Escape: The Curse of the Temple a fost cel mai votat board game la targul Spiel 2012 pe site-ul celor de la BoardGameGeek. Normal, tot trecand prin standul imens al Queen Games, ne-am dorit sa-l incercam si noi. Am dat 2 partide si ne-am cam lamurit ce este cu aceasta “capodopera”, iar acum o sa va impartasesc si voua primele impresii.
Inainte de-a va spune cum mi s-a parut Escape: The Curse of the Temple, ma simt dator sa fac o scurta descriere a lui.
Realizat de designerul Kristian Amundsen Østby si publicat de cei de la Queen Games, Escape: The Curse of the Temple este un board game de tip cooperativ din categoria jocurilor de aventura si explorare in timp real la care pot participa 1-5 jucatori.
Construit pe mecanici precum Dice Rolling (Aruncatul zarurilor), Modular Board (Tabla modulara) si Tile Placement (Plasarea de jetoane), Escape are o durata fixa de joc de doar 10 minute.
Se folosesc de 5 zaruri cu diferite simboluri pe ele pentru a scapa din interiorul unui templu blestemat in 10 minute, deoarece la sfarsitul perioadei respective templul se va prabusi. Daca au mai ramas jucatori in templu, toata lumea pierde, iar daca au reusit sa se salveze toti, toata lumea a castigat.
Jucatorii vor arunca intr-una cu cele 5 zaruri, incercand sa grupeze anumite semne de pe zaruri pentru a realiza anumite combinatii, putand astfel adauga jetoane noi la cele 3 initiale, sa treaca dintr-o camera in alta, sau sa obtina cristale.
Dupa cele 2 partide, adica vreo 20 de minute in total de aruncat zaruri mai ceva ca Gigi cu euro in Ajunul Craciunului la colindatori si avand pe fundal o coloana sonora antrenanta, dar si stresanta in acelasi timp, pot spune ca am plecat cu mici dureri de cap. Poate nu asa de mici, ceva mai mari… 🙂
De ce? Pentru ca totul este foarte haotic, fiecare isi vede de cele 5 zaruri ale sale si este foarte greu sa-i urmaresti pe ceilalti. Vei avea nevoie de ajutorul celorlalti pentru a alunga semnele de Blestem, dar si pentru a realiza unele combinatii de semne. Sunetul de pe fundal devine uneori extrem de stresant, mai ales in cele 2 momente in care vei auzi niste batai de inima si trebuie sa te intorci in camera de unde ai plecat. Ahh… Sa nu mai zic si de momentele cand iti cad 1-2 zaruri pe sub masa si trebuie sa le gasesti cat mai repede… doar timpul se scurge, nu?
Un alt lucru ce mi se pare ca nu a fost o alegere inteleapta in includerea in mecanismele de joc este dependenta de respectivul CD audio ce contine coloana sonora si de un dispozitiv pentru redarea acestuia. Bine, se poate renunta la el, dar veti avea nevoie de alte metode de atentionare pentru cand trebuie sa va intoarceti in camera initiala sau pentru sfarsitul celor 10 minute. Daca nu vei reusi sa te intorci in camera initiala pana cand suna gongul, vei pierde un zar.
Dupa cele 2 partide pot spune ca Escape: The Curse of the Temple este bazat doar pe noroc, jucatorii fac doar ce dicteaza zarurile aruncate si chiar daca poti folosi zarurile celorlalti, este destul de greu sa te intelegi unul cu altul, nu mai zic sa pui de-o strategie castigatoare.
Sa nu ma intelegeti gresit, nu spun ca jocul este unul prost, doar ca nu este pe gustul meu. Nu iti vei putea face o strategie atata timp cat depinzi exclusiv de zaruri. In schimb, este foarte bun pentru cei care se antreneaza la aruncarea zarurilor in vederea unui campionat de table sau alte jocuri. Aproape pot pune pariu ca dupa 10-20 de partide vei ajunge maestru in aruncarea celor 5 zaruri si cel mai important, vei putea sa dai in asa fel incat sa iasa pe ele ce semne/numere iti doresti! 😀
Lasand gluma la o parte, Escape: The Curse of the Temple este un joc bun de familie pentru cei ce nu au foarte mult timp la dispozitie si vor ceva intens, dar care sa nu dureze mult. Acele 10 minute iti vor ridica destul de rapid pulsul si vor antrena spiritul de observatie.
Si daca nu ma credeti pe cuvant, avem pentru voi 2 minute dintr-o partida filmata la Spiel 2012, protagonistii nemti jucand 3-4 jocuri consecutive, posibil si mai multe, noi am plecat si ei tot acolo erau, iar la inceput cand am ajuns langa masa lor, pareau destul de experimentati, semn ca erau de multa vreme pe acolo.
Iar ca sa va faceti o idee cam ce agitatie era la standul celor de la Queen Games unde se putea incerca jocul, aveti mai jos cateva poze unde veti putea vedea si cum arata jocul intins.