Dupa ce in 2010 au adus versiunea in limba romana a jocului de societate Carcassonne, cei de la Cutia.ro ne-au anuntat ca au adus primele 2 extensii ale acestui joc in limba romana: “Hanuri si catedrale” si “Negustori si constructori“.
Cele doua extensii vor aduce diversitate in jocurile voastre prin adaugarea de jetoane noi, posibilitatea de a juca in 6 jucatori, precum si alte componente noi ce va vor ajuta sa castigati mai multe puncte.
Extensia Carcassonne – Hanuri si catedrale
De acum puteti juca in 6! Jetoanele Han la malul lacului plasate intr-un drum finalizat va vor dubla punctajul. Jetoanele Catedrala plasate intr-un oras finalizat va vor aduce un punct in plus pentru fiecare jeton si pentru fiecare blazon.
Cele 6 cartonase cu punte simplifica modul in care puteti tine evidenta punctajului. Jucatorul care trece de campul 0 pe tabla de punctaj, isi ia unul dintre cartonasele cu puncte si il depune in fata lui la loc vizibil, cu fata cu 50 de puncte intoarsa in sus. Daca jucatorul trece a doua oara de campul 0, intoarce cartonasul cu fata cu 100 de puncte in sus. in partidele cu numai 2 jucatori se poate intampla arareori, ca unul dintre jucatori sa treaca si a treia oara de campul 0. in acest caz va depune in fata lui un al doilea cartonas cu cifra 50.
Pe langa Supusii obisnuiti, extensia aduce fiecarui jucator cate un Supus mare. Acesta poate fi utilizat ca orice alt supus. La evaluare acesta trebuie calculat, de parca un jucator ar fi plasat doi supusi normali pe terenul respectiv (drum, oras, camp). Dupa evaluare, supusul mare se reintoarce la stapanul lui, ca orice supus normal si incepand cu turul urmator poate fi utilizat din nou in joc. Daca supusul mare este utilizat drept taran, ramane pe campul respectiv pana la sfarsitul jocului, ca orice alt taran.
Extensia Carcassonne – Negustori si constructori
Deveniti negustori in Carcassonne! Cinstiti cu vinul vostru cavalerii care au pus stapanire pe oras, invaluiti damele de onoare in tesaturi fine si rare sau vindeti mancaruri exotice orasenilor instariti. Dar sa nu uitam nici de tarani. si ei au contribuit la inflorirea noului oras prin imbunatatirea conditiilor de crestere a animalelor.
Acesta prosperitate atrage la randul ei si mesterii constructori, care ajuta la dezvoltarea orasului. Trimisii lor cerceteaza deja imprejurimile orasului pentru a construi drumuri comerciale catre orasele din apropiere.
Pe langa cele 24 cartonase de teren noi (9 cartonase cu vin, 6 cu grau, 5 cu postav, 4 cartonase suplimentare fara marfuri) si cele 20 jetoane cu marfuri (9 x vin, 6 x grau, 5 x postav), jucatorii vor primi la inceputul jocului cate 2 Supusi noi: 1 porc si 1 constructor.
Porcul si Constructorul sunt pioni speciali. Acestia trebuie depusi pe ultimul cartonas plasat in joc. Daca un jucator plaseaza un pion special in joc, nu mai are voie sa utilizeze in acelasi tur si un supus. Constructorul si porcul se pot plasa numai intr-un teritoriu (drum, oras, respectiv camp) pe care este deja stationat un supus propriu. Pionilor speciali nu li se aplica regulile valabile pentru supusi.
Daca dintr-un teritoriu in care este stationat un pion special este indepartat si ultimul supus de aceeasi culoare, atunci si pionul special trebuie sa se intoarca in rezerva stapanul lui. Porcul si constructorul nu sunt luati in considerare la calcularea majoritatilor dintr-un anumit teritoriu.
Extensiile “Hanuri si catedrale” si “Negustori si constructori” in limba romana ale jocului Carcassonne pot fi achizitionate din magazinul Cutia.ro sau din magazinele de specialitate.
Spor la joaca!