Ce se va intampla la targul international TIG Con 2014

Saptamana trecuta (22-25 mai 2014), in orasul Cluj-Napoca, s-a desfasurat prima editie a targului TIG Con ( Transylvania International Game Convention ), eveniment dedicat jocurilor de societate.

Pentru ca nu vizitasem pana acum orasul, am plecat impreuna cu Oitza Neagra cu o zi mai devreme, adica de miercuri, 21 mai 2014.

Drumul a fost rapid, cu avionul, asemanatator cu teleportarea din Star Trek as putea spune: 55 de minute, comparativ cu 6 ore facute la intoarcere cu masina sau 10 ore cu trenul.

Orasul ne-a impresionat placut, ai ce vizita 2-3 zile, unde mai pui ca peste tot vezi fete frumoase, aranjate si imbracate cu gust, iar oamenii sunt mai calmi ca in Bucuresti. Cat despre liniste, orasul Cluj mi s-a parut la fel de galagios ca Bucurestiul si la fel de plin de lucrari.

Dar sa revenim la targ! Pe langa cele 3 firme ce au reprezentante in Cluj (Cutia.ro, Red Goblin si Amused Sloth), au mai participat in calitate de expozanti:
Lex Games din Iasi;
Ideal Board Games din Pitesti;
NSKN Games din Bucuresti/Polonia;
Wargames Romania din Bucuresti;
Jatszma.ro din Targu Mures;
Happy Colors din Timisoara;
Graficard din Oradea.

In primele 2 zile, numarul vizitatorilor a fost mic, cateva concursuri nemaitinandu-se din lipsa de jucatori. Ziua de sambata a fost mai animata, la fel si ziua de duminica, cred ca si datorita concursului de Sah la care au participat foarte multi copii.

Unul din cele mai importante lucruri de la TIG Con 2014 a fost prezenta designerilor Daniele Tascini (Tzolkin, Sheepland) si Andrei Novac (Praetor, Exodus) si a unor jocuri prototip aduse de acestia.

Daniele Tascini a adus la standul celor de la Lex Games prototipurile jocurilor Soqquadro si Adventure Bazaar, primul fiind un joc de petrecere, iar al doilea fiind un joc bazat pe licitatie. Ambele jocuri se vor lansa in acest an, posibil chiar mai devreme de targul Spiel 2014 de la Essen. Pe langa prototipuri, puteati incerca si jocuri precum Praetor, Tzolkin: Calendarul Mayas, Steam Park, Sheepland, Shinobi Wat-aah!, Regele din Tokyo, Baba Yaga, Cei Trei Purcelusi. Pe langa toate aceste jocuri, palaria Mayasului de la Comic Con era pusa la loc de cinste, doritorii putand sa isi faca poza cu aceasta si de ce nu, chiar cu designerul jocului! Eu personal am incercat prototipul Adventure Bazaar, apoi Steam Park si Sheepland. Am remarcat la stand si reduceri substantiale de 15%!



Andrei Novac a venit la standul sau (NSKN Games) cu Progress: Evolution of Technology, Exodus 2: Terranova si Perfect Storm. Pentru Progress se va lansa in curand o campanie Kickstarter, celelalte doua fiind lasate pentru anul viitor, pentru ca Andrei mai are de lucru la ele. Progress: Evolution of Technology este un joc de carti bazat pe managementul mainii de carti si este, dupa cum v-ati dat seama si din nume, despre evolutia tehnologiilor. Si aici se putea incerca Praetor, cel mai recent joc semnat de Andrei Novac si publicat in limba romana in parteneriat cu Lex Games. La standul NSKN Games am incercat prototipurile Exodus 2: Terranova si Perfect Storm. Din pacate, nu stiu cum am reusit, dar n-am mai apucat sa incerc si Progress: Evolution of Technology.



Un alt prototip ce a putut fi incercat la TIG Con este King of Tarmac, realizat de Arthur Andras. Este un joc de tip Worker Placement, Dice Rolling si Building. Din pacate, nici pe acesta nu am mai putut sa il incerc 🙁 .


IMG_6505


Ideal Board Games a pus la dispozitia vizitatorilor jocuri din portofoliu: Un imperiu in opt minute, Alcatraz: Tapul Ispasitor, Landlord, Colonistii din Catan, Ubongo si Stai la Coada. Si cum au avut destul de mult timp la dispozitie, au aranjat spre deliciul celor care ii vizitau un joc de Catan cu aproape toate extensiile! Dintre jocurile de la stand am incercat Landlord, un joc de carti nostim despre cosmarul proprietarilor atunci cand au chiriasi de tot felul.



Cei de la Cutia.ro au adus Star Wars: X-Wing, Urzeala Tronurilor, Carcassonne in versiune gigant si normala, Hanabi in versiune gigant si normala, Gainusa buclucasa in versiune gigant si normala, Citadele, Dominion, Mamma Mia, Ligreto, Pickomino in versiune gigant si normala. A fost organizat si un concurs de Carcassonne la care am participat si eu, dar am iesit din prima etapa. La un alt concurs de Carcassonne, etapa locala, castigator a fost un pasionat de wargames, Criss.



Red Goblin au adus mai multe jocuri si au organizat un concurs de Magic: The Gathering. Alte jocuri vazute pe la mesele de la stand: Yu-Gi-Oh!, Ingenious, Ubongo, Ascension.



La standul Happy Color am gasit foarte multe jocuri de strategie abstracta care aratau foarte bine si iti puneau la munca neuronul din plin. Aici am incercat Kulami si Linja. Interesant mi s-a parut si Kamisado, dar nu l-am mai incercat.



Cel mai jucat joc din timpul targului cred ca a fost Crokinole, mesele fiind puse la dispozitia noastra de Jatszma.ro. Acestia au organizat si un concurs cu peste 25 de participanti. Din pacate, am iesit din prima runda. Oricum, nu am plecat cu mana goala si in ultima zi, inainte de plecare, mi-am marit colectia cu o frumoasa tabla de Crokinole, varianta oficiala de concursuri. Tot la stand aveau si o versiune gigant a jocului de strategie abstracta Six Making. Multe jocuri de aici erau in limba maghiara.



TIG Con 2014 Loot

Tabla de Crokinole, alaturi de World of Tanks: Rush primit de la Le&Le Games si Rise of August, achizitionat de la Lex Games


Pentru iubitorii de jocuri cu tematica de razboi, cei de la Wargames Romania au sustinut sesiuni demonstrative de Battlegroup Kursk si Flames of War.



Cei de la Graficard Oradea au adus Zometool – “un joc perfect pentru copii, un mediu de creatie pentru artisti, o unealta utila pentru oamenii de stiinta, sau un nou mod de a explica concepte.”



Pentru cei interesati de jocul RPG Dungeons & Dragons, au existat sesiuni demo.

Cei care treceau pe la standul celor de la Amused Sloth si incercau jocurile digitale realizate de acestia, Asgard Watch: Gatefall si Cow KaPow!, puteau castiga la fiecare 2 ore tricouri si cani promotionale daca aveau cel mai mare scor.



Aproape in fiecare seara am iesit in oras impreuna cu cei de pe la standuri, iar distractia nu s-a lasat asteptata. Chiar am ajuns si in Ursus Fabrica de Bere – Euphoria, unde ne-am mai dezmortit oasele batrane la cateva dansuri, iar noi baietii ne-am mai clatit ochisorii impaienjeniti de atatia meeplesi, table de joc si carti 😀 . Cand ajungeam inapoi la pensiune, mai continuam distractia cu un joc sau doua.

Apropo de pensiune, noi am stat la Sada, situata aproape de targ, la vreo 10-15 minute de mers pe jos. Pensiunea este foarte frumos aranjata, modern, gazdele s-au purtat perfect. De recomandat celor care mai merg la targuri organizate la Expo Transilvania si nu vor sa stea in centru! Singurul inconvenient este trenul ce trece prin apropiere si soseaua foarte circulata. In centru se ajunge foarte usor folosind mijloacele de transport in comun.


Pentru cateva impresii generale asupra primei editie a targului TIG Con, trebuie sa analizam din doua perspective:
cea a vizitatorului/jucatorului;
cea a magazinelor participante.

Din punctul de vedere al jucatorului si turistului in Cluj, totul a fost perfect la TIG Con 2014. Lipsa aglomeratiei mi-a dat timp sa incerc pe indelete destul de multe jocuri si sa stau de vorba cu lumea (proprietari de magazine, designeri, jucatori pasionati cunoscuti online si offline pe la diferite intalniri nationale).

Pe langa toate acestea, am vizitat multe locuri frumoase in Cluj, printre care si Gradina Botanica, un loc in care m-as putea pierde in relaxare o zi intreaga! Fetele sunt frumoase, iar berea rosie de la Klausen Burger este o desfatare alaturi de platourile pline de bunataturi!



Am avut ocazia sa testez cateva prototipuri interesante si sa stau de vorba cu doi designeri cunoscuti (Daniele Tascini si Andrei Novac), reusind astfel sa mai inteleg unele lucruri din industria asta a jocurilor de societate.

Din punctul de vedere al celor care au avut standuri, TIG Con nu a fost o experienta prea placuta din ce am discutat cu ei. Prea putini oameni noi au trecut pragul targului, cei mai multi dintre vizitatori fiind deja clienti fideli. Iar de vandut jocuri, nu are rost sa mai amintim.

Consider ca targul trebuia facut cunoscut in special celor mai putin cunoscatori si gasita o solutie pentru a aduce cat mai multi dintre acestia la targ. Poate ca era mai bine ca acel concurs de Sah de duminica sa fi fost organizat Joi seara sau Vineri, cu siguranta parintii erau trasi de maneca de copii inapoi la targ in zilele urmatoare. De ce nu, poate mai aduceau si alti vecini/prieteni.

TIG Con trebuie promovat mult mai mult daca se doreste o continuare a lui. Chiar daca au ramas destul de dezamagiti, cei care au venit la targ trebuie sa considere o investitie in promovarea fenomenului board games in Romania.

Eu cred ca anul viitor vor fi mult mai multi vizitatori, mai ales ca lumea va afla ca putea participa la o gramada de concursuri si sa plece cu premii acasa, ca unele standuri au avut reduceri importante de preturi, ca se pot incerca o multime de jocuri si de ce nu, pot cunoaste designeri de jocuri si sa le incerce prototipurile.

Dar mai este mult de munca pentru a putea organiza TIG Con 2015 si toata lumea sa fie multumita! Noi vom incerca sa sustinem acest targ si sa-l promovam in continuare, mai ales ca eu personal vreau sa merg iarasi, daca se mai organizeaza; mai am de vazut lucruri prin Cluj, iar compania jucatorilor de board games ma incarca mereu cu energie! 🙂