Asa cum am promis, Mihai Dumitru, reprezentantul Romaniei la Campionatul Mondial de Catan 2012, Philadelphia, SUA, ne-a acordat un mini-interviu via e-mail.
BGB: Cum este sa participi la un Campionat Mondial de Catan, mai ales ca s-a desfasurat in SUA?
MD: A fost o experienta noua, foarte interesanta. A fost un eveniment total diferit fata de Campionatul European din Viena, acum un an. Acolo, Campionatul de Catan s-a desfasurat in cadrul unui event mare de jocuri. Aici a fost totul dedicat si privat.
BGB: Cum au fost organizarea, conditiile, jucatorii?
MD: Organizarea a fost una exceptionala, cei de la Mayfair s-au gandit la toate. Au ales o locatie destul de scumpa, de bun gust, era un centru de afaceri dotat cu restaurante, hotel si diferite sali, pentru orice gen de conferinte. Ideea era sa ne preia pe toti de la aeroport, sa ne duca la locatia mai sus mentionata, fara a ne dispersa si intarzia astfel diferite activitati in cadrul concursului. Programul a fost simplu si bine pus la punct : in prima seara, dupa ce toata lumea s-a grupat, a fost o festivitate de deschidere, a doua zi (Sambata), imediat dupa micul dejun, a inceput competitia, cu pauza la amiaza pentru a lua masa. In prima parte a zilei de Duminica au avut loc semifinalele, iar in cea de a doua a avut loc finala. Evenimentul s-a incheiat seara cu festivitatea de premiere. Jucatorii au fost diferiti, pot spune mult mai diferiti decat cei pe care i-am cunoscut in Viena, in 2011 la Campionatul European de Catan. Desigur avem jucatori de Catan puternici in Europa, ca dovada procentul mare care s-a calificat in semifinale si in finala, dar la acest joc diferenta de cultura si stilul de negociere, poate face diferenta.
BGB: Costurile cu transportul si cazarea au fost suportate de organizatori?
MD: Transportul Romania – Philadelphia fost asigurat de Adrian Cirstea – Ideal Board Games Romania, care practic organizeaza competitiile de Catan in tara, facand astfel posibila participarea Romaniei la diferite competitii internationale, pe baza unor calificari. E de apreciat, aceste evenimente nu se realizeaza usor si au nevoie de multa implicare, devotament si energie, mai ales in conditiile financiare actuale.
Cum am mentionat deja mai sus, ajuns in aeroportul din Philadelphia, am fost preluat de echipa Mayfair care au oferit cazare, masa (3/zi + full time open bar) fara nici un cost. La final, m-au dus cu una din masinile lor in Philadelphia la hotelul unde planuisem sa-mi continui vacanta.
BGB: Cate meciuri ai jucat si cu reprezentantii caror tari? Iti mai aduci aminte de rezultate? Din pacate, deocamdata nu le-am gasit pe site-ul oficial.
MD: S-au jucat 4 partide de calificari. Nu-mi mai aduc aminte toti reprezentantii cu care am jucat si e destul de greu sa expun aici, acum, o competitie cu atatea detalii ce au avut loc, insa imi aduc aminte ca prima masa am fost doar 3, eu, unul din participantii Germaniei si Hong Kong care a ajuns si in finala. Am facut doar 7 puncte, incercam sa-l opresc pe cel din Hong Kong sa se dezvolte rapid si astfel sa castige, insa cel din Germania s-a focusat asupra mea, de frica sa nu se termine jocul si sa-i iau locul 2. A fost o strategie interesanta abordata de el. Al doilea meci l-am incheiat cu 10 puncte. La a treia partida, l-am intalnit pe austriac, viitorul campion, insa am castigat si de aceasta data fara probleme. Am incheiat sesiunea de calificari (masa 4) cu 9 puncte, dupa ce 5 ture la rand am incercat prin diferite variante sa mai obtin 1 punct pentru a incheia partida. N-a fost sa fie. Sa recapitulez : 7 (pozitia 3/3), 10 (pozitia 1/4), 10 (pozitia 1/4) si 9 (pozitia 2/4). Cu toate aceste rezultate m-am calificat in semifinale pe pozitia 4 / 42, avand un punctaj final foarte bun.
BGB: Am vazut ca au fost folosite mese din lemn, facute special pentru Catan. Cum este sa joci la o masa de genul asta?
MD: Era doar o masa in felul acesta, mai speciala, pozitionata langa camerele care faceau posibil livestreaming-ul pe internet. Eu n-am avut ocazia sa joc la ea.
BGB: In finala a fost folosit un Catan imens. Ai reusit sa joci pe el sau macar sa arunci cu zarurile?
MD: Asta a fost o surpriza din partea organizatorilor pentru meciul cel mare, finala. Acel Catan imens era de fapt un covor, facut la comanda cu harta ce o pregatisera ei pentru finala. Intentia loc era ca meciul sa se desfasoare pe masa speciala de Catan, iar acel covor sa fie “the shadow table” unde cei prezenti in sala, printre care si eu, sa vada mai bine finala. Au intrebat insa cei 4 finalisti pe care dintre cele doua mese ar prefera sa joace si pentru ca toti 4 au dorit si votat varianta mare, s-a jucat acolo, ramanand cea mica “the shadow”. A fost interesant, toata lumea s-a distrat.
BGB: In afara concursului s-a jucat si altceva in afara de Catan?
MD: Da, cei mai putini obositi ramaneau seara pana tarziu sa joace diferite jocuri : retin doar Catan Star Trek, insa organizatorii au pus la dispozitie multe alte jocuri doritorilor.
BGB: Ce ti-a placut / Ce nu ti-a placut la Campionat? Impresii generale.
MD: Nu mi-a placut ca n-am castigat, bineinteles. Mai ales ca i-am avut la masa si pe unii dintre finalisti, chiar si pe campion. Nu mi-a placut ca in calificari am scos un loc 4 / 42 (din 4 partide). Insa a doua zi dupa un singur meci, cel din semifinala, am ajuns la un final loc 12 / 42. Poate pentru unii e destul de logic, insa cand traiesti o asemenea competitie, situatia se schimba.
In rest totul a fost perfect : echipa Mayfair cu toata organizarea/logistica pe care a avut-o si simpatia de care a dat dovada, competitia, concurentii cu care m-am imprietenit si care, toti impreuna acolo ne-am simtit foarte bine in acele zile, plus locatia care a fost de vis (www.normandyfarm.com).
As mai vrea sa adaug un singur detaliu : a fost invitat la eveniment si Klaus Teuber, inventatorul jocului Colonistii din Catan, insa din diferite motive acesta nu a putut ajunge si l-a trimis pe fiul lui, Benjamin Teuber .