Desi a fost publicat pentru prima oara in 2009 si a castigat numeroase premii, ceva m-a tinut departe de a incerca jocul de carti Dominion. Se pare ca a fost nevoie ca cei de la Lineart S.R.L (www.cutia.ro) sa produca o varianta in limba romana si sa ma determine sa-l incerc. Prezentarea detaliata de componente a fost publicata aici.

Impreuna cu Oitza Neagra si cu verisoara ei Alexandra am reusit sa jucam doua partide. De citirea regulamentului s-a ocupat Oitza Neagra si tot ea a avut grija sa asezam corect cartile in deck-uri si sa jucam “ca la carte”. In ambele partide am folosit cele 10 deck-uri de actiuni indicate in regulament pentru incepatori.

Ce pot spune dupa aceste 2 partide? Doar atat: Donald X. Vaccarino, iarta-ma ca nu l-am incercat pana acum! Iarta-ma ca timp de aproape 3 ani am stat deoparte de el si l-am refuzat fara vreun motiv intemeiat!

Nu stiu ce a fost in capul meu. Sincer! Jocul este superb! Este destul de rapid, daca ai grija sa pastrezi cartile sortate pe categorii vei pierde foarte putin timp cu aranjarea deck-urilor de carti la inceput si faptul ca vei folosi doar 10 deck-uri de carti de actiune din 24, vei avea astfel o rejucabilitate foarte mare. Sa nu mai zic si de nenumaratele extensii, cei drept, momentan doar in engleza si alte limbi straine, mai putin romana…

Modul in care iti vei construi deck-ul si iti vei gandi strategia depinde foarte mult de restul jucatorilor. Chiar daca pare ca fiecare isi vede de treaba lui, nu este asa. Trebuie in mod constant sa urmaresti cine si ce isi mai cumpara, sa calculezi mereu cate puncte de victorie ai strans tu in deck si cate adversarii.



Randul unui jucator este impartit in 3 faze:
1. Faza de Actiuni in care un jucator poate juca o carte de actiune;
2. Faza de Achizitie in care un jucator poate cumpara o carte noua folosind bani;
3. Faza de Incheiere – decartezi atat cartile jucate cat si cele care ti-au ramas in mana, si apoi tragi 5 carti noi.

Fiecare jucator incepe cu aceleasi carti in deck, 7 arama si 3 mosii, din care va lua 5 dupa ce au fost amestecate.

Pe parcursul ambelor partide am avut senzatia ca joc Magic: The Gathering, ca trebuie sa am grija sa am cel mai rapid deck si sa echilibrez foarte bine cartile cu bani si cartile cu puncte de victorie, sa cumpar carti de actiuni care sa imi aduca mai multe carti in mana, sa joc mai multe carti de actiuni si sa pot cumpara mai multe carti. Poate am avut aceste ganduri si senzatii ca am tot jucat in ultima vreme destul de mult MTG



Cum Dominion nu dureaza foarte mult, se pot juca lejer 2-3 partide fara sa iti dai seama cand trece timpul. Un sfat pentru cei care isi vor cumpara acest joc este acela ca in timp, de la atata amestecat, cartile se vor toci, mai ales pe marginile cu negru. Sleeve-uirea cartilor este recomandata.

De abia astept sa-l joc si cu celelalte deck-uri de actiuni si sa recuperez incet-incet timpul pierdut in care am tot evitat sa-l incerc!