Poate cea mai genială operă a lui Reiner Knizia, jocul Tigru şi Eufrat ar câştiga premiul de jocul secolului, dacă ar exista aşa ceva. Demersul jocului pare la început simplu (jucătorii aşază pe rând cărţi de diferite culori şi din când în când câte un disc de lemn pe o tablă de joc cu pătrăţele), dar scopul acestei aşezări devine cunoscut numai după înţelegerea tuturor regulilor. Deosebită în jocul Tigru şi Eufrat este modalitatea de a crea o atmosferă captivantă prin dezvoltarea imperiilor, prin legăturile dintre ele, prin conflicte şi războaie. Există foarte multe planuri de strategii, diferite pentru fiecare joc, iar situaţia actuală ascunde întotdeauna un avantaj, care se poate folosi în mod tactic. Tigru şi Eufrat este cel mai complex joc pe care îl cunoaştem.
O nouă cultură s-a dezvoltat pe pământurile rodnice dintre cele două râuri (Tigru şi Eufrat). Liderii total autoritari ai regatelor, care întrupează pe locţiitorii pământeşti ai zeilor au pus bazele primei culturi dezvoltate. Încă înaintea egiptenilor, negustorii sumerieni au dezvoltat bazele scrisului de crestare, şi este foarte probabil faptul că ţăranii de pe teritoriul dintre cele două ţări au inventat roata căruţei trasă de boi.
Fiecare jucător trebuie să aibă grijă ca propria sa dinastie să crească şi să se dezvolte – dacă este necesar, chiar şi în dauna celorlalţi. În afară de aceasta stau la dispoziţia fiecărui jucător patru conducători: un rege, un preot, un negustor şi un ţăran. Scopul jucătorilor este de a dezvolta propriile colonii în cadrul marelui regat.
Ţările disponibile sunt vecine, aşa încât atacurile şi încercările de preluare nu sunt rare.
Victoria este posibilă, dacă fiecare dintre coloniile noastre se dezvoltă separat în mod egal, responsabil pentru acest lucru fiind conducătorul.
O planificare prudentă decide care dintre dinastii va ajunge la sfârşit în cărţile de istorie.
Pentru cei care doresc regulamentul în limba română, regulamentul tradus se află postat în secţiunea de Regulamente. Acesta a fost tradus de către Claudiu Apostol Tiberiu.