Lipind manual cutiile cu dublu adeziv si infruntand oprobriul celor mai pretentiosi datorita calitatii precare a materialelor din joc, am reusit sa raspandim fenomenul Catan pe plaiurile mioritice.

Utilizand tehnici de gherila de genul “din gura in gura”, prin multiple evenimente, demonstratii si concursuri, abordand o promovare activa, mai rar intalnita in Romania la acea vreme pentru acest tip de produse (dealtfel aproximativ inexistente pe piata romaneasca la ora respectiva) si avand norocul de a-i intalni pe cei de la asociatia de promovare a jocurilor moderne de societate MIRAKOLIX (www.mirakolix.org), am reusit sa cucerim pas cu pas, persoana cu persoana, o masa critica de oameni care speram ca va impulsiona acest fenomen si in tara noastra.  

Pentru necunoscatori “Colonistii din Catan” a fost inventat in 1995 de creatorul german de jocuri de societate Klaus Teuber, fiind declarat in anul 2000 de catre Uniunea Criticilor Germani de Jocuri si Jucarii, Jocul Secolului XX ! Acest produs aparea firesc ca o incununare a dezvoltarii si promovarii metodice a culturii jocurilor de societate din Germania, in zecile de ani trecute de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial.   

Puterea de convingere si de fascinatie a acestui produs, vandut in zeci de milioane de exemplare in intreaga lume, a catalizat fenomenul jocurilor de societate moderne, deschizand portile pentru mii de alte jocuri aparute ulterior si influentand pana si jocurile electronice inca din perioada BOOM-ului PC-urilor (sfarsitul anilor 90; vezi Settlers jocurile pentru PC).  

Dupa 5 ani, gama Catan in limba romana contine deja 7 titluri (jocul de baza, extensiile Orase&Cavaleri, Navigatorii, extensiile de 5/6 jucatori precum si noul joc de carti Catan), realizate la o calitate impecabila, e adevarat… in Germania.  

Campionatul National Catan a ajuns si el la a V-a editie anul acesta, iar reprezentantii nostri au reusit de fiecare data o clasare pe locuri meritorii in cadrul Campionatelor Mondiale/Europene Catan.  

Speram ca acesta este doar inceputul unei culturi a jocurilor de societate si in Romania, a unui mod de educatie alternativa pentru cei mici cat si pentru tineri, a unui mod excelent de petrecere a timpului liber.  

Va asteptam la concursurile organizate cu aceasta ocazie de catre cluburile de jocuri!  

Echipa CATAN.RO