceasta fiecare din cei 6 jucatori va avea la dispozitia sa 28 de jetoane ( 168 jetoane mici hexagonale in total):
Fiecare jucator va avea 3 jetoane de Vot in culoarea sa, notate A, B sau C:
Restul jetoanelor se vor folosi pentru upgrade-ul planetelor si al navelor. Vom avea:- 12 jetoane Racheta Hipersonica (Hypersonic Rocket);
12 jetoane Racheta Biochimica (Biochemical Rocket);
10 jetoane Racheta Graviton (Graviton Rocket);
24 jetoane Motor Nuclear (Nuclear Drive);
18 jetoane Motor Fuziune (Fusion Drive);
12 jetoane Motor Antigravitatie (Antigravity Drive);
36 jetoane Phase Cannon;
18 jetoane Plasma Cannon;
30 jetoane Solid-State Laser Cannon;
12 jetoane Antimatter Cannon;
30 jetoane Electomagnetic Shield;
24 jetoane Multipolar Grid Shield;
12 jetoane Quark-Gluon Plasma Shield;
55 jetoane Crystalized Platinium (C.P.).
Pe langa sutele de jetoane de mai sus, mai avem un jeton ce atesta achizitionarea jocului si un jeton pentru a numerota turele:Cartile nu aveau cum sa lipseasca din joc, astfel ca vom avea:- 36 de carti de Actiune, cate 6 pentru fiecare jucator;
6 carti Actiune Bonus;
6 carti cu ordinea fazelor unei runde sumarizate – Info Card;
6 carti pentru ordinea rundelor;
33 carti Rezistenta Centaurian;
30 carti Politica, format mic.
Daca nu v-am pierdut pe parcurs si v-am facut curiosi, jocul Exodus: Proxima Centauri se poate achizitiona de la Targul Spiel 2012 si in curand si de la unele magazine partenere. O sa revenim cu primele impresii dupa ce il jucam de cateva ori.