Articol scris de Liviu Semacovschi (aka Supitza) – Concurs Taraba de Jocuri & BoardGames BLOG
Designer: Reiner Knizia
Publicat de: Kosmos / FFG
Numar de jucatori: 2-4
Timp de joc: 60 min
Blue Moon City este un joc de strategie care continua povestea jocului de carti Blue Moon. Scopul jocului este de a reconstrui orasul care a fost distrus in urma razboaielor dintre rase. Jucatorii sunt intr-o cursa pentru resurse pentru a putea contribui cel mai mult la refacerea cladirilor si a Obeliscului, simbolul cel mai important al orasului Blue Moon.
Cei 3 dragoni, patroni ai orasului, ii voi rasplati pe cei care vor avea cea mai mare contributie la construirea Obeliscului.
Ce e in cutie?
– 21 de tile-uri cu cladiri, 1 Obelisc
– 80 carti (10×8 rase, de diferite culori)
– 4 pioni, 3 dragoni
– 40 cuburi in cele 4 culori (10/jucator)
– 40 token-uri cu cristale
– 15 dragon scales
– Regulamentul.
Toate componentele cu care vine jocul sunt de foarte buna calitate: tile-urile cu cladiri sunt din carton gros, iar obeliscul este din plastic. Cartile de joc sunt tot din plastic, dar au marginile negre – dupa ce sunt folosite mult timp, ar putea sa se uzeze si sa se insemne marginile cartilor. Totusi, daca se folosesc sleeve-uri pentru carti, asta nu mai e o problema. Cei 3 dragoni sunt figurine de plastic care, dupa parerea mea, arata foarte bine. Sunt aceleasi figurine care apareau si in jocul Blue Moon, jocul de carti care constituie premisa pentru Blue Moon City.
Cum se joaca?
Jucatorii isi manevreaza pionii prin ruinele orasului Blue Moon, jucand carti de culorile potrivite pentru a reconstrui cladiri. Fiecare cladire reconstruita poate aduce cristale, si alte recompense, cum ar fi carti in plus sau dragon scales. Jucatorii pot sa cheme dragonii pe tile-urile pe care se afla ei, pentru a fi de fata atunci cand acestia ajuta la reconstuctia orasului, si astfel pot primi un “dragon scale”. Cand se intoarce mijlocul orasului, jucatorii pot plati cristale pentru a reconstrui Obeliscul, acesta fiind si modul prin care se obtine victoria.
La inceputul jocului se aranjeaza toate tile-urile pe masa, cu piata centrala in mijloc, creandu-se astfel orasul. Fiecare jucator primeste 8 carti. La fiecare tur, jucatorii pot sa miste pionii maxim 2 spatii pe tile-uri, pot plati carti de diferite culori pentru a reconstrui partial cladirile pe care se afla, apoi pot discarda carti din mana si trage altele.
Cartile de diferite culori, folosite la constructie, au si puteri speciale. Unele din ele pot chema sau muta dragonii de pe un tile pe altul, altele iti permit sa muti pionul mai mult de 2 spatii in acelasi tur, altele pot schimba culoarea unor carti, etc.
Cand o cladire este reconstruita in totalitate, fiecare jucator care a contribuit primeste o anumita recompensa, iar cel care a avut cea mai mare contributie primeste si un bonus, care poate consta intr-un numar mai mare de cristale, dragon scales sau carti in plus.
Scopul jocului este de a fi cel ce reconstruieste primul cea mai mare parte a obeliscului din centrul orasului.
Concluzia
Blue Moon City este un foarte bun joc de strategie. Regulile sunt foarte simple si le poti explica repede celor care il joaca pentru prima data.
As putea sa-l recomand atat jucatorilor pasionati de board games, cat si incepatorilor. Jocul este destul de “usor” si poate fi jucat repede, dar daca toti jucatorii se concentreza si cauta sa aleaga mereu cele mai bune solutii si miscarile optime pe care le pot face pe turul lor, Blue Moon City se transforma intr-un adevarat joc de strategie.
Nota mea: 8
Nota BGG: 7.18
Sursa pozelor: Boardgamegeek.com