Dupa ce a fost lansat de Uwe Rosenberg in 2007, Agricola a devenit unul dintre cele mai apreciate jocuri de strategie cu tematica economica, ocupand in acest moment locul 2 in Topul BoardGameGeek. Jocul a evoluat in timp prin adaugarea de carti de ocupatie si imbunatatiri minore noi, sau prin adaugarea de alte elemente.

Dar nu despre succesul jocului Agricola vreau sa va vorbesc, ci despre Nicu Zavada, singurul roman care a reusit sa realizeze carti ce au fost publicate in diferitele deck-uri Agricola lansate de cei de la Z-Man Games. Toate informatiile din acest articol au fost culese personal, in timpul unei intalniri a lui Nicu Zavada cu prietenii, in cadrul careia am jucat impreuna mai multe jocuri de societate. Bineinteles, nu am jucat Agricola, motivele o sa le aflati ceva mai jos. 🙂



In prezent, Nicu Zavada este ghid de turism pe timpul verilor si un om pasionat de jocuri in restul anului, avand destul de mult timp liber la dispozitie. Introducerea in lumea jocurilor de societate moderne a fost facuta cu o partida de Colonistii din Catan. Timp de mai multe luni, Nicu s-a distrat impreuna cu prietenii schimband oi, stuf, piatra, sau construind drumuri, asezari, orase. Asta pana cand a descoperit la un bun prieten jocul Agricola.

Dupa cateva partide si-a dat seama ca Agricola este un joc mult mai misterios decat Catanul, cu o profunzime mult mai mare si o rejucabilitate aproape infinita. A inceput sa caute mai multe informatii despre joc si asa a ajuns pe site-ul Play-Agricola.com condus de Chris Deotte, un site realizat special pentru impatimitii de Agricola. Chris Deotte este, de altfel, si puntea de legatura dintre jucatori si Uwe Rosenberg.

Chiar daca la inceput mai mult pierdea decat castiga, acum, dupa mai mult de 2000 de partide jucate pe site si peste 100 de partide jucate cu jocul tiparit, Nicu se declara multumit, dar tot spune ca mai are de invatat si crede ca nu stapaneste nici macar jumatate din tainele jocului. Daca inmultim cu 2 ore, media unei partide de Agricola in 4 jucatori, va puteti da seama cam cata experienta a acumulat in tot acest timp si ce pasiune are pentru joc. Chiar daca pe site exista si jucatori mai buni, din 100 de partide jucate cu oricare dintre acestia, Nicu ar castiga 50-60 la suta! Si ca o paranteza, daca ar juca impotriva lui Uwe Rosenberg, este ferm convins ca ar invinge.

In acest moment, Nicu Zavada este pe locul 25 in Topul Jucatorilor Play-Agricola.com, fiind cunoscut sub pseudonimul Hala. Pe site sunt peste 2500-3000 de useri inscrisi, dar dintre acestia, doar 100-150 intra zilnic. Pozitia in clasament se calculeaza pe baza tuturor partidelor jucate de la crearea contului si chiar daca in acest moment ai ajuns foarte bun, primele partide pierdute, te vor trage inapoi.

Play-Agricola.com pune la dispozitia userilor un modul de creare de carti, carti de joc ce sunt apoi folosite si testate de toti jucatorii interesati. La o perioada de aproximativ 1 an, cele mai bune idei de carti sunt propuse pentru un nou deck si apoi votate. Din peste 300 de propuneri de carti pentru fiecare deck, cei de la Zman-Games impreuna cu Uwe Rosenberg aleg 115-120 de carti si tiparesc un nou deck. Munca depusa de jucatori este voluntara, neexistand o recompensa materiala pentru acestia.

Astfel au luat nastere Agricola: Gamers’ Deck in 2010, Agricola: World Championship Deck in 2011, iar in cateva luni se va lansa un mini-deck Agricola P Deck (Players Deck).

Agricola: Gamers’ Deck este o extensie medie si include 120 de carti noi, imbunatatiri minore si carti de ocupatie, acest deck putand fi jucat si singur, dar este mai bine sa fie combinat cu deck-urile E I K . In acest deck Nicu Zavada a contribuit cu 15 carti:


Agricola: Gamers’ Deck


Cartile realizate de Nicu Zavada din Agricola: Gamers’ Deck


Grafica stilizata a tuturor cartilor Agricola este realizata de Klemens Franz, plecand de la o poza trimisa de designer, fiecare avand dreptul sa-si puna fata pe una dintre cartile realizate. Poza stilizata a lui Nicu Zavada o regasim pe cartea G007 – Astronomer:



Al doilea deck ce contine carti realizate de Nicu a fost Agricola: World Championship Deck lansat in 2011. Deck-ul WM, asa cum mai este numit acesta, contine 60 carti imbunatatiri minore si 55 carti ocupatie, se poate imparti in 5 mini-deck-uri si a fost realizat special pentru primul Campionat Mondial de Agricola, ce a avut loc in Viena in 2011. Nicu a realizat 9 carti pentru acest deck:


Agricola: World Championship Deck


Cartile realizate de Nicu Zavada din Agricola: World Championship Deck


Pentru ca Agricola P Deck (Players Deck) inca nu a fost lansat, tot ce stiu este ca Nicu va avea publicate 3 carti, pe una dintre ele fiind pusa poza sotiei (stilizata), iar cartea se va numi Pest Exterminator.

L-am intrebat pe Nicu daca sunt diferente intre un joc de Agricola on-line si unul pe tabla reala. “Niciuna! Razi la fel de mult si pentru ca sunt destul de putini jucatori activi, ajungi sa ii cunosti. Le afli problemele, bucuriile, cand li se naste un copil, discuti despre situatia politica dintr-o tara sau alta. Comentariile legate de meci se combina cu cele din viata personala, se spun bancuri. Este ca intr-o familie, suntem mult mai apropiati decat alti jucatori care joaca alte jocuri on-line. Ajungi ca la sfarsitul unei partide sa te uiti in jur, sa-ti dai seama ca esti singur in camera si sa te intrebi unde au plecat toti!”

La jocul de draft de pe Play-Agricola.com in 4 jucatori a ajuns la un nivel in care isi poate da seama de pe tabla unui jucator cam ce carti mai are in mana, doar din faptul ca stie cam ce carti sunt in joc si vede ce resurse strange fiecare. La fel de bine, din cartile ce ii vor trece prin mana isi da seama daca va fi un joc bogat in lemne, un joc mai sarac in oi, in acest fel stiind dupa ce resurse sa alerge sau nu. Nu mai citeste de multa vreme textul de pe carti, numele si poza de pe o carte fiind de ajuns ca sa-si dea seama ce face cartea respectiva si mai ales cu ce carte se poate combina foarte bine.

Pentru cei care nu stiu, in jocul de draft fiecare jucator incepe cu 8 carti in mana (carti ce pot fi din oricare deck publicat pana acum), pastreaza o carte si da mai departe restul.

Chiar daca Agricola on-line este cel mai jucat, Nicu nu refuza niciodata invitatia prietenilor de a juca ceva nou, sau orice alt joc propus de acestia. Impreuna cu fratele sau Gelu are in colectie Colonistii din Catan, Le Havre, Civilization, Dominion, Colonial, Stronghold si bineinteles, Agricola. In ziua in care ne-am intalnit am jucat impreuna Puerto Rico si The Princes of Florence, semn ca nu se limiteaza doar la Agricola si joaca si altceva oricand, cu placere.

Legat de jucat Agricola pe tabla reala cu prietenii, nu s-a mai intamplat de multa vreme, pentru ca acestia s-au saturat sa manance bataie. Desi au incercat tot felul de artificii de genul “Nicu incepe cu 10 puncte pe minus” sau “Nicu va lua cartile de ocupatie refuzate/aruncate de ceilati”, experienta isi spune de fiecare data cuvantul si Nicu iese castigator. Cartile sale preferate sunt cele de putere medie, iar strategia aceea in care iti faci repede numarul maxim de oameni nu este singura prin care castiga. Ca o medie, din cele 2000 de partide, cele mai multe jocuri castigate au fost cele cu 3-4 oameni, reusind sa castige de multe ori doar cu cei 2 primiti initial. Revenind la carti, jucatorii buni sunt cei care castiga cu orice carti, “mizerii” asa cum le numeste, nu doar cu cele mai bune.

Stiind ca este un mare fan al jocurilor economice si mai ales al celor realizate de Uwe Rosenberg, am fost curios sa aflu daca se gandeste sa realizeze chiar el unul. Din pacate, raspunsul este unul negativ. I se pare foarte solicitanta realizarea unui joc, crede ca este nevoie de mult management si de mult timp dedicat pentru acesta, prefera sa se joace si sa-i lase pe altii sa vina cu idei interesante.

In acest moment, pe Play-Agricola.com se desfasoara un campionat. Chiar in timpul intalnirii, Nicu a fost nevoit sa ne paraseasca pentru vreo 2 ore, timp in care am jucat un Stone Age. Cand a revenit, bifase inca o victorie in palmares!

Cu siguranta o sa mai cititi la noi pe blog despre Nicu Zavada, singurul roman care a realizat carti pentru Agricola, mai ales dupa ce se va publica mini-deck-ul Agricola P Deck (Players Deck), dar si dupa terminarea campionatului de Agricola on-line.

?