Ca majoritatea marilor jocuri si Domino-ul este originar din Extremul Orient (mai precis din China).

Jocurile cu piese de piatra ce se asezau pe suprafete foarte mari au aparut in jurul anilor 1120 dHR, in China. Piesele jocului de Domino erau confectionate din ebonita si acoperite cu os sau fildes. Domino-ul se joacă cu 28 de piese plate, dreptunghiulare, însemnate cu un număr de puncte (de la zero la şase) şi pe care jucătorii le combină între ele după anumite reguli.

Chinezii aveau doua feluri de jocuri domino: unul militar si unul civil. Piesele dominoului civil aveau duplicate in schimb ce piesele dominoului militar erau unice. De la jocul de domino au aparut si alte jocuri similare in prezent modernul Mah-Jong fiind un urmas al Domino-ului chinez. Desi jocul de Domino propriu zis a aparut pentru prima data in China primele referinte istorice sunt legate de practicarea lui in Europa, respectiv la Venatia si Napole Italia. Faptul ca piesele erau confectionate din doua patratele de os sau ebonita bine lipite impiedica trisatul valoarea piesei neputand fii zarita ca in cazul cartilor de joc. Culoarea lor alba facea un bun contrast cu mediul de joc, dand o clara imagine asupra mersului jocului.

Exista dezbateri in ceea ce priveste modul de raspandire a acestui joc: exista opinii potrivit carora jocul a fost adus de chinezi in Europa in secolulul al optisprezecelea dar si opinii dupa care acest joc a fost inventat in mod independent in Europa si China.

Ce este interesant este ca eschimosii americani obisnuiau sa joace un joc asemanator dominoului, astfel ca s-a pus intrebarea daca nu cumva acest tip de joc a fost larga raspandit inainte de ruperea uscatului in continente, cand populatiile umane au migrat in voie.

Piesele de domino europene sunt mai scurte decat cele chinezesti iar regulile europene spun ca o piesa da dreptul la o singura mutare. Domino-ul a ajuns in Anglia la sfarsitul secolului al optisprezecelea prin intremediul francezilor (se pare ca prin prizonierii de razboi) si a devenit foarte popular in foarte scurt timp. Denumirea de domino este de origine franceza si se pare ca provine de la mantiile alb-negre purtate de preotii crestini pe timpul iernii. Variante ale dominoului se joaca in toata lumea dar jocul este extrem de popular in America Latina. Campionatul National de Domino al Angliei se tine anual incepand cu anul 1985.

In Olanda a fost impuscata o vrabie pentru ca a daramat circa 23.000 de piese de domino si aproape a stricat o incercare televizata de a bate un nou record mondial. Organizatiile pentru apararea drepturilor animalelor l-au condamnat pe cel care a impuscat pasarea si o pagina de internet a fost creata special in onoarea vrabiei, care va fi expusa la Muzeul Natural de Istorie din Rotterdam. Cel care a impuscat-o a primit o amenda de 200 de dolari.

Cum se joaca

Domino-ul se joaca cu piese de forma dreptunghiulara (2×1), marcate cu puncte de la 0 la 6 pe fiecare jumatate, ceea ce conduce la 28 de piese diferite, de la 0-0 la 6-6. Exista si varianta extinsa cu piese marcate cu puncte de la 0-0 la 9-9.

Jocul de domino se desfasoara pe baza urmatoarelor reguli: se amesteca piesele si se aseaza cu fata in jos; jucatorii iau un numar de piese si apoi, pe rand, aseaza cate o piesa pe masa, respectand urmatoarea regula (“principiul dominoului”): piesa introdusa in joc se aseaza in prelungirea unei piese anterioare astfel incat jumatatile in contact sa fie marcate cu acelasi numar de puncte; pentru economie de spatiu, piesele se pot aseza si unele langa altele, respectand bineinteles acelasi principiu al dominoului.

Daca un jucator nu poate aseza o piesa in aceste conditii, va ridica de pe masa, pe rand, cate o piesa pe care o poate alipi corect la sir.
Exista si varianta in care, daca nu se poate muta (nu se poate aseza nici o piesa la sir) se cedeaza randul adversarului, fara a se ridica o piesa suplimentara din cele ramase.

O partida se incheie cand un jucator termina toate piesele din mana sau cand nu mai poate aseza nimeni nici o piesa. Castigatorul este cel care a ramas cu cele mai putine piese in mana.

De regula se joaca mai multe partide, pana la realizarea unui punctaj convenit dinainte. Uneori conteaza ca puncte partidele castigate, alteori numarul de piese ramase in mana la adversar sau chiar punctele de pe aceste piese.

Jocul de domino poate fi practicat de mai mult de doi jucatori, caz in care se recomanda sa se foloseasca mai multe seturi de piese sau un set cu piese marcate cu puncte de la 0-0 la 9-9.

Mai jos aveti o galerie foto ce prezinta in detaliu componentele jocului de societate Domino.

Surse articol:
http://www.cluj4allsports.com/node/330
http://www.casasifamilia.ro/index.php/Articole-divertisment/Jocuri-de-societate-III-DOMINO.html
http://www.ticataca.ro/2009/07/jocul-domino-cand-si-unde-a-aparut/