“In ultima parte a Evului Mediu negotul a inflorit in Europa. Breslele de negustori, ca de exemplu Liga Hanseatica, comerciantii din familia Welser sau negutatorii din nordul Italiei, au reusit sa infiinteze posturi comerciale si depozite in toate marile orase europene, oferind populatiei bunuri de toate felurile: blanuri din nord, stofe din Flandra, vinuri din tinuturile sudice precum si mirodenii din India.
Dar cel mai important produs era sarea de care era nevoie in Evul Mediu mai ales pentru conservarea alimentelor. Intrati in rolul unui puternic print al comertului! incepeti cu posturi comerciale in trei orase. Din aceste locatii puteti recruta negustori pe care ii veti trimite in alte orase mai indepartate pentru a infiinta noi posturi comerciale. Cu cat aveti mai multe posturi comerciale, cu atat mai multe bunuri vor fi disponibile si veti putea vinde mai profitabil in orasele straine.
Pentru a va putea transporta bunurile in siguranta la destinatie veti putea infiinta atat rute maritime cat si pe uscat iar pe negustori ii veti putea dota cu caravane comerciale. Cel care va aproviziona primul orasele straine cu toate bunurile sale va castiga jocul!”
In atmosfera de mai sus va veti distra in cel mai nou joc de societate in limba romana din seria Colonistii din Catan pentru 3-4 jucatori – Colonistii din Catan: Europa. In continuare o sa va prezentam in detaliu componentele jocului, incercand sa va familiarizam astfel cu cea mai noua creatie a designerului Klaus Teuber.
Va spunem din start ca jocul Colonistii din Catan: Europa are o grafica superba si impresioneaza prin calitatea nemteasca a componentelor si a materialelor folosite. Cutia jocului prezinta o ambarcatiune ce descarca intr-un port medieval.
Colonistii din Catan: Europa – Cutia jocului fata
Spatele cutiei ne prezinta o scurta poveste a jocului, cateva indicatii despre numarul de jucatori, durata de joc si o imagine de ansamblu cu toate componentele.
Colonistii din Catan: Europa – Cutia jocului spate
Spre deosebire de hartile formate din hexagoane cu care ne-am obisnuit pana acum, Colonistii din Catan: Europa vine cu o harta de joc dubla destul de mare, ce este formata din 6 parti unite ce se impaturesc.
Colonistii din Catan: Europa – harta principala cu toata Europa (avand desenata o corabie)
Colonistii din Catan: Europa – harta de joc scurt fara Europa de Vest (avand simbol o balena)
Harta Europei este formata din 5 tipuri de regiuni, fiecare producand un anumit tip de resursa:
– Paduri (Paduri si Paduri montane) care produc “Lemn”;
– Pasuni (Pasuni si Pasuni alpine) care produc “Lana”;
– Terenuri arabile care produc “Cereale”;
– Munti din care se extrage “Minereu”.
– Regiuni salinifere din care se extrage “Sare” (atât din apa marii cât si din zacaminte).
Pozitiile oraselor pe harta completa a Europei (plansa de joc) sunt aproximative ca exactitate geografica pentru a fi optimizata mecanica jocului. Producatorii au incercat sa prezinte principalele orase astfel incat sa fie incluse cat mai multe tari europene in forma lor actuala. Unele din aceste orase nu existau in Evul Mediu sau aveau alte nume.
Surpriza cea mare a venit atunci cand am observat pe harta de joc prezenta orasului Bucuresti. Acesta va produce in timpul jocului Oi, o alegere un pic ciudata dupa parerea mea. Oare a fost aleasa aceasta resursa plecand de la istoria veche (Bucur si mioarele lui) sau plecand de la istoria recenta (Jiji Bekali)? Glumim :D, ratiunile de alegere a productiei acestui spatiu sunt strans legate de algoritmul mecanicii folosite.
Insertul din plastic ce va depozita componentele este acelasi cu cel al jocului original, existand spatiile pentru hexagoanele de harta. 2 suporturi din plastic pentru cartile de joc va vor ajuta sa le tineti mai usor pe masa de joc.
Colonistii din Catan: Europa – Insert cutie
Colonistii din Catan: Europa – Suporturi carti de joc
Am zis mai sus de resurse? La fel ca in jocul original, avem tot carti de joc pentru acestea. Vom avea 120 de carti de joc, cate 19 din cele 5 tipuri de resurse si 25 de carti de dezvoltare. Dupa cum observati, resursa Caramida sau Lut a fost inlocuita cu Sarea.
Colonistii din Catan: Europa – Carti de resurse
Colonistii din Catan: Europa – Carti de dezvoltare
Figurinele din plastic ale jocului de baza au fost inlocuite cu unele din lemn. In cutie vom gasi 185 figurine din lemn, impartite astfel:
– 120 rute comerciale (cate 30 in 4 culori);
Colonistii din Catan: Europa – figurine Rute Comerciale
– 48 posturi comerciale (cate 12 in 4 culori);
Colonistii din Catan: Europa – figurine Posturi Comerciale
– 8 caravane comerciale (cate 2 in 4 culori);
Colonistii din Catan: Europa – figurine Caravane Comerciale
– 8 negustori (cate 2 in 4 culori);
Colonistii din Catan: Europa – figurine Negustori
– 1 Hot (negru);
Colonistii din Catan: Europa – figurina Hot
Pe langa figurinele din lemn, mai avem si diferite jetoane din carton gros:
– 40 jetoane Bunuri Comerciale (marfuri);
Colonistii din Catan: Europa – Bunuri Comerciale
– 68 jetoane Monede (52 de valoare 1 si 16 de valoare 3);
Colonistii din Catan: Europa – Monede
– 15 jetoane cu numere;
Colonistii din Catan: Europa – Jetoane cu numere
– 4 carti rezumat cu costuri de constructie/recrutare
Colonistii din Catan: Europa – Carti costuri de constructie/recrutare
Cum nu se puteau sa lipseasca, jocul vine cu 2 zaruri albe.
Colonistii din Catan: Europa – Zaruri
Un regulament de joc in limba romana full color ne va introduce in lumea Catan: Europa.
Colonistii din Catan: Europa – Regulament de joc in limba romana
Cu impresii despre cum ni se pare jocul Colonistii din Catan: Europa o sa revenim zilele acestea, ne-am pus in plan sa-l incercam inainte de lansarea oficiala.